Live acum Mireasa. Capriciile iubirii (r)
Prime time 19:00/ Mireasa. Capriciile iubirii
Homepage » Beauty & Lifestyle » Retete » Cele mai bune rețete de colivă tradițională, ca la mănăstire

Cele mai bune rețete de colivă tradițională, ca la mănăstire

Publicat pe 11.11.2020 la 21:07 Actualizat pe 11.11.2020 la 23:53

Coliva tradiţională  este preparatul simbol prezent la toate ceremoniilor religioase, închinate celor plecați dintre noi. Coliva reprezentând trupul celui dispărut, deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul, ingredient din care se fac și pâinea și coliva.

Cele mai bune rețete de colivă tradițională, ca la mănăstire

instagram

Reteta de coliva traditionala

Coliva tradiţională este preparatul simbol prezent la toate ceremoniilor religioase, închinate celor plecați dintre noi. Coliva reprezentând trupul celui dispărut, deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul, ingredient din care se fac și pâinea și coliva. Ingrediente necesare și mod de preparare pas cu pas.

Ingrediente pentru coliva traditionala

Mod de preparare

Tradiția spune că grâul trebuie spălat în nouă ape reci. Arpacașul din grâu nu este nimic altceva decât grâu decorticat. Acesta fierbe mult mai rapid decât grâul, care trebuie ținut, în mod normal, la înmuiat, în apă rece, peste noapte.

După ce-l spălați bine, puneți arpacașul într-o cratiță cu fundul mai gros, acoperiți-l apoi cu 1 litru de apă și puneți-l pe foc mediu.

După ce a început să fiarbă, adăugați sarea și îndepărtați de 2 ori spuma formată la suprafață.

Reduceți focul la minimum și acoperiți cratița cu capacul. Din când în când, o dată la 10 minute, amestecați, ca nu cumva să se prindă de fund.

Continuați fierberea până când lichidul a fost absorbit. Asta durează cam 40-45 de minute. Dacă tragem cu lingura, putem vedea fundul cratiței timp de câteva secunde, semn că nu mai este mult lichid în cratiță.

Prepararea compoziției

Adăugați zahărul, care se topește rapid. Compoziția va deveni din nou mai fluidă. Fierbeți în continuare arpacașul cu zahărul, timp de 3 minute, timp în care amestecați continuu. După acest timp, opiți focul. Acoperiți cratița cu capacul și lăsați arpacașul să se răcească bine. Puteți să-l lăsați peste noapte, pentru că are nevoie măcar de 3 ore, într-un loc răcoros. În acest timp vor înflori și boabele care nu au făcut-o în timpul fierberii și vor absorbi ultima picătură de lichid.

Dacă am prepara coliva din grâu nedecorticat, acesta ar trebui dat prin mașina de tocat, după ce se răcește bine. Nu e nevoie să facem asta cu arpacașul din grâu, care fierbe perfect, boabele sunt înflorite bine și foarte moi. Se pune arpacașul fiert într-un castron mare. Se spală bine lămâia cu apă caldă, se șterge și rade direct în castron, vom avea nevoie doar de partea galbenă de la suprafață. Se adaugă nuca măcinată și nuca tăiată la cuțit, neapărat să o puneți așa, pentru că va crea o textură plăcută. Adăugăm și vanilia și stafidele înmuiate cu tot cu romul în care s-au scăldat (opțional).

Se amestecă totul bine. Compoziția rezultată e consistentă și își ține foarte bine forma.

În acest moment, compoziția de colivă e gata, se poate monta în pahare sau tăvițe sau se poate modela. Din cantitățile de mai sus, se obțin 1 kilogram și 800 de grame de colivă.

Reteta de coliva ca la manastire

Ingrediente

Cum se prepara coliva ca la manastire

Alege grâul și spală-l în 9 ape călduțe, apoi pune la fiert 3 litri de apă într-o oală încăpătoare. Când începe să fiarbă apa, dă focul mic și adaugă arpacașul. Lasă-l la fiert și mai mișcă oala din când în când ca să nu se lipească grâul (nu se amestecă în grâu cu lingura). Lasă pe foc până când mai rămâne doar puțină apă, iar atunci adaugi zahărul și amesteci cu o lingură de lemn, apoi mai lași câteva minute pe foc, până ce se evaporă toată apa. Răstoarnă grâul într-un vas smălțuit și acoperă cu un prosop curat, umezit.

Dă jumătate din cantitatea de mieji de nuci prin mașina de tocat, iar pe restul taie-i bucățele cu cuțitul. Păstrează câțiva întregi ca să faci crucea de pe colivă cu ei. Lasă grâul să stea peste noapte.

De dimineață adaugă miejii tăiați cu cuțitul și un sfert din cantitatea de mieji dați prin mașină la arpacaș, apoi amestecă și coaja rasă de lămâie și portocală. Toarnă în compoziție esența de rom și gustă – dacă nu este destul de dulce, mai poți adăuga puțină miere.

Frământă compoziția cu mâna, apoi așaz-o pe platouri. Pe deasupra pune în strat gros restul de mieji dați prin mașină și apoi poți trece sa ornezi coliva, după plac.

Reteta de coliva din 500 grame de arpacas

Ingrediente

Mod de preparare a colivei din 500 g

Pentru început, se spală arpacaşul şi se pune în apă rece la fiert. Spre deosebire de orice rețetă cu orez, pentru a face rețeta de coliva tradițională ai nevoie de trei ori şi jumătate mai multă apă decât arpacaş.

Se fierbe încet, la foc foarte mic, circa o oră, până ce bobul de arpacaş crapă sau „înfloreşte'.

Între timp, se alege nuca și se separă câţiva mieji mai frumoşi pentru ornat. Se dă prin maşina de tocat sau se macină.

În arpacașul care este la foc mic se adaugă zahărul şi un praf de sare şi se amestecă mereu, ca să nu se lipească de fundul vasului.

Când arpacașul pentru coliva tradițională este fiert, se dă deoparte şi se lasă la răcit, eventual cu un prosop curat umezit pus deasupra, ca să nu prindă coajă foarte groasă. Arpacașul bine fiert se lasă peste noapte.

Dimineaţa începe prepararea propriu zisă a rețetei de colivă. Acum se amestecă arpacașul cu nuca, zahărul vanilat, coaja de lămâie, stafide, și orice alte ingrediente îți mai sunt pe plac.

După ce ai încorporat bine toate ingredientele, coliva tradițională se pune într-o farfurie lată și se ornează. Deasupra se poate presăra cacao, nucă de cocos și se pot așeza bomboane și nucă.

CITEȘTE ȘI:
În articolul
Cele mai bune rețete de colivă tradițională, ca la mănăstire
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Emisiuni TV
Oana și Viorel Lis au împlinit 14 ani de la nuntă. Imagini de la marele eveniment din viața lor / FOTO
  • Oana și Viorel Lis au împlinit 14 ani de la nuntă
  • Imagini de la marele eveniment din viața lor 
Beauty & Lifestyle
Satul din Andaluzia de care puțini știu. Destinația de vis cu peșteri spectaculoase, plaje cu nisip fin și autenticitate pură
  • Satul din Andaluzia de care puțini știu
  • Are peisaje de vis și comori ascunse
Showbiz intern
Mario Fresh a rupt tăcerea despre despărțirea de Alexia Eram! Ce relație are acum cu fosta iubită: ”A fost o obsesie”
  • În ce relații a rămas Mario Fresh cu Alexia Eram
  • Artistul a dezvăluit de ce s-a ajuns la separare
Showbiz intern
Andreea Bănică a dezvăluit cum menține aprinsă flacăra pasiunii în relația cu Lucian Mitrea! Cei doi au împlinit 17 ani de cuplu: ”Nici nu știu când au trecut”
  • Andreea Bănică a făcut declarații emoționante
  • Artista și Lucian Mitrea au o căsnicie superbă
Horoscop zilnic
Zodiile care își vor împlini dorințele în această vară. Nativii vor fi susținuți de toată lumea
  • Zodiile care își vor împlini dorințele în această vară
  • Nativii vor fi susținuți de toată lumea
Showbiz intern
Iustina Loghin și Cornel Luchian au postat imagini din noua casă! Cum arată cea mai mare achiziție a foștilor concurenți de la Insula Iubirii: ”Visul prinde culoare” | FOTO
  • Iustina Loghin și Cornel Luchian și-au cumpărat o casă superbă
  • Cei doi își amenajează locuința
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Olanda va ceda 18 avioane F-16 României. Forţele Aeriene Române vor avea o flotă de 73 de F-16
recomandare pe as.ro
Ţeapa uriaşă încasată de milionarul român care are 6 copii cu 4 femei diferite! Cum a pierdut 6 milioane de euro
Romania TV
Criza economică se adânceşte: Salariile bugetarilor vor fi plătite în tranşe. Vârful crizei va fi în august!
Romania TV
ANUNȚUL făcut de Andreea Bănică, după 17 ani de căsnicie cu Lucian Mitrea. E vestea momentului în showbizul românesc!
recomandare pe antena3.ro
Înainte de a pleca la Haga, Nicușor Dan s-a dus la cumpărături cu fiica lui la Primark, magazin cu prețuri reduse
recomandare pe antena3.ro
Gest șocant făcut de o vedetă YouTube care a fost hărțuită online. Soțul ei a transmis un mesaj tulburător: „Nu a mai putut suporta”
recomandare pe antena3.ro
Într-o ținută îndrăzneață, Regina Maxima a furat toate privirile la Summitul NATO. Reacțiile lui Trump și Macron când au întâlnit-o
recomandare pe playtech.ro
De ce au prosoapele de baie benzi țesute la ambele capete. Rolul surprinzător al acestui detaliu. Nu este doar decorativ
recomandare pe playtech.ro
Orașul din România în care plouă cel mai puțin pe tot parcursul anului. Este foarte popular
recomandare pe redactia.ro
Anunț important pentru pensionari. Câți bani vor mai primi lunar românii după măsurile de austeritate ale guvernului Bolojan. Noul ministru al Muncii a spus totul
recomandare pe redactia.ro
Anunț important pentru pensionari. Câți bani vor mai primi lunar românii după măsurile de austeritate ale guvernului Bolojan. Noul ministru al Muncii a spus totul
recomandare pe Ciao.ro
Ploaia din Capitală le-a pus pe fugă pe vedetele din România! Cum s-au ferit de stropii reci - imagini de senzație
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Cum arată Diana Munteanu la 46 de ani. Imaginile cu fosta soție a lui Claudiu Niculescu au devenit virale
recomandare pe bzi.ro
Nicușor Dan bagă România în „RESET TOTAL”? Ce se pregătește în spatele ușilor închise de la Cotroceni?
recomandare pe bzi.ro
Jurnalistă româncă, victima unui caz șocant de abuz! Totul a fost dat în vileag!
recomandare pe dailybusiness.ro
Milionari la guvernare. Miniștrii din guvernul Bolojan, între afaceri și averi
recomandare pe dailybusiness.ro
ANAF a făcut anunțul despre impozitarea veniturilor. Care sunt românii vizaţi și obligațiile fiscale
recomandare pe Jurnalul.ro
Horoscopul lunii iulie 2025 pentru fiecare zodie: Schimbări, introspecție și noi oportunități
recomandare pe a1.ro
Trei noi bărbați se adaugă listei de ispite din sezonul 9 Insula Iubirii: Mattia, Liviu, Sorin. Show-ul fenomen revine din iulie