Rețetă de chec cu prune! Simplă, ieftină, ușor de făcut și absolut delicioasă
Publicat pe 15.11.2023 la 08:16 Actualizat pe 15.11.2023 la 12:48
În cazul în care și tu ești în căutarea unei rețete de desert cu care să îi surprinzi pe cei dragi, noi îți propunem astăzi să încerci rețeta de chec cu prune, o prăjitură sățioasă și absolut delicioasă. Iată cum să prepari rețeta de chec cu prune!
- Rețetă de chec cu prune
- Desertul specific perioadei în care ne aflăm
Checul este una dintre cele mai simple, dar și adorate deserturi. Aceasta este o prăjitură realizată dintr-o compoziție obținută prin simpla amestecare a ingredientelor (făină, unt, ouă, zahăr, praf de copt), coaptă, in general, într-o formă dreptunghiulară. Mai mult, checul poate fi simplu sau cu adaos de cacao, fructe confiate, stafide, nuci sau rahat.
Rețetă de chec cu prune
Pentru a prepara această rețetă de chec cu prune nu ai nevoie de foarte multe ingrediente, dar nici de prea mult timp petrecut în bucătărie.
Ingrediente
- 10 ouă (separate în gălbenușuri și albușuri);
- 200 g de unt (min. 80% grăsime);
- vanilie;
- 300 g de zahăr;
- 300 g de făină;
- un praf de sare;
- 1 kg de prune (cântărite cu tot cu samburi);
- opțional un vârf de cuțit scorțișoară măcinată.
Mod de preparare
Pentru a prepara această rețetă de chec cu prune, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să speli foarte bine fructele. Apoi, pune albușul la bătut, adăugând un praf de sare. După aceea, peste gălbenușuri adăugăm un praf de sare pe care le batem folosind un tel, apoi le lăsăm deoparte, pentru a își intensifica culoarea.
În momentul în care albușul este bătut, adăugăm și zahărul. Albușul trebuie bătut spumă ca să aibă o formă fermă. Apoi, peste gălbenușuri turnăm untul topit, puțin câte puțin.
În continuare, punem gălbenușul peste albușurile spumă, amestecăm ușor, de jos în sus, cu mișcări lente și punem și o linguriță de pastă de vanilie (se poate folosi 2-3 pliculețe de zahăr vanilat sau o fiolă de esență de vanilie sau semințele de la o păstaie de vanilie).
După aceea, adaugăm și puțină scorțișoară măcinată, aproximativ un vârf de cuțit. Mai urmează să fie adăugată și făina, amestecând în continuare.
Totodată, pregătim o tavă de 30 x 25 cm, pe care o tapetam cu hârtie de copt, însă înainte ungem tava cu unt sau ulei. Mai avem de pus aluatul în tavă și nivelăm compoziția.
Nu în ultimul rând, se rup bucăți de prune pe care le punem deasupra. Ele vor intra în compoziție, în timp ce restul de prune le așezăm întregi, deasupra, cu fața în sus.
Adăugăm tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, foc sus-jos, pentru un timp de aproximativ 40-50 de minute, iar prăjitura este gata.
CITEȘTE ȘI: Rețetă de chec cu prune și cacao. Desertul perfect pentru toată familia