Sare iodată sau neiodată? Când se folosește fiecare din ele
De fiecare dată, atunci când mergem la cumpărături, în supermarket, observăm că pe rafturi există două opțiuni principale de sare. Cea iodată, sau cea neiodată. Există specialiști care spune că una este mai bună decât celălaltă, însă, cel mai bine este să cunoașteți care este, de fapt, diferența dintre cele două și care dintre ele vă este potrivită pentru a o consuma.
- Sare iodată sau neiodată?
- Când se folosește fiecare din ele
- Ce fel de sare trebuie să consume copiii
Potrivit specialiștilor, sarea este un aliment de bază esențial pentru funcționarea nervilor și a mușchilor și ajută la reglarea echilibrului fluidelor din organism. Pe lângă faptul că dă o aromă aparte alimentelor, sarea oferă și alte avantaje, dar și dezavantaje. În timp ce un consum moderat de sare susține sănătatea vasculară, excesul poate duce la hipertensiune arterială și afecțiuni cardiace.
Diferența dintre sarea iodată și cea neiodată
Sarea neiodată, denumită simplu, sare, este derivată din zăcăminte de rocă sau apă de mare. Sarea folosită cel mai des de oameni este, de fapt, clorura de sodiu și reprezintă unul dintre cele mai vechi și mai populare tipuri de arome culinare.
Iodul a fost adăugat la sare pentru a crea sare iodată, având ca scop prevenția deficitului de iod al oamenilor care, astfel, poate fi ușor de evitat. În caz contrar, acest deficit are efecte dăunătoare majore asupra capacității organismului de a funcționa corect.
Ce punem în mâncarea gătită, sare iodată sau neiodată?
Sarea iodată este un aliment de bază în fiecare cămară. Dar puține rețete și cărți de bucate menționează acest lucru. Sarea iodată are un preț accesibil și este disponibilă în orice supermarket.
Puteți așadar găti cu sare iodată. Mirosul sau gustul preparatului nu se va schimba. Singura diferență între sarea iodată și sarea neiodată este conținutul de iod.
Ce fel de sare trebuie să consume copiii
Rinichii bebelușilor și copiilor nu pot procesa prea multă sare, ceea ce înseamnă că, dacă vor consuma prea multă sare, ar putea dezvolta probleme la rinichi pe parcurs ce înaintează în vârstă. Recomandarea specialiștilor ar fi aceea de a nu adăuga sare în mesele pentru cei mici.
Dacă totuși alegeți să le dați sare, specialiștii spun că ar trebui să fie sare iodată însă, cei cu vârsta de 1 până la 3 ani nu trebuie să mănânce mai mult de 2 g sare pe zi (0,8 g sodiu), cei cu vârsta între 4 și 6 ani, nu trebuie să mănânce mai mult de 3 g sare pe zi (1,2 g sodiu) , iar cei între 7 și 10 ani, nu trebuie să mănânce mai mult de 5 g sare pe zi (2g sodiu).