Live acum Viaţa fără filtru (r)
Prime time 19:00 Spynews TV
Homepage » Beauty & Lifestyle » Retete » Rețeta de cozonac a lui Radu Anton Roman. Secretul pentru cel mai delicios desert

Rețeta de cozonac a lui Radu Anton Roman. Secretul pentru cel mai delicios desert

Publicat pe 27.09.2022 la 15:36 Actualizat pe 27.09.2022 la 15:38

Sărbătorile de iarnă se apropie, iar de pe masa festivă nu lipsește tradiționalul cozonac. Bucătarul scriitor, Radu Anton Roman, a adăugat în cartea lui de rețete o rețetă minunată de cozonac. Un cozonac pufos, aromat și perfect pentru mesele festive din ziua de Crăciun. Iată care este rețeta de cap la coadă, cu explicații detaliate date chiar de către bucătarul celebru.

Facebook

Deși s-a stins din viață în urmă cu ani buni, Radu Anton Roman încă își face simțită prezența prin rețelele minunate pe care le-a lăsat în urma lui. Radu Anton Roman a fost un scriitor pasionat de bucătărie, iar rețetele din cartea sa sunt adevărate opere de artă. Acolo vei găsi rețete explicate cu un limbaj de poet de excepție, de ți-e mai mare dragul să le citești.

Rețeta de cozonac a lui Radu Anton Roman

Ingrediente

Pentru maia

50 g drojdie proaspătă

2 linguri de zahăr

200 ml lapte

8 linguri de făină

Pentru aluat

1 kilogram făină tip 000 cernută

100 g unt topit

150 ml ulei

4 ouă + 6 gălbenușuri (nu reci!) bătute cu 1 linguriță de sare

300 ml lapte fiert cu 400 g zahăr

1 baton de vanilie din care ai scos semințele

coajă a două lămâi + 2 portocale

100 g stafide

Pentru umplutură

6 albușuri bătute spumă

400 g nuci rîșnițe nu prea fin

6 linguri de cacao neagră

200 g zahăr brun

200 g stafide

3 linguri de rom brun

Pentru uns

4 gălbenușuri

2 linguri de lapte

Mod de preparare

''Amestecă 200 ml lapte (călduț, ca laptele pentru bebeluși; la temperatura corpului) cu drojdia sfărâmată, zahărul și 8 linguri de făină luate din cantitatea de făină cântărită pentru aluat. Ține maiaua la cald, un sfert de oră.

Cerne făină-ntr-un lighean încăpător, adaugă maiaua. Suflecă-ți mânecile. Cu mâna stângă adaugi ingredientele, treptat, aducând făină peste ele cu mâna dreaptă (cu degetele strânse, gândește-ți mâna ca pe-o lopățică; ești din nou copil, faci castele de nisip; la sfârșit, miracol: nisipul se transformă-n pâine dulce!), dinspre exterior spre interior.

Făină, tu, totuna. Te-ai risipit, apoi te-ai cernut, acum te aduni. Spre interior. Ouăle, laptele călduț, untul, uleiul, 100 g stafide, semințele de vanilie, coajă de lămâie și de portocală. Asta-i tot.

Acum, doar tu cu el. Îl întrupezi din haos. Aduni, împăturești, apeși. Acum e vremea să devii nerăbdător. Nu te opri, nu-i da pace, nu lăsa aluatul din mână, dorește-ți să-l vezi cât mai repede cozonac.

Frământă-l atent și responsabil. Nu-l rupe, nu-l întinde, ține-ți degetele strânse, nu le-nfige-n el, nu risipi inutil energiile amândurora. Aduni, împăturești, apeși cu toată palma. Aluatul își înghite, lacom, ultimul ingredient: aerul. Crește și sporește. Cu aer. Când a primit suficient, face bășici.", a explicat autorul în cartea sa.

Apoi acesta continuă prin a explica cum trebuie umplut cozonacul, după cefrămânți bine, bine aluatul.

''Împăturește aluatul de câteva ori, pe masă unsă cu ulei. Îți ies trei cozonaci mari sau patru mici. Vezi ce tăvi ai. Unge-le bine cu unt. Întinde foi groase de 1 cm, cu mâna uleiată. Așează umplutură pe toată suprafața, rulează strâns, așează ruloul în tavă cu îmbinarea-n jos. Apucă-l delicat, dar ferm. Aluatu-i moale, umplutura-i grea, șovăială ta îl poate frânge.

Ține cozonacii la cald 30 min. Unge-i cu ou. Mângâiere. Atingi aluatul pentru ultima oară. Așează pe fiecare cozonac, 3 jumătăți de miez de nuca. Presară zahăr. Coace 20 min. la 160°C (mediu spre mic), apoi 25 min. la 180°C (mediu spre mare).

Răbdare, nu deschide cuptorul mai devreme! Încearcă-i. Înfige-un băț de frigăruie-n mijloc, unde-i cozonacul mai înalt. Dacă iese umed, mai lasă-i 5 min. Bate tăvile ușor de masă, să se desprindă cozonacii. Lasă-i pe-o parte, 20 min., unge-i cu miere fierbinte.

Ia unul în mână, închide ochii, miroase-l, simte-i greutatea. Nu-i cozonac buretos de alimentară, să-l ții-ntr-un deget. E-un cozonac adevărat. Greu și consistent, ca truda ta.", a continuat el.

În articolul
Rețeta de cozonac a lui Radu Anton Roman. Secretul pentru cel mai delicios desert
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Stiri internationale
Ce a pățit o tânără care a rezervat o excursie în Australia pentru a se întâlni cu un bărbat. Nu s-a așteptat la așa ceva
  • Rezervase o excursie în Australia pentru a-l întâlni
  • Ce s-a întâmplat i-a schimbat planurile
Showbiz intern
Transformarea incredibilă a lui Bogdan Boantă! A slăbit foarte mult
  • Transformare uimitoare
  • Bogdan Boantă a slăbit foarte mult
Stiri interne
Imagini de la incidentul din hotelul de lux din Sibiu, unde tavanul s-a prăbușit peste turiști! Șase persoane au ajuns la spital
  • Imagini de la prăbușirea tavanului din hotelul de lux din Sibiu
  • Șase persoane au ajuns la spital
Showbiz intern
Durere fără margini la mormântul lui Gabi Stângău. Gestul făcut de familia violonistului înainte de sărbători
  • Momente sfâșietoare la mormântul lui Gabi Stângău
  • Ce a făcut familia violonistului înainte de sărbători
Showbiz intern
Monica Orlanda, imagini de infarct! Cum arată iubita lui Alin Cocoș în lenjerie senzuală
  • Iubita lui Alin Cocoș, apariție de senzație
  • Monica Orlanda, imagini de infarct
Emisiuni TV
Primele imagini cu Lucian Popa de la Survivor, din Republica Dominicană: “Tot ce ați văzut la TV nu este adevărat!”
  • Lucian Popa, dezvăluiri și imagini din Republica Dominicană
  • Ce a transmis concurentul
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Vremea 16 decembrie - 12 ianuarie. Sfârşitul anului aduce temperaturi mai scăzute decât normalul perioadei
recomandare pe as.ro
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: “E mai bine să nu ştie lumea”
Romania TV
Dezastru total pentru angajaţi şi pensionari. Anunţul apocaliptic făcut de Bolojan pentru 2026
Romania TV
Momente ȘOCANTE pentru Vlăduța Lupău, după concertul fabulos de la Cluj. Un hoț i-a furat geanta Louis Vuitton: Am avut ceva bani în ea, că aveam de făcut plăți
recomandare pe antena3.ro
Femeia acuzată că și-a ucis 11 soți spune acum că, de fapt, nu-și amintește de câte ori a fost căsătorită, dar nimeni nu mai trăiește
recomandare pe antena3.ro
O româncă mutată de 12 ani din țară povestește cum a primit permis de conducere în 45 de minute și pașaport în 20, direct pe aeroport
recomandare pe antena3.ro
Polițistul care l-a prins pe agresorul livratorului străin povestește pas cu pas ce s-a întâmplat. Bătăușul și-a chemat în ajutor mama
recomandare pe playtech.ro
Motivul pentru care supermarketurile din România nu au ferestre. Vei privi altfel magazinele de acum
recomandare pe playtech.ro
La ce ajută Certificatul de urbanism: tot ce trebuie să ştii despre act
recomandare pe redactia.ro
Reacția neașteptată a iubitului Rodicăi Stănoiu după ce femeia a fost deshumată la doar câteva zile de la înmormântare. Prima poză cu tânărul IUBARET
recomandare pe redactia.ro
Nicusot Dan , gest RAR la PARADA!! Nu s-a mai intamplat asta cu un presedinte in ultimii ani
recomandare pe Ciao.ro
ULTIMĂ ORĂ! Moment de panică, în direct, la Radio ZU! Morar, Buzdugan și Emma, evacuați de urgență
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
Ce a văzut toată lumea după ce prezentatoarea TV s-a întins prea tare. „Mi s-a rupt bluza”
recomandare pe bzi.ro
Simona Halep a aruncat internetul în aer cu oferta de Revelion 2026! Românii nu au iertat-o!
recomandare pe bzi.ro
Denise Rifai a făcut furori la evenimentul Adinei Buzatu! Toate privirile au fost îndreptate către ea! – GALERIE FOTO
recomandare pe dailybusiness.ro
Volodimir Zelenski se întâlnește cu Emmanuel Macron în Franța, după discuțiile privind acordul de pace între SUA și Ucraina
recomandare pe dailybusiness.ro
După întâlnirea SUA-Ucraina din Florida, atenția se îndreaptă asupra lui Putin
recomandare pe Jurnalul.ro
Gata cu joaca! Horoscopul dragostei, 15–21 decembrie 2025: Adevăruri incomode ies la iveală
recomandare pe a1.ro
Gabi Tamaș dorește să facă o schimbare în carieră. De ce se teme cel mai tare, după doi ani de la retragerea din activitate