Live acum Viața fără filtru
Prime time 19:00 Mireasa. Capriciile iubirii
Homepage » Beauty & Lifestyle » Retete » Cele mai bune rețete de colivă tradițională, ca la mănăstire

Cele mai bune rețete de colivă tradițională, ca la mănăstire

Publicat pe 11.11.2020 la 21:07 Actualizat pe 11.11.2020 la 23:53

Coliva tradiţională  este preparatul simbol prezent la toate ceremoniilor religioase, închinate celor plecați dintre noi. Coliva reprezentând trupul celui dispărut, deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul, ingredient din care se fac și pâinea și coliva.

Cele mai bune rețete de colivă tradițională, ca la mănăstire

instagram

Reteta de coliva traditionala

Coliva tradiţională este preparatul simbol prezent la toate ceremoniilor religioase, închinate celor plecați dintre noi. Coliva reprezentând trupul celui dispărut, deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul, ingredient din care se fac și pâinea și coliva. Ingrediente necesare și mod de preparare pas cu pas.

Ingrediente pentru coliva traditionala

Mod de preparare

Tradiția spune că grâul trebuie spălat în nouă ape reci. Arpacașul din grâu nu este nimic altceva decât grâu decorticat. Acesta fierbe mult mai rapid decât grâul, care trebuie ținut, în mod normal, la înmuiat, în apă rece, peste noapte.

După ce-l spălați bine, puneți arpacașul într-o cratiță cu fundul mai gros, acoperiți-l apoi cu 1 litru de apă și puneți-l pe foc mediu.

După ce a început să fiarbă, adăugați sarea și îndepărtați de 2 ori spuma formată la suprafață.

Reduceți focul la minimum și acoperiți cratița cu capacul. Din când în când, o dată la 10 minute, amestecați, ca nu cumva să se prindă de fund.

Continuați fierberea până când lichidul a fost absorbit. Asta durează cam 40-45 de minute. Dacă tragem cu lingura, putem vedea fundul cratiței timp de câteva secunde, semn că nu mai este mult lichid în cratiță.

Prepararea compoziției

Adăugați zahărul, care se topește rapid. Compoziția va deveni din nou mai fluidă. Fierbeți în continuare arpacașul cu zahărul, timp de 3 minute, timp în care amestecați continuu. După acest timp, opiți focul. Acoperiți cratița cu capacul și lăsați arpacașul să se răcească bine. Puteți să-l lăsați peste noapte, pentru că are nevoie măcar de 3 ore, într-un loc răcoros. În acest timp vor înflori și boabele care nu au făcut-o în timpul fierberii și vor absorbi ultima picătură de lichid.

Dacă am prepara coliva din grâu nedecorticat, acesta ar trebui dat prin mașina de tocat, după ce se răcește bine. Nu e nevoie să facem asta cu arpacașul din grâu, care fierbe perfect, boabele sunt înflorite bine și foarte moi. Se pune arpacașul fiert într-un castron mare. Se spală bine lămâia cu apă caldă, se șterge și rade direct în castron, vom avea nevoie doar de partea galbenă de la suprafață. Se adaugă nuca măcinată și nuca tăiată la cuțit, neapărat să o puneți așa, pentru că va crea o textură plăcută. Adăugăm și vanilia și stafidele înmuiate cu tot cu romul în care s-au scăldat (opțional).

Se amestecă totul bine. Compoziția rezultată e consistentă și își ține foarte bine forma.

În acest moment, compoziția de colivă e gata, se poate monta în pahare sau tăvițe sau se poate modela. Din cantitățile de mai sus, se obțin 1 kilogram și 800 de grame de colivă.

Reteta de coliva ca la manastire

Ingrediente

Cum se prepara coliva ca la manastire

Alege grâul și spală-l în 9 ape călduțe, apoi pune la fiert 3 litri de apă într-o oală încăpătoare. Când începe să fiarbă apa, dă focul mic și adaugă arpacașul. Lasă-l la fiert și mai mișcă oala din când în când ca să nu se lipească grâul (nu se amestecă în grâu cu lingura). Lasă pe foc până când mai rămâne doar puțină apă, iar atunci adaugi zahărul și amesteci cu o lingură de lemn, apoi mai lași câteva minute pe foc, până ce se evaporă toată apa. Răstoarnă grâul într-un vas smălțuit și acoperă cu un prosop curat, umezit.

Dă jumătate din cantitatea de mieji de nuci prin mașina de tocat, iar pe restul taie-i bucățele cu cuțitul. Păstrează câțiva întregi ca să faci crucea de pe colivă cu ei. Lasă grâul să stea peste noapte.

De dimineață adaugă miejii tăiați cu cuțitul și un sfert din cantitatea de mieji dați prin mașină la arpacaș, apoi amestecă și coaja rasă de lămâie și portocală. Toarnă în compoziție esența de rom și gustă – dacă nu este destul de dulce, mai poți adăuga puțină miere.

Frământă compoziția cu mâna, apoi așaz-o pe platouri. Pe deasupra pune în strat gros restul de mieji dați prin mașină și apoi poți trece sa ornezi coliva, după plac.

Reteta de coliva din 500 grame de arpacas

Ingrediente

Mod de preparare a colivei din 500 g

Pentru început, se spală arpacaşul şi se pune în apă rece la fiert. Spre deosebire de orice rețetă cu orez, pentru a face rețeta de coliva tradițională ai nevoie de trei ori şi jumătate mai multă apă decât arpacaş.

Se fierbe încet, la foc foarte mic, circa o oră, până ce bobul de arpacaş crapă sau „înfloreşte'.

Între timp, se alege nuca și se separă câţiva mieji mai frumoşi pentru ornat. Se dă prin maşina de tocat sau se macină.

În arpacașul care este la foc mic se adaugă zahărul şi un praf de sare şi se amestecă mereu, ca să nu se lipească de fundul vasului.

Când arpacașul pentru coliva tradițională este fiert, se dă deoparte şi se lasă la răcit, eventual cu un prosop curat umezit pus deasupra, ca să nu prindă coajă foarte groasă. Arpacașul bine fiert se lasă peste noapte.

Dimineaţa începe prepararea propriu zisă a rețetei de colivă. Acum se amestecă arpacașul cu nuca, zahărul vanilat, coaja de lămâie, stafide, și orice alte ingrediente îți mai sunt pe plac.

După ce ai încorporat bine toate ingredientele, coliva tradițională se pune într-o farfurie lată și se ornează. Deasupra se poate presăra cacao, nucă de cocos și se pot așeza bomboane și nucă.

CITEȘTE ȘI:
În articolul
Cele mai bune rețete de colivă tradițională, ca la mănăstire
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Showbiz intern
Irina Fodor a dezvăluit problema de sănătate pe care o are și despre care nu mulți știau: „Am ditamai...”
  • Irina Fodor are o problemă de sănătate destul de serioasă
  • Cum a schimbat-o experiența Asia Express pe prezentatoarea TV
Showbiz intern
Marina Almășan, reacție emoționantă după moartea lui Horia Moculescu. Ce a transmis prezentatoarea TV: ”Tu vei fi o salcie la mal, iar eu, poate...”
  • Reacția emoționantă a Marinei Almășan după moartea lui Horia Moculescu
  • Ce a transmis prezentatoarea TV
Emisiuni TV
Darius Ticmenov lucrează ca Chef pentru Formula 1 și vrea să-și testeze nivelul culinar la Chefi la cuțite: ”Am știut de la 13 ani că îmi doresc să devin bucătar”
  • Apariție surpriză la Chefi la cuțite
  • Darius Ticmenov are o carieră de succes în bucătărie
Stiri interne
Primele declarații ale Nidiei, după moartea lui Horia Moculescu! Fiica compozitorului este copleșită de durere
  • Primul mesaj transmis de Nidia Moculescu, după moartea regretatului compozitor
  • Horia Moculescu s-a stins din viață la 88 de ani
Emisiuni TV
Asia Express își desemnează câștigătorii diseară, de la 20.30, la Antena 1. Show-ul a fost din nou lider de audiență!
  • Asia Express își desemnează câștigătorii diseară, de la 20.30, la Antena 1
  • Show-ul a fost din nou lider de audiență!
Showbiz intern
Viața sentimentală a lui Horia Moculescu. Marele compozitor a fost căsătorit de patru ori. Cine sunt fostele lui soții 
  • Marele compozitor Horia Moculescu a fost căsătorit de patru ori
  • Totul despre viața sentimentală a regretatului artist
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Împuşcat de poliţişti după ce şi-a atacat fosta iubită şi a devenit recalcitrant. Incident şocant în Galaţi
recomandare pe as.ro
Pariul incredibil făcut de milionarul de 34 de ani care construieşte un castel în România: “Ţăranii se închinau”
Romania TV
Fostul soț al Ștefaniei Szabo, principalul suspect în ancheta paralelă a colegilor doctoriței: Spunea că nu are liniște din cauza proceselor și a amenințărilor
Romania TV
Dr. Cristian Andrei, în mijlocul unui scandal sexual monstru. Cliente abuzate sexual în timpul ședințelor: "A inițiat un act sexual cu mine chiar în cabinet"
recomandare pe antena3.ro
Femeia acuzată că și-a ucis 11 soți spune acum că, de fapt, nu-și amintește de câte ori a fost căsătorită, dar nimeni nu mai trăiește
recomandare pe antena3.ro
O româncă mutată de 12 ani din țară povestește cum a primit permis de conducere în 45 de minute și pașaport în 20, direct pe aeroport
recomandare pe antena3.ro
Polițistul care l-a prins pe agresorul livratorului străin povestește pas cu pas ce s-a întâmplat. Bătăușul și-a chemat în ajutor mama
recomandare pe playtech.ro
Aplicaţia pe care orice călător Ryanair trebuie să o aibă instalată pe telefon din 12 noiembrie. Compania elimină complet biletele tipărite
recomandare pe playtech.ro
Cum să speli pilota acasă fără să strici mașina de spălat. Trucul este simplu
recomandare pe redactia.ro
Doliu în lumea teatrului românesc. A murit unul dintre cei mai importanți actori de la Teatrul Nottara
recomandare pe redactia.ro
Planul pus la cale de Dani Mocanu. De ce nu este găsit manelistul după ce a fost condamnat la închisoare cu executare
recomandare pe Ciao.ro
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
Ce a văzut toată lumea după ce prezentatoarea TV s-a întins prea tare. „Mi s-a rupt bluza”
recomandare pe bzi.ro
Un medic legist aruncă bomba după moartea Ștefaniei Szabo: „Au cam început să se «aboneze» la farmaciile spitalelor!“
recomandare pe bzi.ro
Schimbare radicală de situație! Fratele Ștefaniei Szabo rupe tăcerea după moartea doctoriței!
recomandare pe dailybusiness.ro
Mihaela Bilic dezvăluie care sunt singurele mezeluri sănătoase din supermarketuri: „Astea sunt, aș spune, premium”
recomandare pe dailybusiness.ro
ANAF a luat în vizor organizatorii de nunți și evenimente. Peste 80 de companii vor fi verificate începând de luni
recomandare pe Jurnalul.ro
Tinerii fără nicio ocupație, mituiți de stat să se angajeze. Peste 5.000 de euro, pentru cei aflați la primul job
recomandare pe a1.ro
Cât a slăbit Dan Alexa în Asia Express: „Mă îngrășasem și nu-mi plăcea”. Concurentul a spus câte kilograme are acum