(P) 4 meniuri la care este recomandat să consumi cidru
Multe persoane beau cidru simplu, ca băutură de socializare sau pentru răcorire, fără să știe că savuroasa licoare poate însoți cu succes multe preparate. Calitățile cidrului pe care îl alegi, indiferent dacă gustul este fructat, de tanin, pregnant sau acid, devin evidente când îl asociezi cu mâncarea potrivită. Relația dintre vin și hrană ni se pare de la sine înțeleasă, însă, referirea la alte băuturi din perspectiva compatibilității de gust și structură cu alimentele sună pretențios pentru mulți. Această impresie este doar o prejudecată cauzată de lipsa experienței culturale pe care cidrul o implică. Și, din moment ce ne deschidem spre noi băuturi și gusturi, merită să ne lărgim și orizonturile de gândire, pentru a ne bucura de calitățile produselor de calitate. De aceea, ți-am pregătit o listă cu 4 meniuri la care este recomandat să bei cidru.
- Idei de meniuri la care este recomandat cidrul
1. Meniul complementar
Poate că ai auzit deja termenul „complementar” cu referire la asocierea vinului cu hrana, principiul de bază fiind gruparea gusturilor și texturilor asemănătoare. Dulce cu dulce, acid cu acid, ușor cu ușor, bogat cu bogat, etc. Aromele complementare se extind unele asupra altora și oferă o experiență unitară din punct de vedere gustativ, care pune în valoare principalele note de gust. Un exemplu de meniu complementar are la bază un cidru de mere cu hamei. Acesta se caracterizează prin gust floral și note subtile de hamei. Discreția notei amare se datorează faptului că hameiul este lăsat doar în sucul fermentat, nu și la fiert. În acest caz, poți alege un meniu format din următoarele preparate:
Antreu: Salată de varză roșie, alune de pădure și brânză edam
Fel principal: Ravioli cu sos cremos de salvie și unt sau somon cu ierburi mediteraneene și sparanghel
Desert: Turtă dulce cu scorțișoară
2. Meniul contrastant
Contrastul este opusul complementarității. În loc să cauți alimente asemănătoare cidrului, alege-le pe cele care au calități opuse. În acest mod, scoți în evidență cele mai puternice note de gust ale hranei și cidrului, iar senzația gustativă capătă intensitate. Trebuie, însă, să găsești echilibrul potrivit între băutură și preparat. Contrastul prea puternic scade calitatea experienței, pentru că face insesizabile notele subtile. Următorul meniu are la bază un cidru acidulat, care se potrivește cu preparatele dense sau cu gust fad, dar cu textură puternică:
Antreu: Supă de dovleac
Fel principal: Friptură de iepure sau de curcan cu colcannon (piure irlandez cu varză)
Desert: Clătite americane
3. Meniul revigorant
Dintre toate calitățile cidrului, puterea sa de a revigora papilele gustative după consumul de hrană grasă este cea mai impresionantă. Cidrul învechit și acid readuce palatul la starea optimă pentru experimentarea aromelor din mâncare. Acesta este motivul pentru care cidrul merge foarte bine cu brânzeturi și mezeluri, de exemplu. Pentru un meniu care pune în valoare capacitatea cidrului de a îmblânzi senzația dată de grăsime am ales ca exemplu un cidru bogat în tanin și lăsat să îmbătrânească în butoi. Acesta se potrivește perfect cu un meniu compus din:
Antreu: Nigiri (preparat japonez asemănător sushiului, compus din orez și pește, dar nerulat)
Fel principal: Friptură de rață sau grătar de porc cu garnitură de risotto cu brânză albastră
Desert: Tort cu ciocolată sau gogoși cu frișcă
4. Meniul complet
Meniul complet nu se referă la varietatea și numărul preparatelor sau al nutrienților, ci la capacitatea anumitor soiuri de cidru de a amplifica și prelungi savoarea alimentelor. În loc să atenueze notele subtile, cum sunt cele date de mirodenii, un cidru cu rol de completare, fructat și dulce, le menține pe papilele gustative. Un meniu complet poate consta în:
Antreu: Supă cremă de sfeclă roșie și măr
Fel principal: Pizza Margherita sau doradă friptă pe piatră naturală
Desert: Clătite cu dulceață
Cidrul de mere este un produs care pune în valoare calitățile hranei. Diferitele tipuri de cidru se potrivesc cu anumite preparate, conform principiilor exprimate de meniurile pe care ți le-am prezentat.