Rețete culinare pentru fiere leneșă. Ce poți mânca dacă ai probleme cu bila
Bila leneșă se mai numește, în termeni medicali, dischinezie biliară și este cauzată, de cele mai multe ori, de boli precum colita sau gastrita, dar și de anumite obiceiuri alimentare nesănătoase. După ce consumăm sosuri, prăjeli sau anumite mâncăruri care conțin carne tocată putem observa simptome ca: dureri de cap, amețeli, balonare sau greață. Iată cum să îți dai seama dacă ai bilă leneșă, dar și trei rețete culinare recomandate de specialiști!
- Când se poate spune că suferi de bilă leneșă
- Trei rețete perfecte pentru fierea leneșă
Vezica biliară este, de fapt, un săculeţ în formă de pară, localizat sub ficat. Este cunoscută și sub denumirea de colecist sau fiere. După mesele copioase, care conţin tocături, sosuri şi prăjeli, pot apărea anumite simptome ale bilei leneșe, cum ar fi amețeli sau grețuri.
Ce rol are fierea în organism și când se spune că este leneșă
În organismul uman, fierea are un rol extrem de important și o eventuală dereglare a secreției biliare poate avea consecințe destul de neplăcute asupra sănătății omului. Bila elimină majoritatea toxicelor din organismul uman după ce sunt metabolizate de ficat și neutralizează secreția acidă a stomacului.
De asemenea, bila ajută la emulsionarea grăsimilor din intestin. Poate fi vorba de bilă leneșă atunci când procesul de secreție a lichidului produs de ficat funcționează necorespunzător, mult mai lent.
Ce poți mânca și ce NU poți mânca dacă ai fiere leneșă
Vezica biliară trebuie să lucreze suplimentar atunci când hrana este foarte bogată în grăsimi. Printre alimentele recomandate se numără lactatele și laptele, deoarece sunt o sursă ponderată de grăsimi, fructe și legume de 5 ori pe zi și, nu în ultimul rând, cerealele, deoarece asigură vitaminele B.
Printre alimentele pe care nu le poți mânca dacă ai fiere leneșă se numără: supele grase și unele legume (roşii necojite şi în cantităţi mari, ardei iute, ciuperci, ridichi, ceapă, usturoi, ţelină, praz), untura și slănina, semințele sau băuturile alcoolice.
Cele mai simple rețete culinare pentru fiere leneșă
Iată trei rețete simple perfecte pentru persoanele care suferă de bilă leneșă!
Friptură de vită pe grătar în stil brazilian
Ingrediente: 6 căței de usturoi pisați, o jumătate de ardei iute mărunțit ,2 linguri de ulei de măsline extravirgin, un praf de sare, 1 kg carne de vită pentru friptură ,400 grame miez de palmier la borcan, 4 roșii medii tăiate cubulețe, 1 ceapă roșie feliată subțire, coriandru proaspăt, tăiat fin, 2 linguri de oțet din vin, un sfert de linguriță de sare.
Mod de preparare
Se preîncălzește grătarul la o temperatură cât mai ridicată pentru pregătirea cărnii, apoi se amestecă usturoiul, jumătate din ceapa roșie, ardeiul iute, coriandrul, piperul, oțetul și sarea. Cu acest amestec se asezonează carnea foarte bine pe ambele părți.
Într-un bol separat se prepară sosul pentru friptură astfel: se amestecă miezul de palmier cu roșiile, cealaltă jumătate de ceapă, sare, oțet și coriandru. Se pune carnea pe grătar, câte 6 minute pe fiecare parte, apoi se lasă să se odihnească pentru câteva minute. La sfârșit, se servește cu sosul brazilian obținut.
Ardei umpluți cu quinoa și fasole neagră
Ingrediente: 1 lingură ulei extravirgin de măsline, 1 ceapă medie, tăiată mărunt, 2 morcovi medii, rași, 2 căței de usturoi zdrobiți, 100 grame de quinoa, spălată și scursă, 1 linguriță sare mare, 3 ardei grași mari, 1 cutie mică de fasole neagră fiartă, 200 ml sos de roșii fără sare, 1 linguriță boia de ardei iute, trei sferturi de linguriță chimen uscat, 1 jumătate de linguriță oregano usca, 2 linguri de pătrunjel proaspăt tocat, 100 grame brânza dietetica, mărunțită bine.
Mod de preparare:
Se preîncălzește cuptorul la 160 de grade, apoi se tapetează o tavă cu folie de aluminiu. Într-o tigaie antiaderentă se amestecă ceapa și morcovul până devin fragede. Se adaugă apoi usturoiul, quinoa, sarea și două căni de apă.
Se lasă totul la fiert pentru 20-25 de minute, apoi se taie ardeii pe jumătate și se așează cu partea tăiată în sus, în tavă și se lasă la copt pentru 15 minute. În compoziția cu quinoa se adaugă pătrunjelul, oregano, chimenul, praful de boia și sosul de roșii și se amestecă.
Fiecare jumătate de ardei se umple cu această compoziție și se reintroduce la cuptor pentru încă 25 de minute. Înainte de a scoate tava din cuptor se presară brânză pe deasupra.
Sos de linte cu ghimbir
Ingrediente: 120 grame linte roșie la conservă, 1 morcov mediu, tăiat cubulețe, 250 ml apă, 1 sfert linguriță pudră de curry, 1 cățel de usturoi pisat, 1 lingură rădăcină de ghimbir rasă, 200 ml iaurt degresat, piper negru, după gust.
Mod de preparare:
Într-o oală se pun lintea, morcovul, apa, usturoiul, ghimbirul și pudra de curry și se lasă să dea în clocot. Când au ajuns la temperatura de fierbere, se reduce focul și se mai lasă la fiert pentru încă 15 minute. După ce toată compoziția s-a răcit complet, se introduce într-un blender. Apoi se adaugă iaurtul și se asezonează bine cu sare și piper.