Prima băiță de după botez. Cele mai importante tradiții și obiceiuri
Atunci când vorbim despre tradiții și obiceiuri, țara noastră ocupă un loc fruntaș. În România, acestea se respectă am putea spune chiar cu strictețe, și sunt transmise în continuare din generație în generație. Prima băiță de după botez. Cele mai importante tradiții și obiceiuri.
- Prima băiță de după botez
- Cele mai importante tradiții și obiceiuri
În viața fiecărui om, taina botezului este unul dintre cele mai importante momente. După creștinare însă, mai sunt și alte tradiții și obiceiuri pe care foarte mulți le respectă cu strictețe. De exemplu, băiţa de după botez, este un ritual păstrat de-a lungul timpului, și mai poartă și numele de spălarea mirului.
Când se face prima băiță de după botezul copilului
Prima băiță de după botezul copilului, se face a doua zi după creștinare. Atunci, părinții și nașii trebuie să îi organizeze micuțului așa numita băiță de spălare a mirului. Aici, nașa este cea care trebuie să se ocupe de tot ce presupune acest ritual. Va trebui să aibă câteva lucruri pregătite pentru acest moment: un prosopel, ulei, săpun, șampon, scutece, și o păturică. Ea va trebui să ungă copilul din cap până în picioare cu uleiul, pornind de la frunte.
Sun unele zone în care tradiția spune că nașa poate descânta bebelușul, ținând în mână o crenguță de busuioc cu care îl va descânta la ochi, urechi, gură și picioare, urându-i o viață lungă și liniștită.
Ce simbolizează prima băiță de după botez sau “scoaterea din mir”
Prima băiță de după botez, sau “scoaterea din mir”, reprezintă un prilej de încununare a evenimentului ce a avut loc la biserica. Este un moment în care nașii, în special, nașa, se poate apropia de copil, pentru că ea este cea care ii va pregati celui mic cele necesare. Copilul va fi spalat de catre nasa, intr-o cadita amenajata cu diverse obiecte, pentru a marca momentul botezului. Tot atunci se pot aduce daruri si se pot savarsi anumite traditii, in functie de dorintele voastre.
Tradiții legate de prima băiță de după botez
Sub cădiță se pun cărți ca să fie copilul "studios". La sfârșitul băiței se dă după urechiușe, la subraț, pe piciorușe cu un bețișor, cu un strop de parfum.
După ce, conform tradiției, moașa scoate banii, se duce și pune apa de la baia copilului la rădăcina unui măr sau păr pentru a crește copilul frumos și sănătos ca pomul respectiv. Apoi, moașa trebuie să sară peste covata, cântând și provocându-le pe nepoatele care-și doresc un copil astfel: "Hai, săriți peste covată, S-aveți și voi câte-o fata
Dar săriți mai 'năltișor, S-aveti si cate-un fecior".