Motivul pentru care, înainte de moarte, timpul încetinește. Explicația oferită de o profesoară în științe: "Creierul încearcă să..."
Potrivit specialiștilor, timpul pare să încetinească atunci când oamenii se confruntă cu o experiență aproape fatală. Oamenii de știință sugerează că ar putea fi o tactică de supraviețuire desfășurată de creier pentru a crește șansele de supraviețuire ale fiecărui individ. Iată care sunt explicațiile oferite de o profesoară în științe.
- De ce timpul încetinește înainte de moarte
- Care sunt explicațiile oferite de o profesoară în științe
O încetinire extremă a timpului este adesea raportată după accidente și evenimente înspăimântătoare. Oamenii raportează că lumea, în raport cu observatorul, se derulează cu încetinitorul. Potrivit specialiștilot, cel mai probabil, aceste experiențe provin dintr-un nivel crescut de excitare fiziologică într-o situație de luptă și fugă, care, pentru o perioadă scurtă de timp, accelerează la maximum procesele interne, scrie psychologytoday.com.
Motivul pentru care, înainte de moarte, timpul încetinește
O profesoară în științe a explicat ce se întâmplă, de fapt, la nivelul creierului nostru, în momentul în care ne aflăm în fața unei situații aproape fatale. Ruth Ogden și-a dedicat 15 ani din viața sa pentru a studia timpul.
"În urmă cu 18 ani, în timp ce eram la universitate, conduceam pe o stradă de țară, când un alt vehicul s-a încadrat pe marginea drumului meu și a intrat în coliziune cu mașina mea. Îmi amintesc încă foarte bine cum timpul parcă a încetinit, aproape că s-a oprit, în clipele de dinainte ca mașina mea să se ciocnească de vehiculul care venea din sens opus. Timpul părea să stea pe loc. Elasticitatea timpului și capacitatea sa de a trece mai repede sau mai încet în diferite situații m-a fascinat.", a spus Ruth Ogden, scrie antena3.ro.
Ruth Ogden, profesoară de Psihologia Timpului la Universitatea John Moores din Liverpool a dezvăluit că unii dintre participanții la experimentele ei au primit șocuri electrice pentru a li se induce durere, alții au petrecut chiar 12 luni izolați în Antarctica. Specialista menționează că, în urma acestei cercetări, a învățat că flexibilitatea timpului este o parte inerentă a modului în care îl percepem.
"Nu suntem ca ceasurile care înregistrează secunde și minute cu acuratețe perfectă. (...) Atunci când experimentăm frică, bucurie, anxietate sau tristețe, procesarea emoțională se combină cu procesarea timpului. Acest lucru are ca rezultat senzația că timpul trece mai repede sau încetinește. O posibilitate este ca distorsiunile de timp să fie o intervenție de supraviețuire evolutivă" explică Ruth Ogden, profesoară de Psihologia Timpului la Universitatea John Moores din Liverpool.
Un medic japonez care a trăit 105 ani a dezvăluit secretul longevității
Medicul japonez Shigeaki Hinohara a trăit până la vârsta de 105 ani și este cel care a pus bazele medicinei moderne în țara sa și a contribuit la transformarea Japoniei în țara cu cea mai mare longevitate.
Sepcialistul spunea că, pentru o viață lungă, el a ținut cont de câteva reguli clare.
- "Urc două scări împreună pentru a-mi mișca mușchii".
- "Viața înseamnă a dărui. Am o nevoie incredibilă de a ajuta oamenii, de a mă trezi dimineața devreme și de a face ceva minunat pentru alții. Asta mă ghidează și mă ține în viață".
-"Întotdeauna am în vedere obiectivele de azi, de mâine și pe cele din următorii cinci ani".
-"Cu toții ne amintim că, în copilărie, când ne distram, de multe ori uitam să mâncăm sau să dormim. Cred că putem menține acest comportament ca adulți. Este mai bine să nu ne obosim corpul cu atâtea reguli, precum prânzul și ora de culcare".