Prune - beneficii, contraindicații și proprietăți pe care trebuie să le știi
România este una dintre țările cu cea mai mare producție de prune la nivel mondial, astfel că românii pot spune că au resurse mai mult decât suficiente pentru a beneficia de proprietățile acestor fructe. Consumul de prune aduce multe beneficii asupra organismului, dar există și contraindicații în acest caz.
- Ce proprietăți au prunele
- Beneficii și contraindicații pentru consumul de prune
Prunele sunt din belșug în țara noastră și pot fi adesea trecute cu vederea, însă micuțele fructe pot fi de mare ajutor și ar trebuie să fie încluse în dietă, în mod regulat. În acest articol vă prezentăm beneficiile și contraindicațiile existente în cazul acestor fructe, dar și câteva trucuri care vă vor fi de folos.
Ce conțin prunele crude
Poți avea o gustare delicioasă pe timpul verii, cu doar 46 de calorii pe 100 g, iar partea cea mai bună este că vei avea parte și de un aport de nutrienți importanți pentru buna funcționare a organismului. Prunele sunt pline de minerale și vitamine, dar și de fibre dietetice care ajută sistemul digestiv.
În prune găsești și mari cantități de flavonoide fenolice și acizi poli-antioxidanți, cum ar fi luteina, criptoxantina și Zeaxanthina.
Ce beneficii au prunele crude
Beneficiile pe care le aduce consumul de prune se resimt la nivelul întregului organism. Fibrele precum sorbitolul și isatinul ajută la o mai bună digestie ș te scapă de constipație. Prunele sunt fructe cu putere antioxidantă, având o valoare foarte ridicată în clasamentul ORAC.
Când sunt proaspete, prunele reprezintă o sursă naturală de vitamina C, astfel că ajută organismul în lupta cu agenții infecțioși, inflamațiile și în eliminarea radicalilor liberi.
Conținutul de flavonoide fenolice și acizi poli-antioxidanți face ca prunele să acționeze ca necrofagi împotriva derivaților de oxigen ai radicalilor liberi, care influențează procesul de îmbătrânire și procesele evolutive ale diferitelor boli.
Un alt beneficiu este cel adus de mineralele potasiu, fluor și fier, prezente în prune. Fierul contribuie la formarea de celule roșii în sânge, iar potasiul menține fluidele din celule la limite normale, controlând astfel ritmul cardiac și tensiunea arterială.
Vitaminele din complexul B din prune ajută corpul să metabolizeze carbohidrații, proteinele și grăsimile. Micuțele fructe oferă și vitamina K, importantă pentru funcția factorilor de coagulare a sângelui și în metabolismul osos. De asemenea, reduce riscul de apariție a bolii Alzheimer.
Care sunt contraindicațiile
Pentru majoaritatea persoanelor, consumul de prune este indicat și aduce multe beneficii, dar există și cazuri în care ele trebuie să fie excluse din dietă. Acest fruct conține acid oxalic, o substanță naturală care se poate cristaliza ca pietre de oxalat la nivelul tractului urinar. Astfel, persoanele care știu că au pietre ale tractului urinar oxalat ar trebuie să nu consume prune.
Cum se păstrează prunele crude ca să reziste cât mai mult
Prunele pot fi păstrate crude până la un an prin înghețarea corespunzătoare. Ca procesul să fie reușit vei avea nevoie de prune coapte complet.
Astfel, trebuie să spălați fiecare fruct și să lăsați să se scurgă bine apa. Apoi, taiați prunele în jumătate, îndepărtați sâmburii și aranjați prunele pe tava uscată pregătită. Puneți în congelator timp de 10-12 ore, apoi transferați fructele congelate în recipient sau ambalaj. La final, marcați data de înghețare pe recipient și puneți înapoi la congelator.
Ce poți să gătești cu prune rapid și simplu
Prunele pot fi incluse în dietă cu ușurință. Atunci când nu le mâncăm proaspete, ele pot fi incluse în numeroase deserturi care se prepară foarte simplu. Sunt delicioase în plăcinte sau brioșe, dar un desert special și tradițional cu prune este cel reprezentat de găluștele cu prune.