Fructul Kaki, un deliciu exotic. Ce trebuie să știi înainte de a-l mânca
Fructul kaki se numără printre cele mai apreciate chiar și la noi în țară. Se aseamănă cu roșia, dar are un gust dulce-acrișor și se consumă în funcție de soi. El conține vitamine și minerale, oferind numeroase beneficii organismului nostru.
- Kaki este denumit și „fructul zeilor”
- Ce trebuie să știi înainte de a-l mânca
Kaki este un fruct exotic, denumit și „fructul zeilor” datorită gustului, dar și a beneficiilor pe care le oferă organismului. El este de culoare portocaliu și se aseamănă cu roșia.
Ce beneficii are fructul kaki
Kaki este un fruct cu un conținut ridicat de antioxidanți, potasiu și magneziu. El aduce organismului multe vitamine și nutrienți, facilitând refacerea după anumite afecțiuni.
Îmbunătățește digestia și reglează glicemia conținând peste 20% din aportul zilnic de fibre de care avem nevoie. Ele ajută organismul să digere alimentele mai repede și ajung în tractul digestiv mai ușor. Este recomandat de medici pentru că are un indice glicemic de 50, ceea ce înseamnă că este moderat spre scăzut.
Stimulează sistemul imunitar datorită vitaminei C care sporește producție de globule albe din sânge, ce ajută corpul să lupte împotriva virușilor.
Îmbunătățește vederea prin conținutul lui ridicat de zeaxantină, membru al complexului de vitamina B. Această componentă este prezentă în kaki și ajută la sănătatea ochilor, fiind o substanță antioxidantă.
Cum se mănâncă kaki
Kaki are mai multe soiuri și fiecare se va consuma diferit. Soiul Suyus este plat și rotund, iar el se consumă la fel ca un măr. Se taie felii sau se mănâncă întreg, fără coajă. Poate fi pus în salate de crudități sau copt în prăjituri.
Fructul Hachiya este alungit și se consumă doar când este complet copt și moale. Se pot tăia pe jumătate se consumă cu o lingură. Totodată, din kaki se poate face gem, compot sau smoothie.