Idei de meniu pentru hipertensivi. Ce mănâncă un hipertensiv într-o zi
Alimentația nesănătoasă este una dintre cele trei cauze principale ale apariției hipertensiunii arteriale. Această boală este este foarte des întâlnită astăzi, iar meniul zilnic are foarte mare legătură cu acest lucru. Pe lângă sedentarism și stres, consumul de alimente nesănătoase crețte riscul apariției hipertensiunii. Iată cum trebuie să arate un meniu pentru hipertensivi!
- Idei de meniu pentru hipertensivi.
- Ce mănâncă un hipertensiv într-o zi
Un meniu bogat în grăsimi, sare și zahăr nu este recomandat nimănui, dar dacă este hipertensiv o astfel de alimentație este interzisă. Alimentele consumate influențează în mod direct hipertensiunea arterială.
Ce e hipertensiunea și ce legătură are cu alimentația
În termeni medicali, hipertensiunea este atunci când valorile tensiunii arteriale trec peste 140/90 mm Hg. Cu toate astea, nu poți fi diagnosticat cu hipertensiune arterială doar dacă ai avut o valoare crescută o dată. Tensiunea arterială este un parametru foarte variabil, care poate crește în stări de agitație, oboseală, stres ș.a.
Un medic va pune acest diagnostic abia după ce se vor efectua mai multe măsurători în condiții de repaus.
Hipertensiunea arterială este o boală cronică. Ea nu se vindecă, ci doar este ținută sub control cu ajutorul medicamentelor. Cei mai mulți oameni care au această afecțiune au avut sau au o dietă nesănătoasă. De obicei, aceasta conține alimente bogate în sare, zahăr sau grăsimi.
O astfel de alimentație nu reușește să furnizeze organismului cantitățile de nutrienți în combinațiile necesare pentru o bună funcționare a acestuia sau furnizează o cantitate exagerată de clase alimentare de care acesta nu are nevoie. Ambele situații duc la apariția problemelor medicale precum hipertensiunea arterială, potrivit NCBI.
Care e dieta recomandată pentru hipertensivi
O dietă recomandată pentru hipertensivi trebuie să se ghideze după două principii de bază: primul - dieta trebuie să fie bogată în fructe, legume, cereale integrale, pește, fasole, semințe și nuci; al doilea - să fie săracă în sare și sodiu, zaharuri adăugate și dulciuri, grăsimi și carne roșie.
Alimente interzise celor cu hipertensiune
După cum am menționat, sarea, zahărul și grăsimile sunt de evitat în cazul celor cu hipertensiune. Astfel, salamul, pizza, bulionul la cutie, băuturile energizante, brânza sau sandvișurile sunt interzise hipertensivilor.
Alcoolul, carnea de pui și carnea roșie sunt de asemenea interzise. Consumul de 7 până la 13 pahare de băuturi alcoolice pe săptămână poate crește semnificativ riscul de hipertensiune arterială. Poate stimula sistemul nervos simpatic, care crește nivelul de cortizol și creează un dezechilibru în sistemul vascular inflamator.
Pentru că puiul este adesea injectat cu soluții pe bază de apă sărată în timpul procesării, devine periculos pentru tensiunea arterială. De asemenea, consumul de carne roșie poate crește riscul de a dezvolta hipertensiune arterială.
Alimente recomandate pentru hipertensiune
În meniul unui hipertensiv, anumite fructe și legume trebuie să fie la loc de cinste. Bananele, sfecla roșie, rodiile, fructele de pădure, pepenele verde, usturoiul sau lintea sunt extrem de benefice. De asemenea, ovăzul, ciocolata neagră și alimentele fermentate, bogate în probiotice sunt recomandate.
Meniu complet pentru hipertensivi
Ce poate mânca un hipertensiv dimineața
Dimineața, la fel cum ar trebui să fie la fiecare masă a unui hipertensiv, fructele și legumele sunt nelipsite. Totuși, fructee trebuie să fie consumate separat. Astfel, poți începe ziua cu 100 g fructe uscate asortate, apoi poți continua cu un produs din lapte acru, precum chefirul.
Ce poate mânca un hipertensiv la prânz
La prânz, o ciorbă de linte, un soufflé de caș și 100 g de legume put fi în meniul tău. O altă variantă este un borș de fasole și bile de orez cu legume. Salata de sfeclă este de asemenea o idee bună.
Idei de cină pentru hipertensivi
La cină, peștele cumpărat proaspăt este mereu o variantă bună. 150 g friptură de pește (fiartă) și 100 g amestec de legume (roșii, țelină, ardei, castraveți, usturoi). De asemenea, poți încerca o tocană de legume, cartofi piure sau un piept de pui de țară cu legume.