Rețetă de gem de gutui fără zahăr. Un preparat gustos și sănătos, numai bun pentru iarnă
E sezonul gutuilor, așa că gospodinele au început deja să gătească diferite preparate pe care să le pună în cămară, pentru a le avea în zilele de iarnă. Fie că vă place dulceața sau gemul de gutui, trebuie să știți că, pe lângă gustul aromat, acest fruct are și multiple beneficii pentru sănătate.
- Rețetă de gem de gutui fără zahăr
- Un preparat gustos și sănătos, numai bun pentru iarnă
În sezonul rece, gutuile sunt fructele vedetă. Pe lângă faptul că sunt bogate în nutrienți, conțin și vitamine esențiale și oferă o bună funcționare a organismului. De asemenea, conțin și minerale importante pentru sănătate: calciu, fosfor, magneziu, zinc, dar și vitamina A, B și C. Atunci când sunt consumate proaspete, gutuile ajută la o bună funcționare a ficatului, însă și dacă alegeți să le consumați sub formă de gem de gutui, peltea sau dulceață de gutui, pot fi adevărate stimulente pentru organism.
Rețetă de gem de gutui fără zahăr
Ingrediente:
- 1,5 kg gutui; o lămâie;
- ½ baton de vanilie;
- 2-3 cuișoare sau scorțișoară;
Mod de preparare:
Spălați gutuile, iar apoi le tăiați în felii și le curățați de semințe. Atenție! Nu le decojiți! După ce le-ați tăiat, trebuie să le puneți într-un litru de apă rece împreună cu zeama de la lămâie, asta pentru că zeama previne oxidarea fructelor și ajută la păstrarea culorii deschise.
Puneți apoi vasul cu gutui pe foc, pentru aproximativ 10 minute din momentul în care a început să fiarbă. Strecurați apoi zeama și păstrați doar fructele moi.
Puneți apoi gutuile înapoi în vas, și puneți la fiert. Amestecați treptat și lăsați totul la fiert până când compoziția începe să scadă. Adăugați și vanilia. Gemul trebuie să fiarbă 20 maximum 30 de minute. În acest timp ar trebui să scadă suficient și să prindă consistența perfectă.
Turnați apoi gemul de gutui fierbinte în borcane curate și sterilizate. Închideți borcanele cu capace și le lăsați la răcit.