Tradiții și obiceiuri de Florii. Superstițiile de care românii țin cont
Semnificația Floriilor este strâns legată de Intrarea Domnului în Ierusalim, moment în care a fost întâmpinat cu asini. Sărbătoarea mai este asociată unui nou început, asta pentru că se spune că de Florii poți atrage prosperitatea și liniștea în familie.
- Tradiții și obiceiuri de Florii
- Superstițiile de care românii țin cont
Se spune că Floriile au o semnificație aparte, făcând referire la ziua în care Domnul a intrat în Ierusalim.
De aici și tradiția de a merge la biserica cu ramuri de salcie, cele care înlocuiesc măslinul și finicul.
Ce este bine să faci în Duminica Floriilor
Una dintre cele mai cunoscute superstiții este legată de sfințirea ramurilor de salcie, asta pentru că se spune că îi ajută pe credincioși să fie sănătoși tot anul.
Ramurile de salcie sunt folosite și pentru că tradiția spune că pomii vor rodi, dar și pe mormintele celor decedați, astfel încât să aibă lumină și pe lumea cealaltă.
Fiind vorba de Postul Paștelui, există puține zile cu dezlegare la pește, Duminica Floriilor fiind una dintre ele.
Se spune că este bine să nu îți lipsească acest aliment de pe masă, pentru că așa vei putea față problemelor.
Ce alte tradiții mai respectă creștinii
La fel de cunoscută este și superstiția conform căreia nu este bine să te speli pe păr de Florii, pentru că așa vei îmbătrâni mai repede. Doar dacă vei folosi aghiasmă în loc de apă, tradiția spune că nu vei albi.
În general, preoții îi încurajează pe credincioși să se spovedească și împărtășească, dar tradiția spune că persoanele care respectă aceste două taine au șanse mai mari să își îndeplinească dorințele.
Această tradiție este legată și de ramurile de salcie, obicei amintit mai sus, despre care se spune că îi ajută pe cei bolnavi să se vindece.
La fel de importantă este și tradiția conform căreia este bine ca de Florii să se dea de pomană celor neajutorați, pentru a avea spor și liniște în casă.
În schimb, fetele nemăritate și care vor să își găsească alesul, obișnuiesc să pună o cămașă curată sub un păr. De dimineața, se ia haina, iar pe ea se fac descântece de dragoste.