Magiunul de prune are multe beneficii. Care e cel mai sănătos
În mai puțin de două luni va începe sezonul prunelor, care va dura până la finalul lunii octombrie. Gospodinele folosesc prunele pentru a prepara magiun, gem sau marmeladă. Ce beneficii pentru sănătate are magiunul de prune și care e cel mai sănătos.
- Ce beneficii are magiunul de prune
- Magiunul de prune fără zahăr este cel mai sănătos
Potrivit specialiștilor, atât prunele, cât și prunele uscate, sau preparatele din prune sunt o sursă excelentă de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. În plus, acestea au mai multe caracteristici care pot reduce riscul multor boli cronice, cum ar fi osteoporoza, cancerul, bolile de inimă și diabetul.
Ce beneficii are magiunul de prune
Nu e un secret pentru nimeni fapul că magiunul de prune este un produs tradițional românesc. Acest preparat se obține prin fierberea prunelor până când acestea se transformă într-o pastă groasă.
Magiunul de prune se diferențiază de alte dulcețuri prin faptul că la prepararea sa nu se adaugă zahăr peste fructe. Așadar, pentru că nu se pune zahăr, magiunul de prune poate fi consumat și de persoanele care suferă de diabet.
Magiunul de prune este bogat în fibre, ceea ce înseamnă că poate ajuta la digestie și este benefic pentru cei care suferă de constipație. Acest preparat conține, de asemenea, potasiu, magneziu, fier, calciu, bor și seleniu.
Nutriționștii spun că dacă magiunul de prune este consumat în mod constant oferă protecție sistemului nervos și central.
Consumul de prune favorizează sănătatea oaselor
Unii specialiști spun că prunele uscate pot fi benefice pentru îmbunătățirea sănătății oaselor. Există studii care au asociat consumul de prune cu un risc redus de afecțiuni osoase debilitante, cum ar fi osteoporoza și osteopenia, care se caracterizează prin densitate osoasă scăzută.
Nu numai că s-a demonstrat că prunele uscate previn pierderea osoasă, dar pot avea și potențialul de a inversa pierderea osoasă care a avut deja loc.
Cercetările sugerează că consumul de prune uscate poate crește nivelul anumitor hormoni care sunt implicați în formarea oaselor.
Prunele uscate conțin, de asemenea, mai multe vitamine și minerale care au efecte de protecție a oaselor, inclusiv vitamina K, fosfor, magneziu și potasiu, scrie healthline.com.
Calorii și indice glicemic
Conținut : Fibre alimentare naturale: 27, 97% (5,47% insolubile, 22,5% solubile - substanțe pectice), Glucide: 54,6 gr/100 gr (din care fructoză: 14,42 gr și glucoză: 17,68 gr), Fier: 6,09 mg/100 gr; Bor: 3,5 mg/100 gr; Potasiu: 825,5 mg/100 gr; Calciu: 38,30 mg/100 gr; Magneziu: 22,83 mg/100 gr, Încărcătura glicemică: 11; Capacitate antioxidantă: 275 (ORAC); Echivalent pâine: 1 BE~ 25 gr.
Valoare energetică: 214 kcal / 100 gr
Indice glicemic: 39