Obligațiile nașilor de botez. Ce trebuie să știi când decizi să botezi un copil
Botezul este prima dintre cele 7 Sfinte Taine ale Bisericii, iar prin botez, fiecare bebeluș devine membru al trupului tainic al lui Hristos. De obicei, botezul are loc în primele zile de viață, dar poate fi făcut și mai târziu, la maturitate. Iată ce trebuie să știi dacă ai de gând să botezi un copil!
- Care sunt obligațiile nașilor la botez
- Ce trebuie să facă nașii după botez
- Ce obligații au nașii față de copil de-a lungul vieții
Deși la naștere, copilul nu a sărvâșit păcate, botezul se face pentru a primi iertarea păcatului strămoșesc. Prin această taină, nașii de botez devin părinți spirituali ai celui mic și vor trebui să își iubească necondiționat finuțul.
Care sunt obligațiile nașilor la botez
Naşul este pus „la loc de cinste” în ceea ce privește botezul, devenind și părintele spiritual al copilului. Acesta va trebui să aibă grijă de finuțul lui, indiferent de situație și să îl susțină în cele mai grele momente.
Nașii au obligația să cumpere lumânarea pentru botez
Nașii sunt cei care trebuie să cumpere lumânarea pentru botez. De obicei, această lumânare trebuie să fie împodobită cu flori vii și să aibă fundă roz pentru fetiță și albastră pentru băiețel. Lumânarea reprezintă lumina lui Hristos care coboară asupra unui suflet proaspăt creștinat, dar și asupra celor prezenți la Taina Botezului.
Nașii îi oferă copilului un trusou complet
Pe lângă lumânare, nașii trebuie să cumpere și un trusou complet pentru a-l oferi cadou sufletului proaspăt creștinat. Acest trusou se folosește a doua zi după botez, atunci când nașii trebuie să spele copilul și să-l îmbrace cu haine noi. De obicei, trusoul conține o pânză albă, un prosop, o fașă, o sticluță pentru mir, un prosop pentru preot și un săpun.
Nașii plătesc slujba de botez
Nașii sunt cei care plătesc și slujba de botez, iar la petrecerea care are loc, de obicei, după Taina Botezului, trebuie să îi dea copilului o sumă sau să i-o pună la căciuliță. Mai mult decât atât, nașii trebuie să țină copilul în brațe în biserică: nașa va ține bebelușul dacă este fetiță, iar nașul, dacă este băiețel.
Care sunt obligațiile nașilor după botez
După botez, nașii trebuie să fie în continuare responsabili și să aibă grijă de bebeluș, ținând întotdeauna legătura cu părinții copilului.
Nașii trebuie să-i ia moțul sau să-i rupă turta copilului
Atunci când bebelușul împlinește un an, nașii trebuie să-i ia moțul și să îi rupă turta. Până în această zi, părul copilului ar trebui să fie lăsat să crească.
De obicei, turta se rupe în patru părți egale deasupra capului copilului, iar mai apoi se dă invitaților să guste. În tradiția populară, tăierea moțului trebuie să aibă loc în an impar și zile de luni, joi sau vineri.
Ce obligații au nașii față de copil de-a lungul vieții
De-a lungul vieții, nașul trebuie să fie conștient că este părintele sufletesc al copilului proaspăt botezat. Acesta trebuie să îi dea toată susținerea sa, atât materială, dar mai ales emoțională, ca un adevărat părinte.
Nașii trebuie să se asigure că pruncul este dus regulat la biserică, că știe rugăciuni și că trăiește în pace și armonie.