Ciorbe de vară ușoare și rapide. Patru rețete pentru toate gusturile
O lună de vară deja a trecut, dar ne așteaptă mult mai multe zile caniculare, iar pentru asta trebuie să ne adaptăm dieta. Ciorbele sunt recomandate de nutriționiști într-un regim alimentar echilibrat, dar în sezonul cald trebuie să optăm pentru cele ușoare.
- Rețete de ciorbe de vară ușoare
- Cele mai bune ciorbe pentru sezonul cald
Pentru lunile de vară, cel mai bine e să ne orientăm către ciorbele ușoare, mult mai indicate pentru sezonul cald, când trebuie să evităm grăsimile. În acest articol vă recomandăm patru rețete de ciorbe de vară ușoare și rapide, care sunt și sățioase.
Ce ingrediente poți folosi pentru ciorbe de vară ușoare, dar sățioase
Ca ciorbele să fie potrivite pentru sezonul cald este recomandat să fie bogate în legume, cu multă zeamă, iar atunci când punem și carne, trebuie s-o evităm pe cea grea, cu multă grăsime. În principiu, legumele de sezon sunt cele mai bune, iar carnea ar fi bine să fie de pui, dacă o includem.
Top 4 rețete pentru ciorbe de vară ușoare
Ciorbă de vară cu păstăi
Ingrediente
păstai verzi, o farfurie mare cu vârf
un morcov
o ceapă
un ardei gras
2-3 roșii bine coapte
un cub de concentrat de legume+apă
borș
pătrunjel, sare
1 lingură cu unt sau ulei de măsline
Mod de preparare
Se curăță și se spală bine toate legumele. Morcovul, ceapa și ardeiul se taie cubulețe. La pastăi se rup codițele și eventualele "ațe", apoi se taie în bucățele potrivite.
Cu toate legumele curățate și tocate, putem să punem untul sau uleul la prăjit într-o cratiță, ca apoi să punem ceapa și morcovul la călit. Se toarnă peste ele 1 litru de apă, iar atunci când începe să fiarbă, se adaugă ardeiul și păstăile. Aproape de final, se pune borșul după gust, apoi roșiile decojite și tăiate cubulețe. După ce am oprit focul, gustăm ciorba pentru a vedea dacă este necesar să o potrivim din sare.
Ciorbă de vară cu cartofi
Ingrediente
- 1 kg de cartofi
- 3 morcovi
- 1 bucată rădăcină de păstârnac
- 3 cepe
- 3-4 căței de usturoi
- 2 linguri de ulei
- sare
- 2 lingurițe boia dulce
- 1 linguriță chimen semințe
Mod de preparare
Se spală zarzavaturile și legumele și apoi se toacă. La fel se procedează cu ceapa și usturoiul. Păstârnacul se taie în cubulețe și morcovul în rondele.
Într-o oală de 3 L se pun la călit ceapa, usturoiul, păstârnacul și morcovii, în 2 linguri de ulei, la foc mic și cu capac. Peste ele se pune o linguriță rasă de sare și una de chimen.
Se lasă 2-3 minute la călit, timp în care se amestecă continuu. Peste amestec se pun 2 L de apă caldă, se adaugă cartofii și 2 lingurițe de boia dulce.
Se lasă totul la fiert vreo 20 de minute, pana când se fierb cartofii. După ce îi testați cu furculița și este totul ok, puteți stinge focul. Dacă mai este cazul, mai puneți sare.
Ciorbă de vară cu pui
Ingrediente
700 g carne de pui cu piele și os
2 morcovi;
2 rădăcini păstârnac;
1 rădăcină pătrunjel;
100 g rădăcină de țelină;
2 cartofi;
1 ceapă;
100 g mazăre;
100 g fasole (boabe sau păstăi);
300 g roșii cuburi;
cimbru uscat;
100 g conopidă;
3 lingurite sare;
zeama de lămâie
Mod de preparare
Carnea de pui se pune într-o oală cu 2,5 l de apă rece cu sare. În timpul fierberii, se înlătură spuma cu ajutorul unei spumiere sau cu lingura. Păstârnacul, pătrunjelul, țelina, morcovii și ceapa se taie în bucăți mici, iar cartofii în cuburi mai mari. Rădăcinoasele și ceapa se pot căli sau se pot pune direct în apa cu carnea de pui. Se adaugă și cimbrul.
Dupa 10 minute, focul se dă la minimum și se mai lasa ciorba la fiert in jur de 40 de minute. Carnea se scoate și se dezosează. Între timp, se adaugă cartofii, iar dupa 10 minute se pune mazarea, conopida și fasolea. Dacă apa a scăzut prea mult, se pot adăuga 1-2 căni de apă caldă. Se adaugă și roșiile cubulețe din conservă.
Se pune înapoi carnea si mai lasă la fiert ciorba circa 10 minute. Dacă vrei să o acrești, poți folosi zeamă de lămâie. La final, după ce ai oprit focul, se pun și câteva frunze de pătrunjel.
Ciorbă de vară cu dovlecei
1 ceapă
1 morcov mare
3 lg ulei floarea soarelui
1/4 rădăcină țelină
1/2 ardei gras roșu
1/2 ardei gras galben
2 roșii
1 dovlecel
sare
2 kg orez
frunze de pătrunjel și țelină
Mod de preparare
Se curață morcovul și se dă pe razătoarea cu găuri mari. Ceapa se curăță și se crestează in două. Țelina se curață și se spală
Apoi, într-o oală de 3 litri, se pune uleiul și se călește morcovul. Se adaugă apă, apoi ceapa și țelina. Se lasă să fiarbă, iar cand ceapa se înmoaie, se îndepartează.
Ardeii graăi se taie cubulețe, la fel ca roșiile opărite și decozite în prealabil. Ambele se pun în oală și se lasă la fiert. Se adaugă sare după gust.
Dovlecelul se curăță și se taie cubulețe, apoi se pune in oală și se lasă să fiarbă in continuare până ce intră ușor furculița în el. Orezul se pune la fiert separat, iar când e gata, se strecoară și se adaugă în oala cu ciorbă. După ce mai dă câteva clocote, ciorba se ia de pe foc. Se potrivește cu sare după gust, apoi se pune pătrunjelul și este gata de servit.