Live acum XNS
Prime time 19:00 Mireasa. Capriciile iubirii
Homepage » Beauty & Lifestyle » Retete » Rețeta de cozonac a lui Radu Anton Roman. Secretul pentru cel mai delicios desert

Rețeta de cozonac a lui Radu Anton Roman. Secretul pentru cel mai delicios desert

Publicat pe 27.09.2022 la 15:36 Actualizat pe 27.09.2022 la 15:38

Sărbătorile de iarnă se apropie, iar de pe masa festivă nu lipsește tradiționalul cozonac. Bucătarul scriitor, Radu Anton Roman, a adăugat în cartea lui de rețete o rețetă minunată de cozonac. Un cozonac pufos, aromat și perfect pentru mesele festive din ziua de Crăciun. Iată care este rețeta de cap la coadă, cu explicații detaliate date chiar de către bucătarul celebru.

Facebook

Deși s-a stins din viață în urmă cu ani buni, Radu Anton Roman încă își face simțită prezența prin rețelele minunate pe care le-a lăsat în urma lui. Radu Anton Roman a fost un scriitor pasionat de bucătărie, iar rețetele din cartea sa sunt adevărate opere de artă. Acolo vei găsi rețete explicate cu un limbaj de poet de excepție, de ți-e mai mare dragul să le citești.

Rețeta de cozonac a lui Radu Anton Roman

Ingrediente

Pentru maia

50 g drojdie proaspătă

2 linguri de zahăr

200 ml lapte

8 linguri de făină

Pentru aluat

1 kilogram făină tip 000 cernută

100 g unt topit

150 ml ulei

4 ouă + 6 gălbenușuri (nu reci!) bătute cu 1 linguriță de sare

300 ml lapte fiert cu 400 g zahăr

1 baton de vanilie din care ai scos semințele

coajă a două lămâi + 2 portocale

100 g stafide

Pentru umplutură

6 albușuri bătute spumă

400 g nuci rîșnițe nu prea fin

6 linguri de cacao neagră

200 g zahăr brun

200 g stafide

3 linguri de rom brun

Pentru uns

4 gălbenușuri

2 linguri de lapte

Mod de preparare

''Amestecă 200 ml lapte (călduț, ca laptele pentru bebeluși; la temperatura corpului) cu drojdia sfărâmată, zahărul și 8 linguri de făină luate din cantitatea de făină cântărită pentru aluat. Ține maiaua la cald, un sfert de oră.

Cerne făină-ntr-un lighean încăpător, adaugă maiaua. Suflecă-ți mânecile. Cu mâna stângă adaugi ingredientele, treptat, aducând făină peste ele cu mâna dreaptă (cu degetele strânse, gândește-ți mâna ca pe-o lopățică; ești din nou copil, faci castele de nisip; la sfârșit, miracol: nisipul se transformă-n pâine dulce!), dinspre exterior spre interior.

Făină, tu, totuna. Te-ai risipit, apoi te-ai cernut, acum te aduni. Spre interior. Ouăle, laptele călduț, untul, uleiul, 100 g stafide, semințele de vanilie, coajă de lămâie și de portocală. Asta-i tot.

Acum, doar tu cu el. Îl întrupezi din haos. Aduni, împăturești, apeși. Acum e vremea să devii nerăbdător. Nu te opri, nu-i da pace, nu lăsa aluatul din mână, dorește-ți să-l vezi cât mai repede cozonac.

Frământă-l atent și responsabil. Nu-l rupe, nu-l întinde, ține-ți degetele strânse, nu le-nfige-n el, nu risipi inutil energiile amândurora. Aduni, împăturești, apeși cu toată palma. Aluatul își înghite, lacom, ultimul ingredient: aerul. Crește și sporește. Cu aer. Când a primit suficient, face bășici.", a explicat autorul în cartea sa.

Apoi acesta continuă prin a explica cum trebuie umplut cozonacul, după cefrămânți bine, bine aluatul.

''Împăturește aluatul de câteva ori, pe masă unsă cu ulei. Îți ies trei cozonaci mari sau patru mici. Vezi ce tăvi ai. Unge-le bine cu unt. Întinde foi groase de 1 cm, cu mâna uleiată. Așează umplutură pe toată suprafața, rulează strâns, așează ruloul în tavă cu îmbinarea-n jos. Apucă-l delicat, dar ferm. Aluatu-i moale, umplutura-i grea, șovăială ta îl poate frânge.

Ține cozonacii la cald 30 min. Unge-i cu ou. Mângâiere. Atingi aluatul pentru ultima oară. Așează pe fiecare cozonac, 3 jumătăți de miez de nuca. Presară zahăr. Coace 20 min. la 160°C (mediu spre mic), apoi 25 min. la 180°C (mediu spre mare).

Răbdare, nu deschide cuptorul mai devreme! Încearcă-i. Înfige-un băț de frigăruie-n mijloc, unde-i cozonacul mai înalt. Dacă iese umed, mai lasă-i 5 min. Bate tăvile ușor de masă, să se desprindă cozonacii. Lasă-i pe-o parte, 20 min., unge-i cu miere fierbinte.

Ia unul în mână, închide ochii, miroase-l, simte-i greutatea. Nu-i cozonac buretos de alimentară, să-l ții-ntr-un deget. E-un cozonac adevărat. Greu și consistent, ca truda ta.", a continuat el.

În articolul
Rețeta de cozonac a lui Radu Anton Roman. Secretul pentru cel mai delicios desert
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Stiri internationale
Totul despre Tyler Robinson, tânărul arestat pentru uciderea lui Charlie Kirk. Cine a ajutat, de fapt, la prinderea lui
  • Cine este Tyler Robinson, tânărul arestat pentru uciderea lui Charlie Kirk?
  • Totul despre bărbatul în vârstă de 22 de ani
Emisiuni TV
Când urmează să se mute Georgiana Lobonț și familia ei în noua casă. Cu ce probleme s-au confruntat pe parcursul lucrărilor
  • Când urmează să se mute Georgiana Lobonț și familia ei în noua casă
  • Cât de mult au investit în locuință
Emisiuni TV
Mireasa - Capriciile Iubirii. Adin și Lavinia s-au sărutat. Ce au declarat cei doi când au fost întrebați dacă formează un cuplu
  • Adin și Lavinia, primul sărut la Mireasa sezonul 12
  • Cei doi formează oficial un cuplu
Showbiz intern
Unde locuiește Ion Șaulescu de la Mireasa, după ce s-a despărțit de Raluca. Cu ce se ocupă în prezent fostul concurent
  • Ion Șaulescu a plecat de acasă, după despărțirea de Raluca
  • Unde s-a mutat fostul concurent
Showbiz intern
Dana Roba se vede din nou mamă! Ce spune make-up artistul despre noul ei iubit: „Spre surprinderea voastră...”
  • Dana Roba își mai dorește un copil
  • Ce spune despre relația cu noul ei iubit
Showbiz intern
Tily Niculae, mesaj sincer despre momentele dificile. Ce a transmis actrița care a anunțat recent că a divorțat: "Mă face să mă gândesc..." | FOTO
  • Tily Niculae, mesaj sincer despre momentele dificile
  • Actrița a vorbit deschis după ce a anunțat divorțul
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Cum a reuşit o profesoară să îşi cumpere casa visurilor la doar 12.500 € în Italia
recomandare pe as.ro
„Dă-mi 3.000 de euro și fac un penalty!” Patronul străin care dă cărțile pe față despre blaturile din România
Romania TV
Ce studii are, de fapt, Gigi Becali. Patronul FCSB și-a scos facultatea pe care a absolvit-o din CV
Romania TV
Nu sunt bani de pensii şi salarii, dar Guvernul dă bani de murături. Cine primeşte!
recomandare pe antena3.ro
Femeia acuzată că și-a ucis 11 soți spune acum că, de fapt, nu-și amintește de câte ori a fost căsătorită, dar nimeni nu mai trăiește
recomandare pe antena3.ro
O româncă mutată de 12 ani din țară povestește cum a primit permis de conducere în 45 de minute și pașaport în 20, direct pe aeroport
recomandare pe antena3.ro
Polițistul care l-a prins pe agresorul livratorului străin povestește pas cu pas ce s-a întâmplat. Bătăușul și-a chemat în ajutor mama
recomandare pe playtech.ro
Un garaj construit legal, lipit de casă, trebuie intabulat? Ce spune legea
recomandare pe playtech.ro
Actele necesare pentru demolarea unei case moștenite. Proceduri și taxe
recomandare pe redactia.ro
Zodiile care vor suferi teribil în acest weekend. Au parte de încercări grele
recomandare pe redactia.ro
Ședință furtunoasă la FRF. S-a luat decizia în cazul lui Mircea Lucescu. Cine va fi selecționer la meciul cu Austria
recomandare pe Ciao.ro
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Maria Sharapova şi-a înnebunit fanii cu apariția în costum de baie
recomandare pe bzi.ro
Dureros! Ultimul mesaj al soției lui Charlie Kirk, postat cu doar câteva ore înainte de asasinarea activistului
recomandare pe bzi.ro
Carmen Brumă arată senzațional la 48 de ani! Vedeta ne spune de ce trebuie să slăbim imediat ce ne întoarcem din vacanță – GALERIE FOTO
recomandare pe dailybusiness.ro
Ramona Olaru, dezvăluiri despre relațiile din trecut. Cum a reușit celebra asistentă TV să evolueze pe plan personal
recomandare pe dailybusiness.ro
Peste 120 de muncitori prinși la negru în doar cinci zile. Ministrul Florin Manole promite toleranță zero
recomandare pe Jurnalul.ro
Horoscop săptămânal, 15 - 21 septembrie 2025. Adevărul iese la iveală, indiferent dacă suntem sau nu pregătiți
recomandare pe a1.ro
Cum arată fetele lui Serghei Mizil de la Asia Express Drumul Eroilor. Concurentul se mândrește cu fiicele sale