Live acum Spynews TV (r)
Prime time 19:30/ In culisele celebritatii
Homepage » Beauty & Lifestyle » Retete » Rețeta de cozonac a lui Radu Anton Roman. Secretul pentru cel mai delicios desert

Rețeta de cozonac a lui Radu Anton Roman. Secretul pentru cel mai delicios desert

Publicat pe 27.09.2022 la 15:36 Actualizat pe 27.09.2022 la 15:38

Sărbătorile de iarnă se apropie, iar de pe masa festivă nu lipsește tradiționalul cozonac. Bucătarul scriitor, Radu Anton Roman, a adăugat în cartea lui de rețete o rețetă minunată de cozonac. Un cozonac pufos, aromat și perfect pentru mesele festive din ziua de Crăciun. Iată care este rețeta de cap la coadă, cu explicații detaliate date chiar de către bucătarul celebru.

Facebook

Deși s-a stins din viață în urmă cu ani buni, Radu Anton Roman încă își face simțită prezența prin rețelele minunate pe care le-a lăsat în urma lui. Radu Anton Roman a fost un scriitor pasionat de bucătărie, iar rețetele din cartea sa sunt adevărate opere de artă. Acolo vei găsi rețete explicate cu un limbaj de poet de excepție, de ți-e mai mare dragul să le citești.

Rețeta de cozonac a lui Radu Anton Roman

Ingrediente

Pentru maia

50 g drojdie proaspătă

2 linguri de zahăr

200 ml lapte

8 linguri de făină

Pentru aluat

1 kilogram făină tip 000 cernută

100 g unt topit

150 ml ulei

4 ouă + 6 gălbenușuri (nu reci!) bătute cu 1 linguriță de sare

300 ml lapte fiert cu 400 g zahăr

1 baton de vanilie din care ai scos semințele

coajă a două lămâi + 2 portocale

100 g stafide

Pentru umplutură

6 albușuri bătute spumă

400 g nuci rîșnițe nu prea fin

6 linguri de cacao neagră

200 g zahăr brun

200 g stafide

3 linguri de rom brun

Pentru uns

4 gălbenușuri

2 linguri de lapte

Mod de preparare

''Amestecă 200 ml lapte (călduț, ca laptele pentru bebeluși; la temperatura corpului) cu drojdia sfărâmată, zahărul și 8 linguri de făină luate din cantitatea de făină cântărită pentru aluat. Ține maiaua la cald, un sfert de oră.

Cerne făină-ntr-un lighean încăpător, adaugă maiaua. Suflecă-ți mânecile. Cu mâna stângă adaugi ingredientele, treptat, aducând făină peste ele cu mâna dreaptă (cu degetele strânse, gândește-ți mâna ca pe-o lopățică; ești din nou copil, faci castele de nisip; la sfârșit, miracol: nisipul se transformă-n pâine dulce!), dinspre exterior spre interior.

Făină, tu, totuna. Te-ai risipit, apoi te-ai cernut, acum te aduni. Spre interior. Ouăle, laptele călduț, untul, uleiul, 100 g stafide, semințele de vanilie, coajă de lămâie și de portocală. Asta-i tot.

Acum, doar tu cu el. Îl întrupezi din haos. Aduni, împăturești, apeși. Acum e vremea să devii nerăbdător. Nu te opri, nu-i da pace, nu lăsa aluatul din mână, dorește-ți să-l vezi cât mai repede cozonac.

Frământă-l atent și responsabil. Nu-l rupe, nu-l întinde, ține-ți degetele strânse, nu le-nfige-n el, nu risipi inutil energiile amândurora. Aduni, împăturești, apeși cu toată palma. Aluatul își înghite, lacom, ultimul ingredient: aerul. Crește și sporește. Cu aer. Când a primit suficient, face bășici.", a explicat autorul în cartea sa.

Apoi acesta continuă prin a explica cum trebuie umplut cozonacul, după cefrămânți bine, bine aluatul.

''Împăturește aluatul de câteva ori, pe masă unsă cu ulei. Îți ies trei cozonaci mari sau patru mici. Vezi ce tăvi ai. Unge-le bine cu unt. Întinde foi groase de 1 cm, cu mâna uleiată. Așează umplutură pe toată suprafața, rulează strâns, așează ruloul în tavă cu îmbinarea-n jos. Apucă-l delicat, dar ferm. Aluatu-i moale, umplutura-i grea, șovăială ta îl poate frânge.

Ține cozonacii la cald 30 min. Unge-i cu ou. Mângâiere. Atingi aluatul pentru ultima oară. Așează pe fiecare cozonac, 3 jumătăți de miez de nuca. Presară zahăr. Coace 20 min. la 160°C (mediu spre mic), apoi 25 min. la 180°C (mediu spre mare).

Răbdare, nu deschide cuptorul mai devreme! Încearcă-i. Înfige-un băț de frigăruie-n mijloc, unde-i cozonacul mai înalt. Dacă iese umed, mai lasă-i 5 min. Bate tăvile ușor de masă, să se desprindă cozonacii. Lasă-i pe-o parte, 20 min., unge-i cu miere fierbinte.

Ia unul în mână, închide ochii, miroase-l, simte-i greutatea. Nu-i cozonac buretos de alimentară, să-l ții-ntr-un deget. E-un cozonac adevărat. Greu și consistent, ca truda ta.", a continuat el.

În articolul
Rețeta de cozonac a lui Radu Anton Roman. Secretul pentru cel mai delicios desert
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Retete
Rețetă de prăjitură pufoasă și aromată. Ai nevoie de câteva ingrediente pentru un desert delicios
  • Rețetă de prăjitură pufoasă și aromată
  • Ai nevoie de câteva ingrediente pentru un desert delicios
Emisiuni TV
Alina Sorescu, reacție după ce Alexandru Ciucu a fost surprins alături de prietena lui. Cei doi s-ar fi cunoscut în 2013
  • Alina Sorescu, reacție după ce Alexandru Ciucu a fost surprins alături de prietena lui
  • Cei doi au mai fost surprinși împreună și în trecut
Emisiuni TV
Adriana Bahmuțeanu, declarații dure după ultimul proces cu băieții cei mari ai lui Silviu Prigoană. Ce s-a întâmplat în instanță: ”A folosit proble false”
  • Adriana Bahmuțeanu a fost la un nou termen cu băieții lui Silviu Prigoană
  • Vedeta a făcut declarații
Showbiz intern
Cum a depășit Zarug cele mai grele momente. Dezvăluiri despre depresie, prieteni și perioada dificilă. De unde și-a luat puterea de a merge mai departe / VIDEO
  • Zarug ne spune cum a trecut peste perioada depresivă din viața sa
  • Cine l-a ajutat în cele mai grele momente 
  • Declarații exclusive 
Showbiz intern
Andrei Jilavu, clipe de coșmar după ce a fost infectat cu virusul dengue! Declarații exclusive despre starea lui de sănătate
  • Andrei Jilavu, clipe de coșmar
  • A fost infectat cu virusul dengue
  • Care este starea lui de sănătate
Stiri interne
Soțul artistei Carmen de la Sălciua, adio, pușcărie! / Decizie de ultimă oră în dosarul penal al afaceristului
  • Afaceristul Marian Corcheș a fost declarat nevinovat
  • Timp de trei ani, el a fost târât prin tribunale, fiind acuzat că ar fi furat curent
  • După ce, în 2022, au admis probele, luna aceasta, judecătorii au stabilit că acestea nu există
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Staţii de autobuz încălzite, ca în Dubai, într-o comună din Prahova. Investiţia totală a fost de 100.000 de euro
recomandare pe as.ro
„Mănâncă 5 kilograme de carne!” Dezvăluire incredibilă despre Cristi Borcea
Romania TV
Magazinele ”La Sibieni”, ÎNCHISE pe capete. Angajații spălau salamul expirat cu acetonă și îl repuneau la vânzare
Romania TV
Un bucătar renumit a slăbit 90 de kilograme în 8 luni. Nu și-a tăiat stomacul și a ținut o dietă foarte UȘOARĂ!
recomandare pe antena3.ro
Acuzații șocante la adresa lui Elon Musk. Unul dintre copiii lui ar fi grav bolnav, iar el nu vrea să știe de asta. Ce spune Grimes
recomandare pe antena3.ro
O femeie s-a enervat când a primit un bilet greșit la loterie, apoi a aflat că a căștigat 2 milioane de dolari
recomandare pe antena3.ro
Noi detalii despre accidentul în care a murit Andrei Perneș, fost concurent în emisiunea „Mireasa”
recomandare pe playtech.ro
Doliu uriaş în lumea filmului! Era îndrăgită de milioane de români, actriţa s-a stins la...
recomandare pe playtech.ro
Ce se pune la rădăcina brânduşelor la final de februarie pentru a rămâne înflorite mai mult timp. Este secretul floriştilor
recomandare pe redactia.ro
Care ar fi, de fapt, cauza morții lui Andrei Perneș. De ce a pierdut controlul volanului fostul concurent de la "Mireasa""
recomandare pe redactia.ro
Care ar fi, de fapt, cauza morții lui Andrei Perneș. De ce a pierdut controlul volanului fostul concurent de la "Mireasa""
recomandare pe Ciao.ro
Mânuţele la control! Vedele din România, surprinse în ipostaze stânjenitoare cu mâna la...
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Vicecampioana olimpică și-a arătat tatuajele și piercing-ul dintr-o zonă delicată
recomandare pe bzi.ro
Cum a surprins-o Fuego pe Irina Loghin de ziua de naștere a artistei! Ce cadou inedit i-a oferit
recomandare pe bzi.ro
Sânziana Negru a fost reținută pe un aeroport din Arabia Saudită! Ce a putut să pățească influencerița
recomandare pe dailybusiness.ro
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
recomandare pe dailybusiness.ro
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
recomandare pe Jurnalul.ro
Astrologia și succesul financiar: Ce zodii produc cei mai mulți miliardari?
recomandare pe a1.ro
Reacția Sabrinei la vestea că Andrei Perneș a murit. Ce a făcut în memoria celui cu care s-a căsătorit la Mireasa