Planta rară care a apărut în România. Riști amendă dacă o vei rupe
O plantă extrem de populară în România este protejată prin lege, iar ruperea ei își poate aduce o amendă destul de mare. Se regăsește în natură, în special în zonele de stepă și atrage prin frumusețea sa.
- Planta rară care a apărut în România
- Riști amendă dacă o vei rupe
România se poate mândri cu o faună foarte vastă, atât la altitudini joase, cât și la cele ridicate. O plantă cunoscută și extrem de frumoasă este protejată prin lege și riști să fii amendat dacă o vei rupe.
Planta care este protejată prin lege
Primăvara începe să-și intre în drepturi, astfel că natura revine la viață. Plantele încep să înflorească, iar una dintre ele te poate costa o mică avere dacă o vei rupe. Fritillaria meleagris, cunoscut și sub denumirea de laleaua neagră. Ele se pot regăsi oriunde, iar ruperea lor duce la amenzi uriașe.
Este o plantă erbacee perenă din familia Liliaceae (Liliaceae). Este nativă în regiunile de stepă și pajiști umede din Europa, fiind cunoscută în special pentru florile sale distincte și frumoase.
Reprezentanții Romsilva au lăsat mai multe mesaje de avertizare pentru toți turiștii care ajung în zonele în care se regăsește laleaua neagră. Cei care își doresc să facă fotografii cu planta, trebuie să o facă în condiții de siguranță, fără să o rupă.
Cei care sunt surprinși că rup planta și încalcă legea riscă amenzi mari cuprinse între 3.000 și 7.500 de lei.
”SUNT OCROTITE DE LEGE ȘI NU AVEȚI VOIE SĂ LE RUPEȚI! Vă rugăm să NU RUPEȚI FLORILE! Locul lor e în natură unde le puteți admira și fotografia, dacă doriți să le păstrați ca amintire.”, este o parte din mesajul postat de Romsilva.
Alte curiozități despre laleaua neagră
Fritillaria meleagris este o plantă cu tulpină înaltă de aproximativ 20-40 cm. Are frunze lanceolate, în formă de clopoței, dispuse spiralat în jurul tulpinii. Florile sunt pendulate și au forme clopot, cu petale în formă de inimă. Ele pot fi violete, albastre, albe sau chiar roșii, cu pete caracteristice în nuanțe contrastante.
Această plantă preferă solurile umede și bine drenate, și prosperă în locuri umede, cum ar fi pajiștile inundabile sau marginile de apă. Se poate cultiva și în grădini, atât în locuri însorite, cât și semiumbrite. De obicei, este o specie rezistentă și nu necesită prea multă îngrijire.
În principal, Fritillaria meleagris este cultivată ca plantă ornamentală pentru frumusețea sa distinctă și aspectul sălbatic. Este adesea folosită în grădinițele de flori sălbatice, grădini de rocă sau grădini de umbră. În plus, are și valoare ecologică, fiind o sursă de hrană pentru diferite insecte polenizatoare.