Se spală rufe în Săptămâna Luminată? Când poți să faci acest lucru după Paște și ce tradiții mai sunt în această perioadă
Săptămâna Luminată este cea care urmează după ce sărbătoarea Paștelui s-a terminat și are o importanță la fel de mare precum Săptămâna Mare, sau Paștele în sine. Zilele acesteia au o semnificație profundă, iar credincioșii respectă o mulțime de tradiții. Una dintre întrebările tuturor este dacă pot sau nu să spele în aceste zile.
- Când pot oamenii să spele rufe după Paște
- Săptămâna Luminată vine cu o mulțime de alte tradiții
Sărbătoarea Paștelui este una dintre cele mai puternice pentru întreaga omenire, motiv pentru care oamenii trebuie să se pregătească, să sărbătorească și să o termine corespunzător. Dacă mulți credeau că tradițiile se termină o dată cu Paștele, ei bine, lucrurile stau diferit.
Săptămâna Luminată este cea care urmează imediat după sărbători, iar credincioșii trebuie să respecte anumite tradiții. Iată care sunt acestea și ce restricții au.
Când se spală rufe în Săptămâna Luminată
Gospodinele așteaptă cu nerăbdare să poată să își reia activitățile casnice, iar spălatul rufelor este una dintre cele mai importante. După cum știm, este interzis să speli rufe în perioada Paștelui, astfel că întrebarea tuturor se referă la momentul în care pot să facă acest lucru, din nou.
Veștile nu sunt tocmai bune pentru cei care voiau să facă curățenie sau să spele rufe, deoarece urmează zile importante. În acest an, gospodinele au la dispoziție doar trei zile în care pot să spele rufe, respectiv miercuri, joi și sâmbătă.
Acest lucru se întâmplă din cauză că marți, 17 aprilie, este a treia zi de Paște, vineri se sărbătorește Izvorul Tămăduirii, iar duminică este o zi de sărbătoare, în mod general.
Toate tradițiile și obiceiurile din Săptămâna Luminată
Săptămâna Luminată are o încărcătură creștină profundă, iar oamenii trebuie să își ia o pauză de la rutină și să se odihnească. Este interzis să facă curățenie, să se citească Psaltirea sau să se organizeze parastase. Toate aceste slujbe vor fi reluate de preoți în Duminica Tomii.
De asemnea, în aceste zile înmormântările se vor organiza după un regim special, cele tradișionale fiind interzise. Preoții spun că slujba înmormântării este înlocuită cu cea a Învierii.
Semnificațiile zilelor din Săptămâna Luminată
În Săptămâna Luminată, fiecare zi are o semnificație specială și o denumire. Astfel, ziua de luni este denumită Lunea Albă și este considerată ziua în care se deschid porțile Raiului. Ziua de marți se numește Marțea Albă și semnifică zi nelucrătoare, în care este bine să dai pomană.
În continuare, ziua de miercuri se numește Sfânta Miercuri și le dă voie doar bărbaților să muncească. Dacă femeile încalcă tradiția, se crede că vor aduce șoareci în casele lor. Următoarea zi se numește Joia Verde și se referă la cinstirea grădinilor și culturilor, fapt care le va aduce multe beneficii.
Ziua de vineri se numește Vinerea Scumpă și se sărbătorește Izvorul Tămăduirii. Această zi se referă la fântâna pe care Maica Domnului a construit-o.