Compot de vișine gustos și sănătos. Trei rețete simple pentru toate gusturile
Vișinele sunt poate cele mai îndrăgite fructe de la noi, mai ales în condițiile în care pot fi baza unor preparate precum compot sau prăjituri ori tarte. De obicei, vișinele se mănâncă proaspete, în starea lor inițială, însă ulterior sunt adesea conservate pentru iarnă. Iată patru rețete simple pentru un compot de vișine gustos și sănătos!
- Cea mai simplă rețetă de compot de vișine
- Compot de vișine fără zahăr pentru diabetici
Când este sezonul vișinelor, gospodinele obișnuiesc să prepare compot de toate felurile, cu zahăr, fără zahăr, pentru iarnă sau pur și simplu după rețeta clasică.
Cea mai simplă rețetă de compot de vișine
Ingrediente:
Pentru rețeta simplă ai nevoie de: 1 kg de vișine, 1 l de apa, 300 – 350 g zahar (după gust), baton de scorțișoară (opțional), vanilie – (opțional – baton sau zahăr vanilat).
Mod de preparare
Vișinele se spală în mai multe ape reci, apoi se îndepărtează codițele sau frunzele și se pun la scurs, în strecurătoare.
Într-un borcan se adaugă vișinele, apoi se umple cu apă rece până la buza borcanului. Ulterior se varsă apa într-o cană gradată, respectiv 250 de ml, iar cantitatea de apă care rămâne în borcan este cea potrivită.
De obicei, pentru un borcan de 400 grame e nevoie de 150 – 160 grame vișine și 125 mililitri de apă. Se sterilizează borcanele și capacele, apoi se prepară siropul de zahăr, în funcție de cât de acre sunt vișinele. În general se pune o cantitate cuprinsă între 15 și 35 g la 100 ml apă.
Siropul se pune la fiert și se poate aromatiza, iar după fiert se toarnă direct peste fructe. Borcanele se pun la cuptorul încălzit în prealabil la 115 grade timp de 20 de minute.
Compot de vișine fără zahăr pentru diabetici
Ingrediente
Pentru un compot fără zahăr ai nevoie de: 2 kg cireșe de preferință albe, fiindcă sunt mai pietroase, 4 lămâi și 4 batoane de scorțișoară sau 2 steluțe de anason.
Mod de preparare
Se fierb doi litri de apă, iar vișinele se curăță de frunze și codițe. Fructele se așază în borcanele sterilizate și printre ele se pun batoane de scorțișoară. Fructele aflate în borcan se stropesc cu zeamă de lămâie și se toarnă apa fiartă și răcită, astfel încât să acopere fructele.
Se pun capacele, apoi fiecare borcan se învelește în ziar, se pun într-o oală mare și se toarnă apă astfel încât să ajungă pâna aproape de nivelul lichidului din vas. Borcanele se fierb pentru 35 de minute, iar mai apoi se acoperă cu un prosop și se lasă la răcit până a doua zi.
Compot de vișine pentru iarnă
Ingrediente
Pentru a prepara compot de vișine pentru iarnă ai nevoie de: vișine, 4 linguri de zahăr la borcanul de 800 ml și apă.
Mod de preparare
Se spală vișinele, apoi se curăță de codițe și se pun în borcanele pregătite înainte, sterilizate și curățate foarte bine. În fiecare borcan se toarnă apă până la gâtul bocanului, apoi toată apa din borcane se pune într-o oală încăpătoare, adăugând zahărul și se pune oala pe aragaz la foc mic, până când zahărul se topește.
Siropul obținut se toarnă în fiecare borcan și apoi se dau la cuptor, la 150 de grade pentru aproximativ 30 de minute. După ce s-au răcit complet, a doua zi pot fi duse în cămară.
Câte calorii și ce beneficii are compotul de vișine
Vișinele oferă și o doză sănătoasă de Vitamină C, fiind pline de antioxidanți care au un bun efect antiinflamator. Mai mult decât atât, compotul de vișine combate insomnia, previne cancerul și scade nivelul colesterolului, dar te și ajută să slăbești, deoarece 100 de grame de vișine conțin numai 60 de calorii.
În plus, vișinele au un efect plăcut și asupra pielii, deoarece regenerează tenul, fiind recomandate în măștile faciale, indiferent de sex, aplicate de obicei de persoanele de peste 30 de ani.