Cele mai bune rețete de piftie. Care este secretul unui preparat delicios și sănătos
Publicat pe 24.12.2025 la 22:00 Actualizat pe 24.12.2025 la 22:18
Piftia este un preparat tradițional iubit de toți, mai ales în perioada sărbătorilor. Secretul pentru o piftie delicioasă și sănătoasă constă în alegerea ingredientelor de calitate și în respectarea pas cu pas a rețetelor tradiționale.
- Cum să faci cea mai bună piftie
- Rețete tradiționale și trucuri pentru un preparat sănătos
Pentru o piftie gelatinoasă și savuroasă, este important să folosești carne de porc sau vită cu mult colagen, iar timpul de fierbere trebuie să fie suficient pentru a extrage gelatina naturală din oase și carne.
Rețetă piftie
Ingrediente piftie:
1,8 – 2 kg carne de pasăre cu os și piele (pulpe, aripi, gheare de curcan sau cocoș)
3 lingurițe rase de sare
2 lingurițe boabe de piper negru
2 morcovi
1 rădăcină de păstârnac
4 căpățâni de usturoi (puse în 2 tranșe)
20-30 g gelatină granule sau foi
3-4 albușuri crude de ou (pentru a limpezi piftia)
Mod de preparare:
- crestează carnea;
-curăță legumele;
- pune toate ingredientele la fiert într-o oală mare, cu sare și boabe de piper;
- adăugați usturoiul se în timpul fierberii și la final;
- lăsați focul la minim să fiarbă o oră și jumătate. (dacă nu folosiți oala de sub presiune, timpul de fierbere ar fi de 3-4 ore).
- după ce compoziția s-a fiert, degresați bine și puneți lichidul la frigider pentru 20 de minute pentru a vedea dacă se încheagă.
-puneți deoparte carnea și legumele;
-poziționați apoi carnea;
-puneți apoi lichidul la foc, adaugați 3-4 albușuri așteptați până când fierbe, apoi adăugași și usturoiul rămas;
-amestecați bine la început, iar după ce zeama fierbe, nu mai amestecați;
-strecurați totul bine și lăsați lichidul la răcit. dacă este nevoie, adăugați și această gelatină alimentară. Cum!? Puneți la hidratat 30 de grame de gelatină, într-o crăticioară cu 500 ml de apă foarte rece. Lăsați acolo zece minute, după care încălziți la foc mic până când ajunge la 60 grade C. Stingeți apoi focul și subțiați compoziția cu 2 polonice din supa caldă, iar apoi totul se toarnă în oala cu supa limpede.
-lăsați la răcit vreme de 30 de minute;
-montați apoi carnea și legumele în farfursii sau boluri și turnați lichidul.
Reţeta clasică de piftie de porc
Ingrediente
două picioare de porc;
un ciolan afumat;
o jumătate căpățână de porc;
o căpățână de usturoi;
un morcov;
un pătrunjel;
o țelină;
o ceapă;
sare.
Mod de preparare:
- spală carnea și pune-o să fiarbă aproximativ trei ore, până se desprinde de pe oase;
- adaugă apoi legumele și lasă la fiert încă o jumătate de oră;
- adaugă sare, cât e necesar, apoi usturoiul pisat și ia totul de pe foc;
- scoate carnea și legumele cu o paletă, și lasă puțin să se răcorească;
- dezosează carnea și pune-o în farfurii, toarnă zeama strecurată cât să le acopere și apoi pune-le la rece.
Răcitură de porc muntenească
Ingrediente
sare
1 ou fiert tare
200 g mazăre fiartă
1 căpăţână usturoi
4 morcovi
2 cepe
400 g carne macră de porc
1/2 cap de porc cu ureche
4 picioare porc
piper
Mod de preparare
- Picioarele şi capul se pârlesc la flacăra aragazului, se răzuie şi se spală în mai multe rânduri în apă rece, până ce sunt albe şi curate. Apoi, capul se taie.
- Carnea şi extremităţile porcului se pun la fiert în 6 litri de apă rece cu sare. După ce s-a luat spuma care se va forma la suprafaţă, se pun cepele şi morcovii, care se scot înainte de a fi fiartă carnea.
- Se lasă la fiert până ce carnea se ia de pe oase şi zeama scade la jumătate. Carnea se scoate, se aruncă oasele şi ceapa şi ce rămâne se taie bucăţi mici.
- Usturoiul se pisează şi se pune în zeama în care a fiert carnea. Se lasă aşa 15-20 de minute, după care se strecoară şi se potriveşte gustul de piper. În patru vase se pune pe fund o felie de ou fiert şi apoi mazăre şi rondele de morcovi.
- Se pun carnea şi bastonaşe de morcovi şi apoi se toarnă zeamă. Se acoperă şi se dau la rece, dacă este posibil nu în frigider.