Live acum Viaţa fără filtru - Infiltraţi în culise (r)
Prime time 19:00 Mireasa. Capriciile iubirii
Homepage » Beauty & Lifestyle » Retete » Cele mai bune rețete de colivă tradițională, ca la mănăstire

Cele mai bune rețete de colivă tradițională, ca la mănăstire

Publicat pe 11.11.2020 la 21:07 Actualizat pe 11.11.2020 la 23:53

Coliva tradiţională  este preparatul simbol prezent la toate ceremoniilor religioase, închinate celor plecați dintre noi. Coliva reprezentând trupul celui dispărut, deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul, ingredient din care se fac și pâinea și coliva.

Cele mai bune rețete de colivă tradițională, ca la mănăstire

instagram

Reteta de coliva traditionala

Coliva tradiţională este preparatul simbol prezent la toate ceremoniilor religioase, închinate celor plecați dintre noi. Coliva reprezentând trupul celui dispărut, deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul, ingredient din care se fac și pâinea și coliva. Ingrediente necesare și mod de preparare pas cu pas.

Ingrediente pentru coliva traditionala

Mod de preparare

Tradiția spune că grâul trebuie spălat în nouă ape reci. Arpacașul din grâu nu este nimic altceva decât grâu decorticat. Acesta fierbe mult mai rapid decât grâul, care trebuie ținut, în mod normal, la înmuiat, în apă rece, peste noapte.

După ce-l spălați bine, puneți arpacașul într-o cratiță cu fundul mai gros, acoperiți-l apoi cu 1 litru de apă și puneți-l pe foc mediu.

După ce a început să fiarbă, adăugați sarea și îndepărtați de 2 ori spuma formată la suprafață.

Reduceți focul la minimum și acoperiți cratița cu capacul. Din când în când, o dată la 10 minute, amestecați, ca nu cumva să se prindă de fund.

Continuați fierberea până când lichidul a fost absorbit. Asta durează cam 40-45 de minute. Dacă tragem cu lingura, putem vedea fundul cratiței timp de câteva secunde, semn că nu mai este mult lichid în cratiță.

Prepararea compoziției

Adăugați zahărul, care se topește rapid. Compoziția va deveni din nou mai fluidă. Fierbeți în continuare arpacașul cu zahărul, timp de 3 minute, timp în care amestecați continuu. După acest timp, opiți focul. Acoperiți cratița cu capacul și lăsați arpacașul să se răcească bine. Puteți să-l lăsați peste noapte, pentru că are nevoie măcar de 3 ore, într-un loc răcoros. În acest timp vor înflori și boabele care nu au făcut-o în timpul fierberii și vor absorbi ultima picătură de lichid.

Dacă am prepara coliva din grâu nedecorticat, acesta ar trebui dat prin mașina de tocat, după ce se răcește bine. Nu e nevoie să facem asta cu arpacașul din grâu, care fierbe perfect, boabele sunt înflorite bine și foarte moi. Se pune arpacașul fiert într-un castron mare. Se spală bine lămâia cu apă caldă, se șterge și rade direct în castron, vom avea nevoie doar de partea galbenă de la suprafață. Se adaugă nuca măcinată și nuca tăiată la cuțit, neapărat să o puneți așa, pentru că va crea o textură plăcută. Adăugăm și vanilia și stafidele înmuiate cu tot cu romul în care s-au scăldat (opțional).

Se amestecă totul bine. Compoziția rezultată e consistentă și își ține foarte bine forma.

În acest moment, compoziția de colivă e gata, se poate monta în pahare sau tăvițe sau se poate modela. Din cantitățile de mai sus, se obțin 1 kilogram și 800 de grame de colivă.

Reteta de coliva ca la manastire

Ingrediente

Cum se prepara coliva ca la manastire

Alege grâul și spală-l în 9 ape călduțe, apoi pune la fiert 3 litri de apă într-o oală încăpătoare. Când începe să fiarbă apa, dă focul mic și adaugă arpacașul. Lasă-l la fiert și mai mișcă oala din când în când ca să nu se lipească grâul (nu se amestecă în grâu cu lingura). Lasă pe foc până când mai rămâne doar puțină apă, iar atunci adaugi zahărul și amesteci cu o lingură de lemn, apoi mai lași câteva minute pe foc, până ce se evaporă toată apa. Răstoarnă grâul într-un vas smălțuit și acoperă cu un prosop curat, umezit.

Dă jumătate din cantitatea de mieji de nuci prin mașina de tocat, iar pe restul taie-i bucățele cu cuțitul. Păstrează câțiva întregi ca să faci crucea de pe colivă cu ei. Lasă grâul să stea peste noapte.

De dimineață adaugă miejii tăiați cu cuțitul și un sfert din cantitatea de mieji dați prin mașină la arpacaș, apoi amestecă și coaja rasă de lămâie și portocală. Toarnă în compoziție esența de rom și gustă – dacă nu este destul de dulce, mai poți adăuga puțină miere.

Frământă compoziția cu mâna, apoi așaz-o pe platouri. Pe deasupra pune în strat gros restul de mieji dați prin mașină și apoi poți trece sa ornezi coliva, după plac.

Reteta de coliva din 500 grame de arpacas

Ingrediente

Mod de preparare a colivei din 500 g

Pentru început, se spală arpacaşul şi se pune în apă rece la fiert. Spre deosebire de orice rețetă cu orez, pentru a face rețeta de coliva tradițională ai nevoie de trei ori şi jumătate mai multă apă decât arpacaş.

Se fierbe încet, la foc foarte mic, circa o oră, până ce bobul de arpacaş crapă sau „înfloreşte'.

Între timp, se alege nuca și se separă câţiva mieji mai frumoşi pentru ornat. Se dă prin maşina de tocat sau se macină.

În arpacașul care este la foc mic se adaugă zahărul şi un praf de sare şi se amestecă mereu, ca să nu se lipească de fundul vasului.

Când arpacașul pentru coliva tradițională este fiert, se dă deoparte şi se lasă la răcit, eventual cu un prosop curat umezit pus deasupra, ca să nu prindă coajă foarte groasă. Arpacașul bine fiert se lasă peste noapte.

Dimineaţa începe prepararea propriu zisă a rețetei de colivă. Acum se amestecă arpacașul cu nuca, zahărul vanilat, coaja de lămâie, stafide, și orice alte ingrediente îți mai sunt pe plac.

După ce ai încorporat bine toate ingredientele, coliva tradițională se pune într-o farfurie lată și se ornează. Deasupra se poate presăra cacao, nucă de cocos și se pot așeza bomboane și nucă.

CITEȘTE ȘI:
În articolul
Cele mai bune rețete de colivă tradițională, ca la mănăstire
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Emisiuni TV
Asia Express sezonul 8, 19 octombrie 2025 Cine a câștigat jokerul. Concurenții nu au fost impresionați de avantaj
  • Ce echipe au intrat la proba de amuletă la Asia Express
  • Cine a obținut un avantaj la finalul probei
Showbiz international
Kim Kardashian, apariție uluitoare la Academy Museum Gala 2025. Toată lumea a rămas mută de uimire când a văzut ce are pe față
  • Ce ținută a purtat Kim Kardashian la Academy Museum Gala 2025
  • Apariția vedetei a fost unică
Emisiuni TV
Asia Express sezonul 8, 19 octombrie 2025. Karmen și Alejandro și-au încurcat ghiozdanele. Emil a fost curios să afle ce are concurenta la ea
  • Ce au găsit Emil Rengle și Alejandro Fernandez în ghiozdanul lui Karmen Simionescu
  • Concurenta a fost enervată de situație
Showbiz intern
Francisca, moment dificil! Câinele vedetei a murit! O veste din partea medicului i-a frânt inima: ”Mi-a fost alături 13 ani”
  • Francisca a făcut declarații dureroase, după ce câinele ei a murit
  • Vedeta a avut-o alături pe Daisy 13 ani
Showbiz intern
Gestul neașteptat al fostului iubit al Alinei Radi! I-a cumpărat un apartament fiului artistei, de 10 ani, chiar de ziua lui! Cum a reacționat cântăreața
  • Fostul Alinei Radi i-a cumpărat fiului cântăreţei un apartament
  • Cei doi au o relaţie deosebită de tată-fiu, chiar dacă nu îi e părinte biologic
  • Declaraţii exclusive
Showbiz intern
Probleme rușinoase pentru un fost fotbalist! Răzvan Raț a ajuns în fața magistraților, pentru o sumă jenant de mică
  • Probleme rușinoase pentru un fost fotbalist
  • Răzvan Raț a ajuns în fața magistraților
  • Cu ce probleme se confruntă
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
"A plecat să slujească în Ceruri". Preot român, tată a 4 copii, mort într-un accident de groază în Italia
recomandare pe as.ro
Mircea Lucescu i-a cerut scuze unui jucător după România – Austria: “O fac public”
Romania TV
Cine este angajatul la stat din România, fost electrician, care are un salariu DUBLU faţă de Nicușor Dan: Poate președintele nu e plătit suficient
Romania TV
Ozana Barabancea nervoasă, după ce fanii i-au spus că seamănă cu o păpușă de ceară, că își editează pozele: Dacă m-ați vedea în realitate, ați înghiți în sec, amărâtelor, coțohârlelor!
recomandare pe antena3.ro
Femeia acuzată că și-a ucis 11 soți spune acum că, de fapt, nu-și amintește de câte ori a fost căsătorită, dar nimeni nu mai trăiește
recomandare pe antena3.ro
O româncă mutată de 12 ani din țară povestește cum a primit permis de conducere în 45 de minute și pașaport în 20, direct pe aeroport
recomandare pe antena3.ro
Polițistul care l-a prins pe agresorul livratorului străin povestește pas cu pas ce s-a întâmplat. Bătăușul și-a chemat în ajutor mama
recomandare pe playtech.ro
Când apare riscul ca o centrală pe gaz de apartament să explodeze? Semnele care anunță o defecțiune gravă
recomandare pe playtech.ro
VIDEO Primele secunde după explozia din Rahova. Imagini dramatice surprinse imediat după deflagrație
recomandare pe redactia.ro
Alertă în Europa! Polonia ridică avioane de luptă! Aeroportul din Vilnius s-a închis
recomandare pe redactia.ro
Doliu în lumea filmului. S-a stins un actor iubit de mulți români
recomandare pe Ciao.ro
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. La 24 de ani e iubita unui milionar de 73 de ani și e criticată pentru comportamentul ei
recomandare pe bzi.ro
Alina Pușcău, secretul siluetei de invidiat, la 43 de ani! Face asta de patru ori! – GALERIE FOTO
recomandare pe bzi.ro
Aroganță de milionar din partea Irinei Columbeanu! S-a afișat cu o geantă care costă cât o garsonieră! – GALERIE FOTO
recomandare pe dailybusiness.ro
Vlăduța Lupău a făcut anunțul despre al treilea copil: „O să vă și arăt, ca să fie așa pe dovedite”
recomandare pe dailybusiness.ro
Sébastien Lecornu, premierul Franței, suspendă reforma pensiilor pentru a evita prăbușirea guvernului
recomandare pe Jurnalul.ro
Horoscop săptămânal, 20 - 26 octombrie 2025. Un nou început în relații
recomandare pe a1.ro
Carmen Brumă a întors toate capetele la un eveniment de la Palatul Parlamentului. Detaliul care i-a pus în evidență silueta