Rețete de varză murată la borcan / VIDEO
Publicat pe 03.09.2020 la 12:33 Actualizat pe 03.09.2020 la 12:35
Se aproprie sezonul rece, iar adevăratele gospodine au început deja pregătirile! Varza murată este nelipsită de pe mesele de sărbătorilor de iarnă: fie că vorbim despre delicioasele sarmale, sau despre un dressing, precum salata de varză acră. Pentru cea din urmă, varza murată poate fi tocată sau tăiată fâșii la borcan.
- Cum se prepară varza murată la borcan?
- Sfaturi pentru gospodine desăvârșite.
- Rețete delicioase fără conservanți artificiali.
- Sărbători cu belșug.
Foi de varză murată la borcan pentru sarmale
Ingrediente necesare pentru 2 borcane de câte 5 litri
- 3 verze mari
- 150 de grame de sare neiodată, specială pentru murături
- arome după gust: cimbru și mărar uscat, foi de dafin uscate, o crenguță de vișin, semințe de mărar și de chimen (renunțați la oricare nu vă place, adăugând altele, dacă preferați)
- opțional: gutui,porumb, sfeclă sau varză roșie pentru o culoare rozalie, 2-3 bețe de hrean etc.
Mod de preparare varză murată în foi, la borcan:
Se pune la foc o oală mare cu apă, în care se vor opări, pe rând, cele trei verze. Fiecare în parte se va lăsa în jur de 1-2 minute.
După ce am opărit un strat de frunze, ridicăm varza cu spumiera din oală, o scurgem cât de bine se poate și o așezăm pe un de prosoape. începem să tăiem, cu un cuțit, frunzele opărite, chiar de lângă cotor.
Desfacem ușor foile de varză, cele care sunt suple și ne permit să lucrăm cu ele. Foile de varză de dedesubt nu sunt încă opărite și dacă încercăm să le desfacem, se vor rupe. Pe rând, repetăm pașii deja descriși până când toate straturile de foi sunt opărite și le-am desfăcut pe toate.
Foile mari de varză se vor împărți în 3, maxim 4 bucăți, în funcție de cât de dimensiunea pe care dorim să o aibă sarmalele. Pe măsură ce frunzele devin din ce în ce mai mici, se pot păstra și întregi. Cele mult prea mici, și resturile rămase, vor fi tocate mărunt.
Foile de varză porționate le vom așeza în teancuri presărând varza tocată condimentată printre ele, apoi vom forma rulouri.
Saramura și aromaticele folosite:
Dăm în clocot 5,5 litri de apă, în care dizolvăm sarea grunjoasă, neapărat neiodată, specială pentru murături.
Adăugăm apoi bețe de mărar și de cimbru, semințe de mărar și de chimen, frunze de vișin, chiar frunze de leuștean. se poate pune chiar și o gutuie (opțional) în varza murată.
Aranjăm frumos rulourile de foi de varză, destul de înghesuite, că oricum vor mai scădea. După 2-3 straturi de rulouri de foi de varză, turnăm saramură și apăsăm ușor cu polonicul, să iasă aerul. Mai așezăm ceva bețe de mărar, foi de dafin, câteva cuburi de gutuie (dacă vrem neapărat). Continuăm cu alte rulouri, până când se umplu borcanele. În fiecare borcan mi-au intrat câte 20 de rulouri, adică foi de varză gata pregătite pentru câte 100 de sarmale.
Ne asigurăm că foile de varză sunt bine acoperite de saramură, apoi așezăm deasupra acestora câte o mică greutate, nu cumva să se ridice.
Păstrarea:
Varza murată la borcan trebuie depozitată într-un loc ferit de lumina directă a soarelui și răcoros (un beci, o cămară rece).
Sursă rețetă: www.lauralaurentiu.ro
Rețetă de varză murată rapid la borcan
Secretul verzei tăiate ori la borcan ori la butoi este chimenul. Puteți folosi borcane mici (de 300ml) pentru varza roșie sau cea albă, sau borcane mari (de 640ml) pentru amestec varza albă si roșie. Varza roșie o va colora pe cea albă din borcanul mixt și totul va căpăta o culoare roz foarte frumoasă. Merge foarte bine la friptură!
Pentru un volum cumulat al borcanelor de 1250ml veți avea nevoie de:
- 800 g de varză (roșie, albă sau mix, după preferințe)
Dacă doriți să amestecați varza roșie cu cea albă cantitățile trebuie să fie egale:
- varză albă: 400g;
- varză roșie: 400g;
- boabe de chimen;
- cimbru;
- mărar uscat;
- și nu în ultimul rând, puțină sare.
Pentru saramură trebuie să combinați:
- 20g de sare la 1 L apă.
Mod de preparare: Varza se curăță de stratul dur de frunze din exterior, se spală bine și apoi se taie cu cuțitul franjuri subțiri sau se dă pe răzătoare. Cotoarele se separă și le puteți mânca pe loc cu puțină sare, sau dacă nu sunteți fan al acestora le puteți arunca.
Varza tăiată se freacă ușor cu puțină sare și se lasă aproximativ 15 minute intr-un castron la înmuiat. Varza trebuie separată pe culori, in castroane diferite pentru a pregăti borcanele mici. Un castron cu varza alba, unul cu rosie si cu unul cu mix de culori. Apoi varza se îndeasă în borcanele curate. După ce stă un pic cu sarea în castron, varza se înmoaie și va încăpea mai bine in recipente.
Saramura se face astfel: punem la fiert 1 l de apa cu 20 g sare. Saramura se lasă la fiert 2-3 minute apoi se stinge focul și se lasă încă 10 minute la racorit.
Deasupra se presară condimentele în borcan: chimen boabe ( aproximativ 1 linguriță la un borcan), cimbru uscat, flori si bețe de mărar uscate. Se îndeasă bine de tot. Borcanele trebuie așezate apoi pe o tavă metalică și cu polonicul turnăm saramura fierbinte peste varză. Borcanele nu se umplu deodată ci trebuie turnat în fiecare câte puțină saramură fierbinte, apoi reluăm operațiunea. Astfel este împiedicată apariția șocului termic și nu riscăm să se crape borcanele. Scuturăm bine borcanele si ne asiguram sa iasă tot aerul. Daca este nevoie se completează cu saramură
Borcanele nu se închid etanș din prima zi ci se acoperă pentru 24 de ore cu capace proviziorii (farfurioare). Procesul de fermentație va începe si se va forma o spumă care nu trebuie aruncată.
Sursă rețetă: savoriurbane.com
Varza murată se poate ține la congelator?
Pentru păstrare îndelungată, după ce borcanul a fost desfăcut, varza murată se poate congela fără probleme. Ea se va scoate din borcan și se va pune în pungi de plastic. Ulterior, pentru decongelare, pungile se vor băga, mai întâi, la frigider. Un astfel de preparat nu numai că va păstra toate vitaminele, dar va și scurta timpul de preparare a mesei.
Varza murată și beneficiile ei. De ce este sănătoasă
Varza murată conține probiotice, adică bacterii benefice care asigură protecția intestinelor de acțiunea toxinelor. Diareea, gazele intestinale, constipația, toate sunt simptome specifice bolii pot fi ameliorate prin consumul de varză murată, scrie BBCgoodfood.com.
Totodată, probioticele au un rol important în întărirea sistemului imunitar. Varza murată este bogată și în fier și vitamina C.
De asemenea, varza murată conține enzime care ajută la absorbirea eficientă a susbtanțelor nutritive din alimente.
VEZI VIDEO:
CITEȘTE ȘI: Cea mai bună rețetă pentru pizza la tigaie.Toate gospodinele trebuie să o încerce