Metodele care te ajută să îți recuperezi conturile de Instagram, Facebook sau WhatsApp. Ce trebuie să faci dacă au fost sparte de hackeri
În era digitală în care trăim, amenințarea securității online este o realitate cu care mulți utilizatori se confruntă, iar atacurile cibernetice asupra conturilor de social media, precum Instagram, Facebook sau WhatsApp, sunt din ce în ce mai frecvente. În acest context, o nouă resursă utilă a fost pusă la dispoziție de către Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), sub forma unui ghid comprehensiv ce oferă metode și pași esențiali pentru recuperarea conturilor compromise de hackeri.
- Cum îți recuperezi conturile de Instagram, Facebook sau WhatsApp
- Sfaturile specialiștilor
În fața amenințărilor cibernetice în continuă creștere, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a luat inițiativa de a oferi un ghid detaliat pentru protejarea și recuperarea conturilor de social media, precum Facebook, Instagram, X, WhatsApp, TikTok și Youtube.
Cum îți recuperezi conturile de Instagram, Facebook sau WhatsApp
Având în vedere riscurile potențiale la care sunt expuse aceste platforme, ghidul vine în ajutorul utilizatorilor care și-au pierdut accesul sau care doresc să-și întărească securitatea online.
DNSC avertizează că, în era digitală, conturile de social media reprezintă ținte frecvente pentru atacuri cibernetice, iar conștientizarea utilizatorilor asupra riscurilor este crucială pentru protejarea informațiilor personale și a prezenței online. Ghidul elaborat de DNSC abordează amenințări comune precum atacurile de preluare a controlului asupra contului (ATO), atacurile de phishing, distribuția de malware și ingineria socială, oferind explicații accesibile pentru fiecare tip de amenințare.
„Ţi-ai pierdut accesul la contul de social media şi nu ştii ce paşi trebuie să urmezi pentru recuperarea lui? Echipa DNSC ţi-a pregătit un ghid extrem de util pentru protejarea şi recuperarea conturilor social media - Facebook, Instagram, Twitter, WhatsApp, TikTok şi Youtube", a transmis DNSC într-o postare pe Facebook.
Sfaturile specialiștilor
Prin prezentarea unor măsuri și sfaturi practice, DNSC încurajează crearea de parole puternice, autentificarea în doi pași (2FA) pentru un nivel suplimentar de securitate, actualizări regulate ale parolelor, revizuirea setărilor de confidențialitate, evitarea link-urilor suspecte și precauție față de încercările de phishing.
„Actualizări regulate ale parolelor: schimbă parolele periodic şi evită folosirea aceleiaşi parole pentru mai multe conturi. Parola trebuie să fie distinctă pentru fiecare cont. Revizuirea setărilor de confidenţialitate: verifică şi ajustează regulat setările de confidenţialitate pentru a controla cine poate vedea informaţiile tale şi cine poate interacţiona cu conţinutul tău. Evitarea link-urilor suspecte: fii precaut în privinţa link-urilor şi ataşamentelor primite prin mesaje sau e-mail. Nu accesa link-uri suspecte sau provenite de la surse necunoscute. Atenţie la încercările de phishing: fii conştient de posibile încercări de phishing şi nu furniza niciodată informaţii personale sau date de conectare, în urma unor solicitări suspecte", se mai arată în raport.
Ghidul DNSC vine cu recomandări specifice pentru recuperarea conturilor de social media, incluzând cele ale platformelor Facebook, Instagram, Twitter, WhatsApp, TikTok, Youtube și Google. Specialiștii DNSC încurajează, de asemenea, actualizările regulate ale aplicațiilor de social media, monitorizarea activităților neautorizate și utilizarea unei rețele private virtuale (VPN) pentru conexiuni securizate pe rețele publice.