Cum prepari cel mai bun cozonac cu cremă de cacao. Un desert delicios, perfect pentru o masă festivă sau o sărbătoare specială
Dacă vrei să îți surprinzi apropiații și rudele cu un desert delicios, atunci trebuie să încerci această rețetă de cozonac cu cremă de cacao. E perfect pentru a fi servit la o masă festivă sau o sărbătoare specială.
- Rețetă cozonac cu cremă de cacao
- Cum să prepari un desert delicios, perfect pentru o masă festivă sau o sărbătoare specială
Crăciunul e tot mai aproape, iar multe gospodine se gândesc deja ce vor bune pe masă în zi de sărbătoare. Află din rândurile de mai jos cum să pregătești un cozonac cu cremă de cacao. Un preparat delicios, cu care îi vei cuceri pe cei dragi.
Rețetă cozonac cu cremă de cacao
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 1 kg făină
- 300 ml lapte călduț
- 4 ouă
- 150 g zahăr
- 100 g unt topit
- 50 ml ulei
- 1 cub drojdie proaspătă (25 g) sau 10 g drojdie uscată
- 1 linguriță esență de vanilie
- un praf de sare
- coaja rasă de la 1 lămâie
Pentru crema de cacao:
- 150 g cacao
- 200 g zahăr
- 150 g lapte
- 100 g unt
- 1 linguriță esență de rom (opțional)
Pentru ungerea cozonacului:
- 1 ou (pentru pensat)
- 1 lingură de lapte
Mod de preparare:
Într-un bol mare, dizolvă drojdia în laptele călduț cu 1-2 linguri de zahăr și las-o să se activeze timp de 10-15 minute. Adăugă restul de zahăr, ouăle, untul topit, uleiul, esența de vanilie și coaja de lămâie. Adaugă apoi treptat făina, amestecând continuu până când vei obține un aluat elastic și nelipicios.
Frământă aluatul timp de 10-15 minute, apoi acoperă-l cu un prosop curat și lasă-l la dospit într-un loc cald pentru aproximativ 1 oră, sau până când își dublează volumul.
Prepararea cremei de cacao: Într-o cratiță, pune laptele, zahărul și untul și pune-le pe foc mic până când zahărul și untul se dizolvă complet. Adaugă cacao și esența de rom și amestecă până când vei obține o compoziție omogenă. Lasă crema să se răcească la temperatura camerei.
După ce aluatul a dospit, împarte-l în 2 bucăți egale. Pe o suprafață înfăinată, întinde fiecare bucată de aluat într-o foaie dreptunghiulară. Întinde crema de cacao pe fiecare foaie de aluat, lăsând o margine de aproximativ 1 cm pe toate laturile. Rulează fiecare foaie de aluat cu cremă în formă de rulou.
Împletește cele două rulouri între ele, formând un cozonac. Pune cozonacul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Lasă apoi cozonacul să mai dospească în tavă pentru 30 de minute. Înainte de a-l pune în cuptor, unge-l cu ou bătut amestecat cu lapte. Coace cozonacul în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru aproximativ 40-45 de minute, sau până când trece testul cu scobitoarea.
Ce trebuie să ai în vedere dacă vrei să îți iasă cozonacul pufos
Pentru ca un cozonac să iasă pufos, este important să urmezi câteva reguli esențiale în pregătirea și frământarea aluatului. Folosește drojdie proaspătă. Este mult mai activă decât drojdia uscată și ajută aluatul să dospească mai bine și să devină mai pufos. Dacă folosești drojdie uscată, asigură-te că o dizolvi bine în lapte călduț și o lași să se activeze înainte de a o adăuga în aluat.
Laptele și ouăle trebuie să fie la temperatura camerei. Dacă sunt prea reci, drojdia nu se va activa corect și aluatul nu va dospi suficient.
De asemenea, untul trebuie să fie topit, dar nu fierbinte, pentru a nu afecta drojdia.
Aluatul trebuie frământat suficient, timp de 10-15 minute. Un aluat bine frământat va deveni elastic și va dezvolta glutenul, ceea ce va face ca cozonacul să fie mai pufos.