Uleiul de măsline este bun sau nu pentru prăjit? Ce spun specialiștii
Este bine cunoscut faptul că uleiul de măsline este considerat unul dintre cele mai sănătoase uleiuri din lume și este foarte popular în rândul celor care au grijă ca alimentația lor să fie una echilibrată. Este însă bun uleiul de măsline pentru prăjirea diverselor alimente? Ce spun specialiștii.
- Este sau nu bun pentru prăjit uleiul de măsline?!
- Ce spune studiile făcute de specialiști
Despre uleiul de măsline se spune că are o mulțime de beneficii pentru sănătate. De exemplu, potrivit unor cercetări, acest ulei băut pe stomacul gol protejează celulele de modificări care pot conduce la apariția cancerului. Deși este considerat unul dintre cele mai sănătoase uleiuri din lume, potrivit unui studiu de specialitate, de cele mai multe ori, acesta nu este considerat potrivit pentru prăjit.
Uleiul de măsline este bun sau nu pentru prăjit?
Potrivit specialiștilor, uleiul de măsline încălzit își pierde din proprietăți. Chiar dacă are un punct termic mai înalt decât uleiul de floarea soarelui, unii spun că nu este util dacă îl folosiți la prăjit. Spre deosebire de uleiul de soia și cel de rapiță, care atunci când sunt supraîncălzite pot forma diferiți compuși dăunători orgnismului și chiar compuși cancerigeni, uleiul de măsline conține o cantitate mult mai mică de grăsimi polinesaturate: 73% grăsimi mononesaturate, 14% grăsimi saturate și 11% grăsimi polinesaturate. Grăsimile mononesaturate și saturate rezistente la căldură reprezintă 87% din compoziția uleiului de măsline. Acesta este destul de nutritiv și are o cantitate mare de calorii.
Așadar, în timp ce unii spun că uleiul de măsline nu este bun pentru prăjit, alții sunt de părere că îl putem folosi pentru a găti în el diferite alimente.
Cel mai bun ulei folosit pentru prăjire este uleiul de palmier extravirgin, pentru că acesta nu își modifică structura la temperaturi crescute.
Câteva beneficii pentru sănătate ale uleiului de măsline
Uleiul de măsline este bogat în antioxidanți și în vitaminele K și E. De asemenea, are și o concentrație ridicată de grăsimi mononesaturate, precum acid oleic și palmitoleic care însumează 10 grame de acizi grași într-un conținut de doar 14 ml de ulei.
- protejează inima;
-reduce inflamațiile din corp;
– reduce riscul de oxidare a colesterului “rău” (LDL) din sânge, un factor de risc pentru afecțiunile cardiovasculare;
– îmbunătățește sănătatea vaselor de sânge;
– previne înfundarea arterelor și, implicit, declanșarea infarctului sau a atacului vascular cerebral;
– ajută la reducerea tensiunii arteriale, potrivit cercetătorilor italieni. Într-un studiu realizat pe pacienți cu tensiune arterială ridicată și tratament antihipertensiv, s-a constatat că nevoia pentru medicație a scăzut cu 48% datorită îmbunătățirii stării de sănătate.
- încetinește îmbătrânirea creierului
-reduce riscul de apariție a cancerului