Live acum Mireasa. Capriciile iubirii (r)
Prime time 19:00/ Mireasa. Capriciile iubirii
Homepage » Beauty & Lifestyle » Retete » Rețeta de cozonac a lui Radu Anton Roman. Secretul pentru cel mai delicios desert

Rețeta de cozonac a lui Radu Anton Roman. Secretul pentru cel mai delicios desert

Publicat pe 27.09.2022 la 15:36 Actualizat pe 27.09.2022 la 15:38

Sărbătorile de iarnă se apropie, iar de pe masa festivă nu lipsește tradiționalul cozonac. Bucătarul scriitor, Radu Anton Roman, a adăugat în cartea lui de rețete o rețetă minunată de cozonac. Un cozonac pufos, aromat și perfect pentru mesele festive din ziua de Crăciun. Iată care este rețeta de cap la coadă, cu explicații detaliate date chiar de către bucătarul celebru.

Facebook

Deși s-a stins din viață în urmă cu ani buni, Radu Anton Roman încă își face simțită prezența prin rețelele minunate pe care le-a lăsat în urma lui. Radu Anton Roman a fost un scriitor pasionat de bucătărie, iar rețetele din cartea sa sunt adevărate opere de artă. Acolo vei găsi rețete explicate cu un limbaj de poet de excepție, de ți-e mai mare dragul să le citești.

Rețeta de cozonac a lui Radu Anton Roman

Ingrediente

Pentru maia

50 g drojdie proaspătă

2 linguri de zahăr

200 ml lapte

8 linguri de făină

Pentru aluat

1 kilogram făină tip 000 cernută

100 g unt topit

150 ml ulei

4 ouă + 6 gălbenușuri (nu reci!) bătute cu 1 linguriță de sare

300 ml lapte fiert cu 400 g zahăr

1 baton de vanilie din care ai scos semințele

coajă a două lămâi + 2 portocale

100 g stafide

Pentru umplutură

6 albușuri bătute spumă

400 g nuci rîșnițe nu prea fin

6 linguri de cacao neagră

200 g zahăr brun

200 g stafide

3 linguri de rom brun

Pentru uns

4 gălbenușuri

2 linguri de lapte

Mod de preparare

''Amestecă 200 ml lapte (călduț, ca laptele pentru bebeluși; la temperatura corpului) cu drojdia sfărâmată, zahărul și 8 linguri de făină luate din cantitatea de făină cântărită pentru aluat. Ține maiaua la cald, un sfert de oră.

Cerne făină-ntr-un lighean încăpător, adaugă maiaua. Suflecă-ți mânecile. Cu mâna stângă adaugi ingredientele, treptat, aducând făină peste ele cu mâna dreaptă (cu degetele strânse, gândește-ți mâna ca pe-o lopățică; ești din nou copil, faci castele de nisip; la sfârșit, miracol: nisipul se transformă-n pâine dulce!), dinspre exterior spre interior.

Făină, tu, totuna. Te-ai risipit, apoi te-ai cernut, acum te aduni. Spre interior. Ouăle, laptele călduț, untul, uleiul, 100 g stafide, semințele de vanilie, coajă de lămâie și de portocală. Asta-i tot.

Acum, doar tu cu el. Îl întrupezi din haos. Aduni, împăturești, apeși. Acum e vremea să devii nerăbdător. Nu te opri, nu-i da pace, nu lăsa aluatul din mână, dorește-ți să-l vezi cât mai repede cozonac.

Frământă-l atent și responsabil. Nu-l rupe, nu-l întinde, ține-ți degetele strânse, nu le-nfige-n el, nu risipi inutil energiile amândurora. Aduni, împăturești, apeși cu toată palma. Aluatul își înghite, lacom, ultimul ingredient: aerul. Crește și sporește. Cu aer. Când a primit suficient, face bășici.", a explicat autorul în cartea sa.

Apoi acesta continuă prin a explica cum trebuie umplut cozonacul, după cefrămânți bine, bine aluatul.

''Împăturește aluatul de câteva ori, pe masă unsă cu ulei. Îți ies trei cozonaci mari sau patru mici. Vezi ce tăvi ai. Unge-le bine cu unt. Întinde foi groase de 1 cm, cu mâna uleiată. Așează umplutură pe toată suprafața, rulează strâns, așează ruloul în tavă cu îmbinarea-n jos. Apucă-l delicat, dar ferm. Aluatu-i moale, umplutura-i grea, șovăială ta îl poate frânge.

Ține cozonacii la cald 30 min. Unge-i cu ou. Mângâiere. Atingi aluatul pentru ultima oară. Așează pe fiecare cozonac, 3 jumătăți de miez de nuca. Presară zahăr. Coace 20 min. la 160°C (mediu spre mic), apoi 25 min. la 180°C (mediu spre mare).

Răbdare, nu deschide cuptorul mai devreme! Încearcă-i. Înfige-un băț de frigăruie-n mijloc, unde-i cozonacul mai înalt. Dacă iese umed, mai lasă-i 5 min. Bate tăvile ușor de masă, să se desprindă cozonacii. Lasă-i pe-o parte, 20 min., unge-i cu miere fierbinte.

Ia unul în mână, închide ochii, miroase-l, simte-i greutatea. Nu-i cozonac buretos de alimentară, să-l ții-ntr-un deget. E-un cozonac adevărat. Greu și consistent, ca truda ta.", a continuat el.

În articolul
Rețeta de cozonac a lui Radu Anton Roman. Secretul pentru cel mai delicios desert
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Emisiuni TV
Diana Dumitrescu, declarații rare despre căsnicie! Actrița are o relație de iubire de invidiat: ”Toată lumea se ceartă”
  • Diana Dumitrescu a dezvăluit secretele unei relații de iubire de invidiat
  • Actrița este căsătorită cu Alin Boroi
Retete
Conopidă gratinată cu mozzarella după rețeta lui Chef Horia Manea. Secretul pentru un preparat gătit perfect
  • Conopidă gratinată cu mozzarella după rețeta lui Chef Horia Manea
  • Secretul pentru un preparat gătit perfect
Showbiz intern
Jo susține că ar fi fost amenințată de Gheboasă: “Lasă că ne întâlnim noi…”. Motivul banal din care a început totul
  • Gheboasă ar fi amenințat-o pe Jo
  • Motivul banal din care a început totul
Horoscop
Horoscopul lunii aprilie, cu astrologul Remus Ionescu. Ce se întâmplă în viața fiecărei zodii
  • Remus Ionescu a pregătit horoscopul lunii aprilie 2025
  • Ce zodii vor avea relații delicate
Beauty & Lifestyle
Plaje de vis din Sicilia, cu ape limpezi și stânci albe spectaculoase. Destinațiile perfecte pentru o escapadă de neuitat 
  • Sicilia ascunde plaje spectaculoase cu ape limpezi și stânci albe
  • Descoperă frumusețea naturală a insulei și lasă-te cucerit de aceste locuri unice
Emisiuni TV
Ce sacrificii a făcut Gabriela Oțil pentru meseria ei! Cum arată viața de model în culise: ”Te privesc ca pe un obiect”
  • Gabriela Oțil a făcut declarații despre provocările vieții de model
  • Prin ce obstacole a trecut
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
O femeie de 42 de ani a murit după ce maşina s-a izbit de un camion parcat, în Dolj. Şoferul nu a văzut semnalizarea
recomandare pe as.ro
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Romania TV
Peste 10.000 de bugetari vor fi concediaţi, anunţul de la Ministerul de Finanţe
Romania TV
Peste 10.000 de bugetari vor fi concediaţi, anunţul de la Ministerul de Finanţe
recomandare pe antena3.ro
Hetty Green, miliardara care a trăit ca o cerșetoare: avea o rochie și o spăla doar unde era mai murdară, ca să economisească săpun
recomandare pe antena3.ro
Un organism străvechi, dovedit iniţial a fi un tip de ciupercă, ar putea fi o formă necunoscută de viaţă, arată un nou studiu
recomandare pe antena3.ro
Rotația Pământului încetinește și asta ar putea fi explicația pentru cantitatea de oxigen pe care o avem
recomandare pe playtech.ro
Momente grele pentru Lidia Buble! A trebuit să ia măsuri drastice, s-au implicat și surorile ei
recomandare pe playtech.ro
Planta iubită de toţi românii pe care nu ai voie să o culegi în Germania. Deja s-au dat amenzi
recomandare pe redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
recomandare pe redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
recomandare pe Ciao.ro
Doliu în muzica populară! Artista a murit la doar 35 de ani. A lăsat în urmă doi copilași
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
recomandare pe bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
recomandare pe bzi.ro
Carmen Harra vorbește despre surpriza de la alegeri: „O femeie apare în prim plan!“
recomandare pe dailybusiness.ro
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
recomandare pe dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
recomandare pe Jurnalul.ro
Top cele mai norocoase zodii. Cine se află în fruntea clasamentului
recomandare pe a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”