Live acum Un show păcătos
Prime time 19:00/ Mireasa. Capriciile iubirii
Homepage » Beauty & Lifestyle » Retete » Cele mai bune rețete de colivă tradițională, ca la mănăstire

Cele mai bune rețete de colivă tradițională, ca la mănăstire

Publicat pe 11.11.2020 la 21:07 Actualizat pe 11.11.2020 la 23:53

Coliva tradiţională  este preparatul simbol prezent la toate ceremoniilor religioase, închinate celor plecați dintre noi. Coliva reprezentând trupul celui dispărut, deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul, ingredient din care se fac și pâinea și coliva.

Cele mai bune rețete de colivă tradițională, ca la mănăstire

instagram

Reteta de coliva traditionala

Coliva tradiţională este preparatul simbol prezent la toate ceremoniilor religioase, închinate celor plecați dintre noi. Coliva reprezentând trupul celui dispărut, deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul, ingredient din care se fac și pâinea și coliva. Ingrediente necesare și mod de preparare pas cu pas.

Ingrediente pentru coliva traditionala

Mod de preparare

Tradiția spune că grâul trebuie spălat în nouă ape reci. Arpacașul din grâu nu este nimic altceva decât grâu decorticat. Acesta fierbe mult mai rapid decât grâul, care trebuie ținut, în mod normal, la înmuiat, în apă rece, peste noapte.

După ce-l spălați bine, puneți arpacașul într-o cratiță cu fundul mai gros, acoperiți-l apoi cu 1 litru de apă și puneți-l pe foc mediu.

După ce a început să fiarbă, adăugați sarea și îndepărtați de 2 ori spuma formată la suprafață.

Reduceți focul la minimum și acoperiți cratița cu capacul. Din când în când, o dată la 10 minute, amestecați, ca nu cumva să se prindă de fund.

Continuați fierberea până când lichidul a fost absorbit. Asta durează cam 40-45 de minute. Dacă tragem cu lingura, putem vedea fundul cratiței timp de câteva secunde, semn că nu mai este mult lichid în cratiță.

Prepararea compoziției

Adăugați zahărul, care se topește rapid. Compoziția va deveni din nou mai fluidă. Fierbeți în continuare arpacașul cu zahărul, timp de 3 minute, timp în care amestecați continuu. După acest timp, opiți focul. Acoperiți cratița cu capacul și lăsați arpacașul să se răcească bine. Puteți să-l lăsați peste noapte, pentru că are nevoie măcar de 3 ore, într-un loc răcoros. În acest timp vor înflori și boabele care nu au făcut-o în timpul fierberii și vor absorbi ultima picătură de lichid.

Dacă am prepara coliva din grâu nedecorticat, acesta ar trebui dat prin mașina de tocat, după ce se răcește bine. Nu e nevoie să facem asta cu arpacașul din grâu, care fierbe perfect, boabele sunt înflorite bine și foarte moi. Se pune arpacașul fiert într-un castron mare. Se spală bine lămâia cu apă caldă, se șterge și rade direct în castron, vom avea nevoie doar de partea galbenă de la suprafață. Se adaugă nuca măcinată și nuca tăiată la cuțit, neapărat să o puneți așa, pentru că va crea o textură plăcută. Adăugăm și vanilia și stafidele înmuiate cu tot cu romul în care s-au scăldat (opțional).

Se amestecă totul bine. Compoziția rezultată e consistentă și își ține foarte bine forma.

În acest moment, compoziția de colivă e gata, se poate monta în pahare sau tăvițe sau se poate modela. Din cantitățile de mai sus, se obțin 1 kilogram și 800 de grame de colivă.

Reteta de coliva ca la manastire

Ingrediente

Cum se prepara coliva ca la manastire

Alege grâul și spală-l în 9 ape călduțe, apoi pune la fiert 3 litri de apă într-o oală încăpătoare. Când începe să fiarbă apa, dă focul mic și adaugă arpacașul. Lasă-l la fiert și mai mișcă oala din când în când ca să nu se lipească grâul (nu se amestecă în grâu cu lingura). Lasă pe foc până când mai rămâne doar puțină apă, iar atunci adaugi zahărul și amesteci cu o lingură de lemn, apoi mai lași câteva minute pe foc, până ce se evaporă toată apa. Răstoarnă grâul într-un vas smălțuit și acoperă cu un prosop curat, umezit.

Dă jumătate din cantitatea de mieji de nuci prin mașina de tocat, iar pe restul taie-i bucățele cu cuțitul. Păstrează câțiva întregi ca să faci crucea de pe colivă cu ei. Lasă grâul să stea peste noapte.

De dimineață adaugă miejii tăiați cu cuțitul și un sfert din cantitatea de mieji dați prin mașină la arpacaș, apoi amestecă și coaja rasă de lămâie și portocală. Toarnă în compoziție esența de rom și gustă – dacă nu este destul de dulce, mai poți adăuga puțină miere.

Frământă compoziția cu mâna, apoi așaz-o pe platouri. Pe deasupra pune în strat gros restul de mieji dați prin mașină și apoi poți trece sa ornezi coliva, după plac.

Reteta de coliva din 500 grame de arpacas

Ingrediente

Mod de preparare a colivei din 500 g

Pentru început, se spală arpacaşul şi se pune în apă rece la fiert. Spre deosebire de orice rețetă cu orez, pentru a face rețeta de coliva tradițională ai nevoie de trei ori şi jumătate mai multă apă decât arpacaş.

Se fierbe încet, la foc foarte mic, circa o oră, până ce bobul de arpacaş crapă sau „înfloreşte'.

Între timp, se alege nuca și se separă câţiva mieji mai frumoşi pentru ornat. Se dă prin maşina de tocat sau se macină.

În arpacașul care este la foc mic se adaugă zahărul şi un praf de sare şi se amestecă mereu, ca să nu se lipească de fundul vasului.

Când arpacașul pentru coliva tradițională este fiert, se dă deoparte şi se lasă la răcit, eventual cu un prosop curat umezit pus deasupra, ca să nu prindă coajă foarte groasă. Arpacașul bine fiert se lasă peste noapte.

Dimineaţa începe prepararea propriu zisă a rețetei de colivă. Acum se amestecă arpacașul cu nuca, zahărul vanilat, coaja de lămâie, stafide, și orice alte ingrediente îți mai sunt pe plac.

După ce ai încorporat bine toate ingredientele, coliva tradițională se pune într-o farfurie lată și se ornează. Deasupra se poate presăra cacao, nucă de cocos și se pot așeza bomboane și nucă.

CITEȘTE ȘI:
În articolul
Cele mai bune rețete de colivă tradițională, ca la mănăstire
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Showbiz intern
Tzancă Uraganu s-a afișat, pentru prima oară, cu băiețelul cel mic pe care îl are cu Lambada. Imagini cu micuțul de șase luni / FOTO
  • Cum arată băiețelul cel mic al lui Tzancă Uraganu și al Lambadei
  • Prima imagine cu micuțul de șase luni
Showbiz intern
Prima declarație a iubitei lui Andrei Perneș după ce s-a aflat de deces. Ce a postat tânăra: „Sper că nu e real”
  • Prima declarație a iubitei lui Andrei Perneș după ce s-a aflat de deces
  • Ce a postat tânăra
Emisiuni TV
Ion Șaulescu și Sese de la Mireasa, mesaje de regret pentru Andrei Perneș. Au avut o relație apropiată după emisiune: „A plecat prea devreme”
  • Ion Șaulescu și Sese de la Mireasa, mesaje de regret pentru Andrei Perneș
  • Au avut o relație apropiată după emisiune
Emisiuni TV
Doamna Eleonora, în lacrimi după ce a aflat de moartea lui Andrei Perneș. L-a însoțit pe durata emisiunii Mireasa: „A fost ca și copilul meu”
  • Doamna Eleonora, în lacrimi după ce a aflat de moartea lui Andrei Perneș
  • L-a însoțit pe durata emisiunii Mireasa
Stiri interne
ANPC a mai facut o vizită la mall! Câte nereguli a găsit și ce sume fabuloase a dat ca amendă
  • ANPC a mai facut o vizită la mall!
  • Câte nereguli a găsit și ce sume fabuloase a dat ca amendă
Stiri interne
Românii lansează trenduri pe TikTok. Dau foc la zăpadă ca să demonstreze că nu se topește: „Au băgat cip”
  • Românii lansează trenduri pe TikTok
  • Dau foc la zăpadă ca să demonstreze că nu topește
  • Ei spun că neaua este falsă
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Modelul Playboy Ariane Bellamar a murit la 46 de ani: "Nu eram pregătiți pentru această întorsătură"
recomandare pe as.ro
Milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în România face fericiţi zeci de mii de români! Investiţia anunţată
Romania TV
Vouchere alimente 2025. Cardurile sociale nu sunt doar pentru pensionari, anunţul momentului!
Romania TV
Se verifică toate ajutoarele de la stat. Inspectorii îţi bat la uşă şi cer actele doveditoare
recomandare pe antena3.ro
Andrei Perneș, fost concurent la un show matrimonial, a murit într-un accident rutier
recomandare pe antena3.ro
Mircea Badea, dezbrăcat în zăpadă, ia peste picior moda lansată de admiratorii lui Călin Georgescu: „Vreau și eu niște aur monoatomic”
recomandare pe antena3.ro
Noul trend de pe TikTok: Românii dau foc la zăpadă ca să arate că este „falsă”: „Au băgat cip în ea”/ „De ce nu mă ud pe mână?”
recomandare pe playtech.ro
Cum să cureţi cuva maşinii de spălat rufe de mucegai. Ingredientul folosit de gospodinele iscusite
recomandare pe playtech.ro
Drama trăită de concurentul Mireasa, înainte să moară într-un accident rutier. E strigător la cer!
recomandare pe redactia.ro
Cum s-a transformat Laura Vicol dupa 10 zile in arest. Blonda intotdeauna aranjata, de nerecunoscut: «Cearcane mari...»
recomandare pe redactia.ro
Doliu în fotbal. A murit unul dintre cei mai mari atacanți din istorie
recomandare pe Ciao.ro
Mânuţele la control! Vedele din România, surprinse în ipostaze stânjenitoare cu mâna la...
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Vicecampioana olimpică și-a arătat tatuajele și piercing-ul dintr-o zonă delicată
recomandare pe bzi.ro
Sânziana Negru a fost reținută pe un aeroport din Arabia Saudită! Ce a putut să pățească influencerița
recomandare pe bzi.ro
Alina Ceușan arată senzațional după două nașteri! Ce dietă urmează influencerița – FOTO
recomandare pe dailybusiness.ro
Trucul cu care Penny i-a convins pe români să îi devină clienţi. Cum a ajuns retailerul german să fie nr. 1
recomandare pe dailybusiness.ro
Tanczos Barna trage semnalul de alarmă. Fondul de rezervă, inexistent în forma sa anterioară!
recomandare pe Jurnalul.ro
Astrologia și succesul financiar: Ce zodii produc cei mai mulți miliardari?
recomandare pe a1.ro
Reacția Sabrinei la vestea că Andrei Perneș a murit. Ce a făcut în memoria celui cu care s-a căsătorit la Mireasa