Somnul bun îți poate prelungi viața cu până la 5 ani. Descoperirea cercetătorilor de la Harvard
Un nou studiu de la Harvard arată că oamenii care au parte de un somn mai bun au și șanse mai mari să trăiască o viață mai lungă. Cei care dorm mai bine ar putea să trăiască mai mult cu aproximativ 5 ani decât cei care nu au parte de un somn odihnitor.
- Cum te ajută un somn odihnitor să trăiești mai mult
- Cercetătorii de la Harvard au ajuns la concluzia că cei care se odihnesc mai bine trăiesc mai mult
The Telegraph informează cu privire la un nou studiu al cercetătorilor de la Harvard care arată că persoanele care dorm bine noaptea ar putea să aibă parte de o viață mai lungă cu câțiva ani față de cei care nu se odihnesc suficient. Potrivit studiului, somnul odihnitor regulat ar putea extinde viața bărbaților cu până la cinci ani și pe cea a femeilor cu peste doi ani.
Un studiu de la Harvard arată că somnul bun îți poate prelungi viața cu până la 5 ani
Au fost analizate date colectate de la peste 170.000 de persoane, iar oamenii de știință au ajuns la concluzia că oamenii care au parte de un somn de o calitate superioară trăiesc cel mai mult. Același studiu arată că 8% dintre decese, indiferent de cauze, ar putea fi asociate obiceiurilor proaste legate de gestionarea orelor de somn.
Condițiile pentru un somn de calitate
Cei mai odihniți oameni au dormit între 7 și 8 ore pe noapte, nu au întâmpinat nicio dificultate în a adormi și nici nu au avut probleme care să îi trezească prematur din somn. Ei nu au folosit somnifere și au declarat că s-au simțit bine odihniți în cel puțin cinci zile pe săptămână.
Astfel, pentru persoanele care au dormit cel mai bine, speranța de viață a fost cu 4,7 ani mai mare la bărbați și cu 2,4 ani mai mare la femei, în comparație cu cei care au îndeplinit doar una dintre cele cinci condiții necesare unui somn de calitate, care au fost menționate mai sus.
„Cred că aceste descoperiri accentuează faptul că nu este suficient să ai destule ore de somn, trebuie să ai un somn odihnitor și să nu ai probleme ca să adormi și ca să rămâi adormit”, a explicat doctorul Frank Qian de la Școala Medicală Harvard, coautor al studiului.
Se știa de ceva timp că atunci când nu dormim destule ore pe noapte crește riscul apariției multor probleme de sănătate, precum tensiunea ridicată, obezitatea, bolile de inimă și diabetul. Totuși, este prima dată când beneficiul unui somn bun în privința speranței de viață a fost cuantificat.
În ciuda descoperirii majore pe care au făcut-o, cercetătorii tot nu știu de ce beneficiile pentru bărbați sunt de două ori mai mari decât pentru femei În cadrul studiului s-au folosit date obținute de la 172.321 de persoane care au participat între 2013 și 2018 la Sondajul Național de Sănătate.
În raport cu persoanele care îndeplineau cel mult o singură cerință din cele necesare pentru un somn de calitate, cei care le îndeplineau pe toate erau expuși unui risc general de deces mai redus cu 30%.
„Este important pentru persoanele mai tinere să înțeleagă că multe obiceiuri [care afectează] sănătatea se cumulează cu timpul. La fel cum ne place să spunem că nu este niciodată prea târziu să faci sport sau să renunți la fumat, la fel nu este niciodată prea devreme”, a explicat Qian.