Rețetă de chiftele de năut de la Muntele Athos. Un preparat de post foarte sănătos
În perioada postului, chiftelele de năut sunt un înlocuitor perfect pentru cele clasice. Totuși, pentru a obține un preparat delicios și sănătos, îți recomandăm rețeta călugărilor de la Muntele Athos, veche de secole.
- Chiftele de năut - rețetă de la Muntele Athos
- Un preparat de post delicios
Rețeta de chiftele de năut de la Muntele Athos este foarte simplă, astfel că nu necesită talentul unui maestru bucătar. Veche de sute de ani, rețeta este numai bună pentru perioada postului Paștelui.
Chiftele de năut de la Muntele Athos
Pentru prepararea chiftelelor de năut, cea mai importantă parte este lăsarea năutului la înmuiat, în cazul în care doriți ca acesta să fie prospăt și nu alegeți varianta la conservă.
Ingrediente
- 500 g năut boabe
- 4 căței de usturoi
- o ceapă mare
- o legătură de pătrunjel verde
- o linguriță de semințe de chimen
- 150 g făină
- piper
- ulei de măsline
Mod de preparare
Boabele de năut se pun la înmuiat timp de 12 ore, schimbând apa de cel puțin trei ori. Apoi, boabele se fierb cu apa multă timp de două ore și jumătate (sau mai mult, dacă este nevoie, până ce s-au înmuiat).
Se pun într-o strecurătoare, se lasă la scurs, apoi se pasează prin strecurătoare sau se freacă în mojar (adunând și aruncând cojile de năut care se separă). Pentru a ușura această parte a preparării, poți folosi năut din conservă, pe care doar îl mixezi.
Peste năutul fărâmițat se adaugă usturoiul zdrobit, ceapă tăiată foarte mărunt, pătrunjelul tăiat de asemenea mărunt, chimenul (e indicat să fie măcinat în mojar, în prealabil), făina și piperul.
Aluatul obținut se dă la rece pentru 15-20 de minute.
Se încălzește uleiul. Se modelează chiftele de dimensiunea pe care o doriți, apoi se prăjesc pe ambele părți în uleiul încins. Se servesc calde cu orice fel de garnitură alături. O salată verde cu ridichi este o idee bună în combinație cu chiftele de năut.