Rețetă de varză murată la butoi. Un preparat delicios pentru orice sezon
Publicat pe 18.08.2022 la 13:55 Actualizat pe 18.08.2022 la 13:56
Dacă vrei să te bucuri de preparate culinare care să se păstreze excelent și peste iarnă, atunci încearcă rețeta de varză murată la butoi. Este delicioasă în orice sezon și o poți folosi pentru salate, sarmale sau alte mâncăruri cu varză acră. Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi ca să îți delectezi papilele gustative cu un preparat delicios.
- Cum se pregătește varza murată la butoi
- De ce ingrediente ai nevoie
Rețeta de varză murată la butoi este delicioasă în orice sezon și în orice moment al zilei. Nu ai nevoie de multe ingrediente, iar acest preparat te va fascina. Iată de ce ingrediente ai nevoie, dar și care este modul de preparare!
Varză murată la butoi - rețetă
Ingrediente:
Pentru un butoi de 60 de kilograme:
-25 kg de varză
-o legătură de crengi uscate de mărar
-o legătură de crengi schinduf
-2 kg de sare grunjoasă
-1 lingură de orez
-boabele de la un cocean de porumb
-4 rădăcini de hrean
Mod de preparare:
Se curăță verzele de foile uscate sau tăiate, apoi se scoate miezul de la varză și se pune înăuntru o lingură de sare și o bucățică de hrean. Se lasă așa peste noapte ca să se înmoaie foarte bine sarea și apoi se mai completează cu sare. Se așează varza în butoi cu partea cu sare în sus.
Se cumpără doar varză după dimensiunile butoiului. Se adaugă și mărarul, schinduful, dar și hreanul rămas. Orezul se adaugă pentru a scădea aciditatea, iar porumbul pentru intensificarea culorii de galben. Se umple butoiul cu apă, iar după două sau trei zile se pritocește zeama, adică se scoate toată zeama din butoi și se adaugă iar. Această operațiune se repetă de două, trei ori.
Într-un butoi de 60 de kilograme sunt aproximativ 30-35 de litri de zeamă. Se verifică cantitatea de sare din zeamă, iar înainte de ultima umplere se completează cu varză nouă. Se așează într-un loc ferit de îngheț și de căldură. Varza murată se poate folosi după două sau trei săptămâni și se poate servi la pregătirea salatelor cu varză acră, dar și pentru mâncăruri pe bază de varză acră, cum ar fi sarmalele.
Citește și: Salata Domniței. Cea mai simplă și delicioasă rețetă