Rețetă de varză murată la borcan, pentru iarnă! Un preparat fără conservanți artificiali
Mai e puțin până când iarna își va intra în drepturi, așa că gospodinele au început deja pregătirile pentru a umple rafturile din cămară. Este bine știut faptul că varza murata este nelipsită de pe mesele românilor, mai ales atunci când sunt sărbătorile de iarnă. Vă prezentăm o rețetă de varză murată la borcan, pentru iarnă. Un preparat fără conservanți artificiali.
- Rețetă de varză murată la borcan, pentru iarnă
- Un preparat fără conservanți artificiali
De obicei, cele mai multe gospodine, pun varză la murat în butoi mare, de stejar sau de plastic însă dacă locuiți la bloc și nu dispuneți de un spațiu atât de mare, trebuie să știți că varza se poate mura foarte bine și în borcane de sticlă sau de pământ. De asemenea, puteți pune la murat varză albă, varză roșie sau chiar amestecate.
Rețetă de varză murată la borcan
- 800 g varză (varză albă: 400g și varză roșie: 400 g)
- Chimen;
- cimbru;
- mărar uscat;
- puțină sare;
Pentru saramură:
- 20 g sare la 1 L apă;
Mod de preparare:
Curățați varza de frunzele din exterior, după care o splălați iar mai apoi, fie o dați pe o răzătoare fie o tăiați cu un cuțit, astfel încat să fie foarte subțire.
După ce ați tăiat varza, presărați puțină sare peste ea și este indicat să o lăsați 15 minute într-un castron ca să se înmoaie: un castron cu varză albă, unul cu roșie și unul cu mix de culori.
Puneți apoi varza în borcane curate.
Apoi puneți la fiert un litru de apă cu 20 de g sare. O lăsați la fiert cam 2-3 minute iar mai apoi stingeți focul si pentru 10 minute o lăsați să se racească.
Deasupra borcanelor cu varză puneți condimentele: chimen seminte, cimbru uscat, flori si bete de marar uscate, iar apoi turnți saramura fierbinte peste varză.
După ce le-ați umplut cu saramură, trebuie să știți că borcanele nu vor fi închise etanș din prima zi ci vor fi acoperite pentru 24 de ore cu capace proviziorii.