Sf. Apostol Toma, sărbătoare importantă pe 6 octombrie. Cine a fost și cum îl sărbătorim
Sfântul Apostol Toma este pomenit în calendarul creștin ortodox în data de6 octombrie. Sfântul Toma a fost unul din cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos, originar din Galileea. Despre viața sa s-au scris mai multe lucruri contradictorii Totuși, el este sărbătorit de creștini-ortodocși conform scrierilor din Sfânta Scriptură.
- Sf. Apostol Toma, o sărbătoare importantă a creștinilor
- Ce se face în ziua de 6 octombrie
Azi, pe data de 6 octombrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Toma, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos. „Toma-Necredinciosul” sau „Toma-Dydimus (Toma-Geamănul)” a murit pentru credința sa, în timp ce propovăduia cuvântul Mântuitorului.
Sf. Apostol Toma este sărbătorit pe 6 octombrie 2022. Care sunt tradițiile
An de an, Sf. Apostol Toma este prăznuit în data de 6 octombrie, zi în care credincioșii își plâng morții și apoi întind mese fie în cimitir, fie lângă biserică, în aer liber. Potrivit tradiției, în această zi, oamenii pot sta la masă alături de sufletele celor plecați dintre noi, cinstind astfel Învierea Mântuitorului și cu ei.
În ziua aceasta de sărbătoare, tradiția spune că nu este bine să te cerți cu nimeni și trebuie să eviți orice conflict și gând necurat. Totodată, măcar în aceast zi ar fi bine să renunți la vicii.
Cine a fost Sf. Apostol Toma
În Sfinta Scriptură se menționează că Apostolul Toma s-a născut în oraşul gaileean Pansada şi de meserie era pescar, dar și constructor, el fiind considerat de creștini și patronul arhitecţilor, zidarilor şi al pietrarilor
El și-a lăsat viața pe care o ducea și l-a urmat pe Iisus Hristos. Totuși, porecla de „Toma-Necredinciosul” a primit-o pentru că, inițial, nu a crezut relatările ucenicilor cu privire la Învierea lui Iisus. Totuși, după 8 zile de la Înviere, Mântuitorul i s-a arătat cu tot cu rănile provocate de răstignire, iar Toma a fost astfel convins să meargă în întreagă lume să răspândească vestea Învierii Mântuitorului.
Unele icoane numesc evenimentul „Toma necredinciosul”, ceea ce s-a dovedit a fi eronat , pentru că în greceşte inscripţia se traduce „Atingerea lui Toma”, iar în slavonă înseamnă „Încredinţarea lui Toma”.
Ce semnificație are sărbătoarea Sf. Apostol Toma pentru ortodocși
Sfântul Apostol Toma este sărbătorit pentru a aminti oamenilor că nu e niciodată prea târziu să crezi în Dumnezeu și că nu trebuie să pui la îndoială existența Lui.
Sfântul Apostol este și ocrotitorul întârziaților, pentru că a ajuns abia la trei zile după la înmormântarea Sfintei Fecioare, Totuși, la rugămințile lui, ceilalți apostoli au deschis mormântul Sfintei Fecioarei și astfel s-a descoperit că trupul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu nu se mai afla în racla în care fusese așezat: Domnul o luase pe Maica Lui în Locaşurile Sale cereşti. Astfel, el a devenit ocrotitor al celor care nu ajung la timp la destinaţie, nu din comoditate, ci din dumnezeiască rânduială.