Muzica preferată poate ajuta la ameliorarea durerii fizice. Ce spun specialiștii
Presa internațională scire că, în timpul unui studiu, cercetătorii din Canada au descoperit că ascultarea melodiilor preferate poate ajuta la ameliorarea durerii fizice. Mai exact, potrivit studiului, dacă ascultăm melodia preferată, intensitatea unei dureri pe care o simțim din diferite cauze ar putea fi redusă.
- Ascultarea melodiilor preferate poate ajuta la ameliorarea durerii fizice
- Ce spun specialiștii
Muzica preferată poate ajuta la ameliorarea durerii fizice
Pentru a testa ce muzică funcționează cel mai bine pentru a reduce disconfortul fizic, cercetătorii au aplicat stimuli termici moderat dureroși la interiorul antebrațelor a 63 de participanți sănătoși la studiu. Căldura a măsurat între 113 și 120 de grade, asemănătoare cu o ceașcă de cafea fierbinte ținută pe piele.
”În studiul nostru, arătăm că muzica preferată aleasă de participanţii la studiu are un efect mult mai mare asupra reducerii durerii termice acute decât muzica relaxantă necunoscută”, subliniază Darius Valevicius, doctorand la Universitatea din Montreal.
Echipa a combinat apoi hit-urile de căldură cu fragmente muzicale de șapte minute, unele alese de ei, iar altele alese de participanții la studiu. Voluntarii, a căror vârstă medie era de 21 de ani, au fost instruiți să aleagă două melodii care reprezentau „muzica lor preferată din toate timpurile” și „melodiile pe care le-ar aduce cu ei pe o insulă pustie”.
Cântecele selectate au inclus „Perfect”, de Ed Sheeran și „Good Help (Is Hard to Find),” de Death Cab for Cutie. Un voluntar a participat la o secțiune a operei Ceaikovski Eugen Onegin.
A fost testată și durata expunerii la fragmentele muzicale
Studiul are și limitele sale, precum durata expunerii la fragmentele muzicale.
”Mai ales când vine vorba de temele din muzica preferată, emoţională/care provoacă plăcere, dar şi suferinţă, explorăm noi dimensiuni ale psihologiei ascultării muzicii, care nu au fost bine studiate, în special în contextul ameliorării durerii.
Prin urmare, datele pe care le avem la dispoziţie sunt limitate, deşi rezultatele preliminare sunt destul de puternice”, concluzionează autorii studiului publicat în revista Frontiers in Pain Research, potrivit Frontiers Science News, scrie forbes.com.
Pentru a explora dacă anumite teme influențează proprietățile de reducere a durerii ale muzicii, cercetătorii au intervievat subiecții de studiu și au împărțit melodiile pe care le-au ales în patru categorii: emoționant/dulce-amar, calmant/relaxant, fericit/vesel și energizant/activator.