Cât timp se fierbe grișul. Sfaturi și trucuri pentru rețetele cu griș
Grișul este nelipsit din bucătăria gospodinelor din România. El se bucură de o mare popularitate datorită gustului său unic. Se poate combina cu mai multe alimente pentru un gust și mai delicios, iar prepararea este foarte rapidă.
- Cât timp fierbe grișul cu lapte
- Cât timp se fierbe grișul cu apă
- Ce mai poți prepara cu ajutorul grișului
Grișul este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate preparate. El conține numeroase beneficii pentru organism, ajutând funcția renală, oferind energie, susține sănătatea oaselor și a sistemului nervos. Indicele sale glicemic este unul scăzut.
Cu toate beneficiile pe care le oferă, el este și ușor de preparat. Nu ai nevoie de multe ingrediente pentru el, iar gustul este perfect pentru toată lumea.
Cât timp se fierbe grișul cu lapte
Grișul cu lapte se numără printre cele mai îndrăgite deserturi ale copilăriei. Atât mamele, cât și bunicile pregăteau griș cu lapte pentru cei mici. Ai nevoie de 50 de grame de griș, 500 de ml de lapte și 2 linguri de zahăr.
Se dă laptele în fiert și se adaugă zahărul. Urmează să se pună și grișul, iar compoziția va fierbe timp de 15 minute.
Pentru a evita cocoloașele ce se crează în timpul fierberii, nu uitați să mai amestecați din când în când. La final, se toarnă în castroane și se servește cu dulceață sau cremă de zahăr ars.
Cât se fierbe grișul cu apă
Grișul făcut cu apă nu trebuie să aibă cocoloașe și să fie dens. Astfel se pun la fiert 500 de ml de apă și 100 de grame de cereale (patru linguri de griș). Se fierbe aproximativ 10-15 minute, timp în care se și amestecă pentru a nu se forma cocoloașe. Dacă este prea lichid, se mai pune griș până ajunge la o consistență optimă, numai bună de consumat.
Cât se fierbe grișul pentru icre
Dacă îți dorești să faci icre de casă cu griș, instrucțiunile de mai jos te vor ajuta. Se pune 250 de ml de apă la fiert, iar când începe să dea în clocot, se adaugă grișul în ploaie și se amestecă până devină consistent. Este nevoie de doar 2-3 minute pe foc și grișul va fi gata. Se lasă la răcit foarte bine și se adaugă peste salata de icre după ce răcește complet. În mod contrar, va tăia salata și nu vă doriți un astfel de eșec.
La ce se mai foloseste grișul în bucătărie
Pe lângă deserturile care se pot face cu ajutorului grișului, se mai fac și găluștele pentru supă. Pentru a le prepara ai nevoie de făină, griș, amidon, ceapa tocată mărunt și turmeric. Ele se amestecă până se formează o pastă omogenă. Se lasă deoparte câteva minute pentru a se umfla, apoi se pun cu ajutorul unei linguri în supă și mai fierb timp de 5-10 minute.
Ce este, de fapt, grișul și cum se fabrică
Grișul se obține în urma măcinării grâului dur. Acesta este o produs derivat și nu conține tărâțe, având diametrul cuprins între 0,25 mm și 0,75 mm. De cele mai multe ori, în România, se comercializează grișul simplu, dar există și făină dură de grâu care dă un griș cu granulație mai fină.
Cu ajutorul grișului se pot prepara paste sau cereale integrale pentru micul dejun și nu numai. Nu putem uita de budinci sau de prăjiturile cu un gust demențial.