Cât zahăr se pune la dulceața de gutui. Rețeta corectă pentru o dulceață delicioasă
Foarte parfumată și dulce, dulceața de gutui este un preparat simplu și delicios, care poate fi folosit atât în preparate dulci cât și sărate. Aflați din rândurile de mai jos cât zahăr se pune la dulceața de gutui, dar și cum poți face dulceață de gutui fără zahăr.
- Cât zahăr se pune la dulceața de gutui conform rețetei clasice
- Cum poți face dulceață de gutui fără zahăr
- Alte trucuri pentru cea mai bună dulceață de gutui
Nu doar delicioase, ci și sănătoase, gutuile au multe beneficii și sunt un aliment cu conținut scăzut de calorii. Cum se prepară dulceața de gutui? Care sunt cele mai bune asocieri și cele mai bune rețete pe care le poți încerca acasă? Vezi în rândurile de mai jos cum să prepari dulceața de gutui.
Cât zahăr se pune la dulceața de gutui conform rețetei clasice
Multă vreme, aceste fructe care sunt comparate cu o încrucișare bizară între un măr și o pară, nu au fost consumate, ci au fost folosite în alt scop, de exemplu, ca odorizant de garderobă. La un moment dat însă potrivit istoriei, unele familii de țărani din nordul Italiei au început să le folosească la gătit, începând o tradiție îndelungată de dulcețuri și conserve, printre care jeleul de gutui care are un loc aparte și este, de fapt, o dulceață foarte ciudată, cu o consistență solidă, de obicei servit ca desert.
Dacă te întrebi cât zahăr se pune la dulceața de gutui conform rețetei clasice, ei bine, află că, potrivit specialiștilor, se folosește un kilogram de zahăr la două kilograme de gutui. Pe lângă aceste două ingrediente se adaugă și două căni de apă și scorțișoară măcinată.
Rețeta completă a dulceței de gutui
De ce ai nevoie pentru a pregăti o dulceață bună de gutui? Fructe, desigur, 1 kg gutui, 500 g. zahăr și suc de lămâie. Aceasta este rețeta traditională pentru o dulceață delicioasă de gutui de casă, fără niciun conservant sau agent de îngroșare.
Mod de preparare:
- spălați gutuile și îndepărtați orice blană care protejează în mod normal fructele.
- Între timp, folosiți un bol pentru a pregăti un amestec de apă și sucul de la o lămâie. Tăiați gutuile în jumătăți, scoțând miezul; păstrați pielea, care conține pectină.
- Odată tăiate, scufundați-le în amestecul de apă și lămâie, pentru a evita procesul de oxidare.
- Umpleți o cratiță cu apă și aduceți-o în punctul de fierbere, înmuiați bucățile de gutui și lăsați-le să fiarbă până se înmoaie. În mod normal, va dura 15 până la 20 de minute.
- Scurgeți gutuile, zdrobiți-le cu un zdrobitor de cartofi sau un instrument similar. Adăugați suc de lămâie și zahăr la acest amestec: 500 g. zahăr pe kilogram de gutui.
- Puneți la foc mic până când dulceața va ajunge la consistența dorită, amestecați des pentru a evita ca preparatul să se lipească sau să se ardă.
- Nu uitați întotdeauna să vă sterilizați în prealabil borcanele, permițându-le să păstreze preparatul pentru o perioadă mai lungă de timp.
Cum poți face dulceață de gutui fără zahăr
Dacă nu doriți să folosiți zahăr în dulceața de gutui, există o soluție. Zahărul poate fi înlocuit cu mere dulci. La cinci gutui, de exemplu, se folosesc două mere și 300 de mililitri de apă și sucul de la o lămâie. Gustul va fi dulce și deosebit, chiar dacă zahărul lipsește.