Cum se pune varza la murat. Trucuri utile
Publicat pe 12.10.2020 la 11:36 Actualizat pe 12.10.2020 la 11:36
Pentru că se apropie cu pași repezi sexonul de iarnă, gospodinele s-au apucat deja să prepare murăturile pentru lunile viitoare. Dacă sunteți în căutarea unei rețete ideale pentru varza murată, iată aici câteva trucuri urile.
- Cum să prepari cea mai bună varză murată.
- Ce pasi trebuie să urmezi pentru o rețetă ca la carte.
Varza murată este un aliment extrem de consumat în această perioadă, mai ales că urmează sezonul rece, dar și sărbătorile, când gospodinele prepară cele mai gustoase sarmale. Astfel că, dacă încă nu ați găsit rețeta ideală pentru o varză murată ca la carte, acum noi vă venim în ajutor.
Cum se pune varza la murat
Iată cum se pune varza la murat, pentru a avea cele mai gustoase sarmale sau pentru o varză călită minunată. Varza se curăță de frunzele pălite de deasupra și se spală bine. Apoi se curăță cotorul din interior, cu un cuțit bine ascuțit, având mare atenție la degete. După curățare, se pun verzele în butoi, cele mai mari la fund, cele mai mici deasupra, apoi umpleți butoiul cu apă și adăugați sare. Dar nu uitați să lăsați deoparte 3-4 verze, pe care să le adăugați în zilele următoare, atunci când cele puse deja în butoi se vor înmuia și se vor mai așeza.
Cea mai bună rețetă
Pentru că acum mai toată lumea caută cea mai gustosă rețetă de varză murată, care să fie bună până la Paște, iată mai jos ce pași trebuie să urmezi.
- 25 kg varza (16 verze potrivite)
- 4 legaturi marar uscat
- 2 legaturi cimbru uscat
- 1 stiulete porumb uscat
- 3 mere
- 2 gutui
- 5-6 radacini hrean grosute
- sare grunjoasa (vrac)
După ce umpleți butoiul cu vrază, nu uitați să adăugați legăturile de mărar și cimbru, dar și gutuie și hrean. De asemenea, după ce ați pus toate condimentele și ați umplut butoiul cu apă și sare, puneți peste varză o greutate consierabilă, care să țină varza în saramură.
Când e bine să pui varza la murat
Se apropie cu pași repezi momentul în care se va pune varza la murat, pentru iarnă. Acest lucru se întâmplă în mod normal după 26 octombrie, după ce cade prima brumă, dar și după sărbătoarea Sfântului Dumitru. Se spune că varza pusă la murat după această dată se va menține până la primăvară, fără a se înmuia și fără a avea o zeamă tulbure.
Câtă sare se pune la varza murată
Cea mai veche și cea mai bună rețetă spune că pentru a avea cea mai bună varză murată trebuie să aibă în butoi 20 g de sare la 1 kg de apa rece. După ce ați pus apa, gramele de sare trebuie amestecate bine într-un castron cu apă rece sau caldă, înainte de a fi puse în butoi.
Care este cea mai bună varză pentru murat
Dacă pui pentru prima dată varză la murat trebuie să știi că cea mai bună rețetă trebuie să conțină o varză de toamnă cu frunzele fine și mai plate, nu foarte rotunde. De asemenea, trebuie să alegeți verze potrivite, cât sa intre pe gura butoiului, dar în niciun caz, să nu fie leguma de vară, care are frunzele si nervurile groase, deloc bune pentru a face sarmale.
De ce se înmoaie varza murată
Dacă vă întrebați de ce vi se întâmplă de foarte multe ori ca varza murată să vi se înmoaie și să se strice pur și simplu, deși ați urmat toți pașii rețetei, iată care sunt cauzele.
Se pare că o cauză ar fi căldura locului în care se află butoiul cu varză, sarea în exces sau capacul care nu a fost închis ermetic.
Citește și: Rețete de varză murată la borcan / VIDEO