Prăjitură marmorată de post. Cum să o gătești cu doar câteva ingrediente
Publicat pe 13.03.2025 la 12:31 Actualizat pe 13.03.2025 la 12:31
Prăjitura marmorată poate fi făcută și fără făină sau ouă și este la fel de delicioasă precum cea clasică. Se face din câteva ingrediente și o vei găti, cu siguranță, și a doua oară. Pentru a te asigura că va fi pufoasă, este bine să te asiguri că scoți din timp toate ingredientele de la frigider.
- Prăjitură marmorată de post
- Cum să o gătești cu doar câteva ingrediente
În loc de ouă și lapte, este bine să folosești la această prăjitură apă minerală și nuci, dar și gem pentru a obține consistența dorită. Se poate adăuga pentru un plus de gust și suc și coajă de lămâie.
Rețetă de prăjitură marmorată de post
Ingrediente:
- apă minerală
- zahăr pudră
- zahăr
- ulei vegetal
- nucă
- cacao
- esență de rom
- gem
- făină
- sare
Mod de preparare:
Pentru început, se ia un bol în care se toarnă apă minerală și se adaugă zahăr, zahăr vanilat și sare. Se toarnă și ulei vegetal, iar mai apoi se cern făina și praful de copt. Se adaugă peste amestec, se pune și nuca tocată, se amestecă bine și se toarnă într-o formă care se tapetează dinainte cu hârtie de copt. Se pune în tavă doar o treime din amestec, iar peste cea care a rămas se pune esență de rom și cacao.
Se amestecă, se ia o lingură și se pune aluatul. Se ia o furculiță și se fac formele, iar mai apoi se pune și gemul de cireșe. Se lasă la cuptor pentru jumătate de oră la 180 de grade sau se verifică cu testul scobitorii. Trebuie lăsată să se răcească și apoi să fie tăiată, iar pe deasupra se pune zahăr pudră.
Dacă totuși vrei o variantă cu mai puțin calorii, se poate înlocui și făina cu fulgi de ovăz mărunțiți, amestecați cu nici. Se amestecă apa, fulgii de ovăz, nucile cu îndulcitor natural, iar mai apoi se pune în tavă o treime din amestec, iar peste ce a mai rămas se adaugă extract de vanilie sau esență de rom și puțin lapte vegetal.
Se amestecă bine și se pune peste compoziția din tavă cu o lingură și se fac la fel forme. La fel se procedează și cu prăjiturile marmorate cu fructe sau dulceață.