Plăcintă cu dovleac, cele mai bune și simple rețete
Publicat pe 14.10.2020 la 00:50 Actualizat pe 14.10.2020 la 00:50
Iubitorii de dulciuri sigur vor adăuga rețeta în lista lor cu cele mai bune deserturi, simple și ușor de făcut. Plăcinta cu dovleac este un preparat extrem de popular în luna octombrie, dat fiind Halloween-ul care se apropie.
- Plăcinta cu dovleac este un desert de sezon
- Rețeta este una simplă și delicioasă
Plăcintă de dovleac cu aluat fraged
Pentru ca orice plăcintă, indiferent de umplutura aleasă, să fie un succes, este foarte important ca aluatul să fie fraged și ușor de întins. Pentru ca acest lucru să ne iasă ca la carte, este necesar un sucitor modern de aluat de calitate și nu improvizat. Petru realizarea aluatului este nevoie doar de făina, unt și apă. Poți să mai adaugi un vârf de sare, iar un pic de zahăr ajută la aromatizare. Ca să fii sigur că aluatul va fi exact așa cum îți dorești, pune plăcinta într-o tavă sau formă metalică și renunță la cele din porțelan sau sticlă, pentru că vor lăsa fundul plăcintei necopt.
Ingrediente
Pentru aluat
400 g faina
▢7 linguri zahar
▢7 linguri lapte
▢7 linguri ulei
▢1 ou
▢1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
▢1 esenta de vanilie
▢putina sare
Pentru umplutură
1,5 kg dovleac maruntit
▢150 g zahar
▢2 lingurite scortisoara
Cum se prepară plăcintă de dovleac cu aluat fraged
1. Apa şi untul trebuie să fie reci atunci când începi să prepari, deci ar fi ideal să pui o sticlă de apă și untul în frigider cu câteva ore înainte.
2. Adaugă apa treptat în vasul în care pregătești aluatul, până în momentul în care acesta se desprinde de mână şi poate fi adunat într-un bulgăre.
3. Frământă coca atât cât este necesar pentru ca toate ingredientele să se combine. Dacă vei insista cu operațiunea, aluatul tău va deveni elastic şi se va întări la copt.
4. După ce ai terminat de frământat, pune bulgărele de aluat într-o folie și lasă-l să se odihnească la rece, în frigider, cel puţin o oră, după care îl scoți și îl întinzi cu sucitorul.
5. Pentru umplutură alegeți un dovleac pentru placintă, bun, copt și neapărat românesc. Puteți ajusta după gustul vostru cantitatea de dovleac si de zahar. Dovleacul trebuie pus la copt la o temperatură de 180 de grade și lăsat timp de 1 oră. Când acesta este moale, poate fi pasat și folosit ca umplutură.
Mod de preparare plăcintă cu dovleac de post
1. Prepararea umpluturii. Spălați și curățați de coajă dovleacul de plăcintă apoi dați-l prin răzătoarea mare. Puneți dovleacul ras la călit într-o tigaie impreună cu zahărul amestecând continuu. După cateva minute de călit, puneti compozitia deoparte la răcit.
2. Pentru aluat puneți într-un vas incăpător apă minerală, ulei, zahăr, zeamă de lămaie, praful de copt, vanilia și praful de sare. Cerneți făina deasupra și amestecați bine toate ingredientele. Când amestecul începe să se întărească, frământați până obțineți un aluat omogen și nelipicios. Dacă este necesar mai aduăugați făină și lăsați la răcit timp de 20-30 de minute.
3. Așezați aluatul într-o tavă pe care ați întins hârtie de copt și distribuiți umplutura pe toată suprafața foii de aluat.
4. Întindeți a doua foaie de aluat peste umplutuă și tăiați marginile în exces.
5. Băgați plăcinta în cuptor, la 180 grade și coaceți până devine aurie, aproximativ 40 de minute. Lăsați plăcinta să se răcescă și apoi o proporționați.
Ingrediente pentru plăcinta cu dovleac de post
Ingrediente pentru aluat :
Apă minerală 250 ml
Ulei 150 ml
Zahăr 150 gr
Zeamă de lămaie 1 lingurita
Praf de copt 1/2 lingurită
Faină 600gr
Esență de vanilie 1 linguriță
Un praf sare
Ingrediente pentru umplutură :
Dovleac placintar ras 1,5kg
Zahăr 100 gr
Mod de preparare plăcintă cu dovleac la tigaie
1. Dovleacul se spală, se curăță de semințe și de coajă și se dă prin răzătoare. Se presară cu sare pentru a lasa suc și se lasă așa pentru 20 minute.
2. Aluatul se pregătește prin a amesteca chefirul cu ouăle, sarea și bicarbonatul de sodiu. Adăugăm apoi făina și amestecăm un aluat moale care nu se lipește de degete. Se întinde cu sucitorul până devine o foaie subțire și întinsă și se secționează în 5 părți egale.
3. Distribuiți umplutura pe fiecare bucată și adunați aluatul peste umplutura de dovleac.
4. Placinta făcută se pune pe tigaie cu ulei încins și se coace sub capac la foc mediu. După ce s-a rumenit puțin, o întoarcem și pe cealaltă parte și este gata! Poftă bună!
Citește și REȚETE pentru desert: Plăcintă cu cartofi dulci, un deliciu ieftin și ușor de preparat