Rețeta pentru ardei umpluți de post. Se prepară în doar câteva minute
Suntem în Postul Crăciunului și tot mai mulți creștini aleg să consume preparare de post. Vă prezentăm o rețetă pentru ardei umpluți cu legume, linte, năut și cușcuș. Rezultatul va fi un adevărat deliciu pentru toată lumea.
- Rețetă pentru ardei umpluți de post
- Cum se prepară această rețeta
În această perioadă, creștinii au renunțat la preparatele provenite de la animale și consumă doar de post. Pentru a nu ne abate de la acesta, rețeta de mai jos este perfectă pentru toată lumea.
Ardei umpluți de post sunt un preparat ușor de făcut și este nevoie doar de puțină îndemănare pentru ei. Nu trebuie să dispui de prea multă experiență, căci, intrucțiunile sunt foarte simple.
Ingrediente
- 4 ardei grași sau kapia mai mari
- 1 morcov
- 2 legături de ceapă verde sau 3 cepe vechi
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri de ulei + alte 2 linguri de ulei la final
- sare
- 150 g năut gata fiert
- 100 g couscous
- 75 g linte roșie uscată (poate fi și galbenă)
- 3 roșii mari și zemoase
- opțional: sos de ardei iute sau pastă de ardei iute
- pătrunjel verde tocat
- 3 roșii pentru baza formei și capacele ardeilor
Mod de preparare
Prima dată se coc ardeii pe plită metalică așezată direct pe flacăra aragazului. Ei trebuie să aibă pete negre de arsură și să rămână mai tari. Ei se lasă să se răcească puțin pe o farfurie ca să nu se înmoaie. După 30 de minute se decojesc cu grijă.
Năutul uscat se pune la hidratat cu 12 ore înainte în apă rece, apoi se scurge și se fierbe cu puțină sare. Când s-au înmuiat boabele de năut, se clătesc cu apă rece și se scurge bine. Se poate folosi și năut deja fiert în conversă și treceți peste acest pas.
Lintea nu se înmoaie fiindcă timpul de fierbere este redus. După acest proces, se curăță și se taie morcovul, ceapa, roșiile și verdeața. Usturoiul se zdrobește cu presa înainte de a fi folosit. Se spală trei roșii și se dau cu răzătoare mare, cu tot cu coajă.
Acum vom trece la umplutură. Se pune la călit ceapa cu morcovul ras, două linguri de ulei de floarea soarelui și un praf de sare. Se ține la foc mic, acoperit de un capac și se amestecă legumele.
În momentul în care au devenit sticloase, se pun boabele de năut, lintea și cușcuș, apoi se amestecă bine. Se călește două-trei minute, apoi se adaugă roșiile date pe răzătoare și usturoiul. Se mai condimentează cu sare, dacă este nevoie.
Cum se asamblează ardeii pentru copt
Se lasă umplutura la fiert aproximativ 10 minute, fără capac și se amestecă pentru a nu se lipi. Se presară pătrunjel verde tocat și se încorporează. Nu este recomandat piperul, ci un sos de chili, pentru o aromă deosebită.
Cuptorul se încinge la 180 de grade. Pe fundul unei tăvi, se pun rondelel de roșii stropit cu o lingură de ulei.
Ardeii se vor curăța de cotor și semințe, apoi se adaugă umplutura obținută. Se pune deasupra cușcuș și rondele de roșii, apoi se adaugă o lingură de ulei. Se mai pot adăuga ultimele bucăți de roșii rămase. Nu este nevoie să adăugăm apă.
Ei vor merge la cuptor pentru 40-45 de minute. La jumătatea timpului, se întoarce tava pentru a se rumeni uniform la suprafață.