Vârful de ciocolată de pe cornetul de înghețată ne face rău. De ce nu e bine să-l mănânci
Înghețata este, fără doar și poate, o gustare preferată atât copii, cât și de adulți, mai ales în zilele călduroase de vară. Dar iată un lucru pe care, cu siguranță nu îl știai despre acest desert. Vârful de ciocolată de pe cornetul de înghețată face rău. De ce nu e bine să-l mănânci.
- Vârful de ciocolată de pe cornetul de înghețată ne face rău
- De ce nu e bine să-l mănânci
Înghețata este unul dintre cele mai populare deserturi din lume și deliciul preferat, mai ales pe timp de vară. Înghețata poate avea diverse arome și poate fi decorată cu diverse toppinguri și dulciuri. Vârful de ciocolată de pe cornetul de înghețată însă, ne face rău. De ce nu e bine să-l mănânci.
Vârful de ciocolată de pe cornetul de înghețată ne face rău
Vârful de ciocolată de pe cornetul de înghețată ne face rău, și nu ar trebui mâncat. Nu o spunem noi, ci profesorul olandez Bert Weckhuysen de la Universitatea Utrecht, un chimist care a explicat de ce această parte de pe înghețată nu are niciun beneficiu, ba din contră, ne-ar face mai mult rău.
Explicația pe care o dă profesorul este una științifică. Mai exact, are de-a face cu procesul de hidrogenare care este necesar pentru a ne asigura că ciocolata nu este nici prea solidă, precum ciocolata în stare clasică, în ciuda faptului că este depozitată la congelator, nici prea lichidă, precum ciocolata topită. Într-un final, acel strat de ciocolată devine un concentrat de grăsimi saturate, care nu sunt deloc benefice pentru sănătate, deoarece cresc colesterolul foarte mult.
Organizatia Mondială a Sănătății recomandă consumarea a maximum 10% din caloriile zilnice sub forma de grasimi saturate.
Înghețata ambalată este bogată în zahăr și conservanți, iar ciocolata folosită este, de cele mai multe ori, doar un înlocuitor. De aceea, sfatul specialiștilor este să consumați înghețată preparată în casă, ori de câte ori este posibil.
Câteva informații pe care nu le știai despre înghețată
- înghețata era prezentă și în Grecia antică, iar Alexandru cel Mare consuma adesea un amestec de gheață îndulcită cu miere și nectar;
- cercetătorii au demonstat că înghețata ne face mai fericiți. Asta pentru că atunci când mâncăm înghețată este activată o parte din zona frontală a creierului, asociată cu fericirea.
- cea mai populara aroma de inghetata in lume este vanilia. Este urmata de aroma de ciocolata si cea de capsune;
- înghetata asa cum o stim azi a aparut abia in secolul XVII si se spune ca a fost inventata de Francesco Procopio. Era facuta din smantana, oua si zahar.
Citește și Rețetă înghețată de cafea cu frișcă și lapte condensat. Un desert extra cremos