Live acum XNS
Prime time 19:00/ Petrecem in familie (r)
Homepage » Beauty & Lifestyle » Retete » Rețeta de cozonac a lui Radu Anton Roman. Secretul pentru cel mai delicios desert

Rețeta de cozonac a lui Radu Anton Roman. Secretul pentru cel mai delicios desert

Publicat pe 27.09.2022 la 15:36 Actualizat pe 27.09.2022 la 15:38

Sărbătorile de iarnă se apropie, iar de pe masa festivă nu lipsește tradiționalul cozonac. Bucătarul scriitor, Radu Anton Roman, a adăugat în cartea lui de rețete o rețetă minunată de cozonac. Un cozonac pufos, aromat și perfect pentru mesele festive din ziua de Crăciun. Iată care este rețeta de cap la coadă, cu explicații detaliate date chiar de către bucătarul celebru.

Facebook

Deși s-a stins din viață în urmă cu ani buni, Radu Anton Roman încă își face simțită prezența prin rețelele minunate pe care le-a lăsat în urma lui. Radu Anton Roman a fost un scriitor pasionat de bucătărie, iar rețetele din cartea sa sunt adevărate opere de artă. Acolo vei găsi rețete explicate cu un limbaj de poet de excepție, de ți-e mai mare dragul să le citești.

Rețeta de cozonac a lui Radu Anton Roman

Ingrediente

Pentru maia

50 g drojdie proaspătă

2 linguri de zahăr

200 ml lapte

8 linguri de făină

Pentru aluat

1 kilogram făină tip 000 cernută

100 g unt topit

150 ml ulei

4 ouă + 6 gălbenușuri (nu reci!) bătute cu 1 linguriță de sare

300 ml lapte fiert cu 400 g zahăr

1 baton de vanilie din care ai scos semințele

coajă a două lămâi + 2 portocale

100 g stafide

Pentru umplutură

6 albușuri bătute spumă

400 g nuci rîșnițe nu prea fin

6 linguri de cacao neagră

200 g zahăr brun

200 g stafide

3 linguri de rom brun

Pentru uns

4 gălbenușuri

2 linguri de lapte

Mod de preparare

''Amestecă 200 ml lapte (călduț, ca laptele pentru bebeluși; la temperatura corpului) cu drojdia sfărâmată, zahărul și 8 linguri de făină luate din cantitatea de făină cântărită pentru aluat. Ține maiaua la cald, un sfert de oră.

Cerne făină-ntr-un lighean încăpător, adaugă maiaua. Suflecă-ți mânecile. Cu mâna stângă adaugi ingredientele, treptat, aducând făină peste ele cu mâna dreaptă (cu degetele strânse, gândește-ți mâna ca pe-o lopățică; ești din nou copil, faci castele de nisip; la sfârșit, miracol: nisipul se transformă-n pâine dulce!), dinspre exterior spre interior.

Făină, tu, totuna. Te-ai risipit, apoi te-ai cernut, acum te aduni. Spre interior. Ouăle, laptele călduț, untul, uleiul, 100 g stafide, semințele de vanilie, coajă de lămâie și de portocală. Asta-i tot.

Acum, doar tu cu el. Îl întrupezi din haos. Aduni, împăturești, apeși. Acum e vremea să devii nerăbdător. Nu te opri, nu-i da pace, nu lăsa aluatul din mână, dorește-ți să-l vezi cât mai repede cozonac.

Frământă-l atent și responsabil. Nu-l rupe, nu-l întinde, ține-ți degetele strânse, nu le-nfige-n el, nu risipi inutil energiile amândurora. Aduni, împăturești, apeși cu toată palma. Aluatul își înghite, lacom, ultimul ingredient: aerul. Crește și sporește. Cu aer. Când a primit suficient, face bășici.", a explicat autorul în cartea sa.

Apoi acesta continuă prin a explica cum trebuie umplut cozonacul, după cefrămânți bine, bine aluatul.

''Împăturește aluatul de câteva ori, pe masă unsă cu ulei. Îți ies trei cozonaci mari sau patru mici. Vezi ce tăvi ai. Unge-le bine cu unt. Întinde foi groase de 1 cm, cu mâna uleiată. Așează umplutură pe toată suprafața, rulează strâns, așează ruloul în tavă cu îmbinarea-n jos. Apucă-l delicat, dar ferm. Aluatu-i moale, umplutura-i grea, șovăială ta îl poate frânge.

Ține cozonacii la cald 30 min. Unge-i cu ou. Mângâiere. Atingi aluatul pentru ultima oară. Așează pe fiecare cozonac, 3 jumătăți de miez de nuca. Presară zahăr. Coace 20 min. la 160°C (mediu spre mic), apoi 25 min. la 180°C (mediu spre mare).

Răbdare, nu deschide cuptorul mai devreme! Încearcă-i. Înfige-un băț de frigăruie-n mijloc, unde-i cozonacul mai înalt. Dacă iese umed, mai lasă-i 5 min. Bate tăvile ușor de masă, să se desprindă cozonacii. Lasă-i pe-o parte, 20 min., unge-i cu miere fierbinte.

Ia unul în mână, închide ochii, miroase-l, simte-i greutatea. Nu-i cozonac buretos de alimentară, să-l ții-ntr-un deget. E-un cozonac adevărat. Greu și consistent, ca truda ta.", a continuat el.

În articolul
Rețeta de cozonac a lui Radu Anton Roman. Secretul pentru cel mai delicios desert
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Showbiz intern
Giulia de la Power Couple își sărbătorește mama. Ce mesaj emoționant a transmis fosta concurentă pentru cea care i-a dat viață / FOTO
  • Giulia de la Power Couple își sărbătorește mama
  • Mesajul emoționant transmis de fosta concurentă pentru cea care i-a dat viață
Stiri interne
Locul din România unde a nins în luna mai! Suntem aproape la finalul primăverii, dar pe pământ s-a depus un strat de zăpadă de 10 centimetri / FOTO
  • A nins în România, în luna mai
  • Stratul de zăpadă a ajuns la 10 centimetri
Emisiuni TV
Ce spune Dan Alexa despre imaginile cu încă soția lui surprinsă acasă la Alex Bodi. Antrenorul și Andrada erau împreună de 5 ani de zile 
  • Dan Alexa reacționează după ce soția lui a fost filmată la Alex Bodi acasă
  • Ce a transmis antrenorul
Showbiz intern
Ce spune Carmen Harra despre noul papă. Ce semnificație ascunsă are data de naștere a suveranului pontif
  • Carmen Harra face previziuni despre noul papă
  • Ce transmite data nașterii sale
Horoscop zilnic
Horoscop sâmbătă, 10 mai 2025: Scorpionii au o zi norocoasă
  • Horoscopul zilei de sâmbătă, 10 mai 2025
  • Ce ne-au pregătit astrele pentru ziua de sâmbătă
  • Vezi cum stai în materie de bani, dragoste, sănătate și noroc
Showbiz intern
Nicolai Tand a terminat renovarea casei din Maramureș. Cum arată acum locuința / FOTO
  • Nicolai Tand și soția lui au renovat casa din Maramureș, transformată în pensiune
  • Cum arată acum locuință
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Cele mai bune prietene, moarte pe iarbă, ţinându-se de mână, după un accident cumplit. "Cadou" de majorat le va fi piatra funerară după tragedia din Irlanda
recomandare pe as.ro
Milionarul român care are un salariu de 33.000 de euro pe lună a ajuns să vândă tot şi să se împrumute!
Romania TV
Vestea momentului în showbiz! S-au DESPĂRȚIT! El a făcut anunțul: Decizia nu este rezultatul unui conflict, ci e o înțelegere matură
Romania TV
Mario Iorgulescu a EVADAT și riscă trei ani de închisoare în plus. Este dat în urmărire internațională
recomandare pe antena3.ro
La 6 ani a fost declarată „cea mai frumoasă fetiță din lume”. Acum, la 24 de ani Thylane Blondeau arată cu totul diferit
recomandare pe antena3.ro
O româncă a dispărut în mod misterios la Londra, în urmă cu 7 ani. Acum, fiicele și poliția fac un nou apel
recomandare pe antena3.ro
Descoperire arheologică inedită în deșertul Sinai: Au fost găsite cercuri bizare de copaci care duc la o fortăreață din Egiptul Antic
recomandare pe playtech.ro
Cum să dublezi producția de castraveți punând un singur ingredient natural peste plante
recomandare pe playtech.ro
Zonele preferate de căpușe în curte și grădină. Cum le identifici și le elimini
recomandare pe redactia.ro
Zodia care își iubește mama mai mult decât orice. Legătura de sânge care nu se rupe niciodată
recomandare pe redactia.ro
Detalii cutremurătoare ies la iveală din ancheta bebelușului furat din maternitatea Bacău. Cum a fost scos micuțul din spital și cu cât s-a vândut micuțul
recomandare pe Ciao.ro
Vedetele din România care s-au călugărit. Au renunțat la celebritate pentru o viață în rugăciune
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
recomandare pe bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
recomandare pe bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
recomandare pe dailybusiness.ro
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
recomandare pe dailybusiness.ro
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
recomandare pe Jurnalul.ro
3 zodii dure care tânjesc în secret după dragoste
recomandare pe a1.ro
Cum arată sora lui Valeriu Ilisie din "Iubire cu Parfum de Lavandă". Cei doi frați postează des imagini împreună