Câtă sare se pune la varza murată? Așa nu se înmoaie și rămâne crocantă toată iarna
Publicat pe 17.10.2022 la 10:06 Actualizat pe 17.10.2022 la 10:06
Varza murată este ideală în locuința oricărei gospodine, asta pentru că datorită ei putem pregăti cele mai delicioase sarmale. Ei bine, în această perioadă multe femei pun varză la murat, însă acestea fac o greșeală cu cantitatea de sare pe care o adaugă. Iată câtă sare se pune la varza murată! În acest fel nu se va mai înmuia și va rămâne crocantă toată iarna.
- Ce cantitate de sare care se pune la varza murată
- Nu se va mai înmuia și va rămâne crocantă toată iarna
Atunci când pui varză la murat, sarea este cea mai importantă în conținutul acesteia. Așadar, dacă ții cont de cantitatea acestui aliment, varza ta nu se va mai înmuia și va rămâne crocantă pentru toată iarna.
Cantitatea de sare care se pune la varza murată
De regulă, la varza murată se pune o lingură de sare pentru fiecare litru de apă. De altfel, la varza murată se mai pun zece linguri la fiecare găleată de apă. Un lucru important este acela că sarea trebuie să fie grunjoasă, nu fină.
Rețetă de varză murată la butoi
Ingrediente:
V-am pregătit o rețetă de varză murată pentru un butoi de 60 de kilograme:
-25 kg de varză
-o legătură de crengi uscate de mărar
-o legătură de crengi schinduf
-2 kg de sare grunjoasă
-1 lingură de orez
-boabele de la un cocean de porumb
-4 rădăcini de hrean
Mod de preparare:
Se curăță verzele de foile uscate sau tăiate, apoi se scoate miezul de la varză și se pune înăuntru o lingură de sare și o bucățică de hrean. Se lasă așa peste noapte ca să se înmoaie foarte bine sarea și apoi se mai completează cu sare. Se așează varza în butoi cu partea cu sare în sus.
Se cumpără doar varză după dimensiunile butoiului. Se adaugă și mărarul, schinduful, dar și hreanul rămas. Orezul se adaugă pentru a scădea aciditatea, iar porumbul pentru intensificarea culorii de galben. Se umple butoiul cu apă, iar după două sau trei zile se pritocește zeama, adică se scoate toată zeama din butoi și se adaugă iar. Această operațiune se repetă de două, trei ori.
Într-un butoi de 60 de kilograme sunt aproximativ 30-35 de litri de zeamă. Se verifică cantitatea de sare din zeamă, iar înainte de ultima umplere se completează cu varză nouă. Se așează într-un loc ferit de îngheț și de căldură. Varza murată se poate folosi după două sau trei săptămâni și se poate servi la pregătirea salatelor cu varză acră, dar și pentru mâncăruri pe bază de varză acră, cum ar fi sarmalele.
Citește și: Câtă carne trebuie pentru 200 de sarmale. Greșeala pe care o fac multe gospodine