Paste cu sos de ceapă și vinete! Rețeta lui Chef Janni Alexandridis, câștigătorul Chefi la cuțite! Ce să adaugi pentru un preparat delicios
Așa cum i-a obișnuit pe telespectatori, Chef Janni Alexandridis a pregătit trei feluri de mâncare: un starter, şi anume carpaccio de sfeclă cu feta, un fel principal, paste cu sos de ceapă și vinete, şi un desert, tiramisu.
- Rețeta lui Chef Janni Alexandridis de paste cu sos de ceapă și vinete
- Ce să adaugi pentru un preparat delicios
Ingrediente fel principal - paste cu sos de ceapă și vinete
- paste uscate/spaghete
- 3 cepe
- o jumătate de vânătă
- 2 căței usturoi
- parmezan
- 100 ml supă de pui
- 50 g unt
- sare
- ulei măsline
Pentru felul principal, ceapa și usturoiul se taie mărunt. Se folosește jumătate de vânătă, curățată și tăiată cubulețe. Pentru sos, într-o oală medie, se adaugă uleiul de măsline. Peste, pentru mai mult gust, se adaugă și unt.
După ce uleiul este suficient de încins, se adaugă legumele. Procesul de caramelizare durează 20 de minute, timp în care legumele se prăjesc la foc mic pentru gust intens. Se adaugă și un praf de sare.
După ce s-a caramelizat ceapa, se pune la blender împreună cu supă de pui, piper, parmezan ras și puțin oțet. Pastele se pun la fiert, iar la final, se adaugă sosul caramelizat. Se stinge focul și se adaugă mult parmezan, pentru un gust intens și o textură cremoasă (de obicei, paste uscate).
Pentru plating, pastele se pun pe farfurie cu ajutorul unui polonic și se ornează cu mai mult sos, piper și un praf de parmezan proaspăt.
Ingrediente starter - carpaccio de sfeclă cu feta
- sfeclă roșie gătită - 2 bucăți
- 10 g oțet
- sare
- piper
- 30 g ulei măsline
- 50 g feta
- un fir ceapă verde
- 30 g muguri de pin prăjiți
- mărar
- busuioc
- oțet balsamic
Pentru început, sfecla se taie în felii subțiri. Se marinează apoi, prin adăugarea uleiului de măsline, oțetului, piperului și unui praf de sare. Peste, se rade usturoi. Se poate adăuga, după gust, și puțin ardei iute. Se amestecă împreună și se lasă la marinat 15 minute. Ceapa verde se taie în felii foarte subțiri și se adaugă în apă rece.
Pentru un plating reușit, sfecla marinată se așează pe o farfurie, deasupra se sfărâmă brânza feta și se adaugă și muguri de pin, prăjiți anterior în tigaie; în vârf, se adaugă fâșiile de ceapă verde, puțin oțet balsamic pentru aromă și, pentru mai multă savoare, busuioc și mărar.
Ingrediente desert - tiramisu
- pișcoturi
- 5 ouă
- 150 g zahăr
- 500 g mascarpone
- 3 espresso (cafea rece)
- 20 g amaretto
- 10 g scorțișoară
- cacao
Pentru început, se separă ouăle. Sunt necesare 5 gălbenușuri. Peste se adaugă atâtea linguri de zahăr, câte gălbenușuri au fost folosite. Se amestecă ambele ingrediente cu ajutorul unui tel, până devine o pastă cremoasă.
Peste, se adaugă 10 g de amaretto pentru aromă și, pas cu pas, și cele 500 g de mascarpone. Se amestecă până se încorporează complet. La final, se adaugă și un praf de scorțișoară și se lasă la răcit 5-10 minute. Între timp, se scufundă pișcoturile în cafeaua rece amestecată cu amaretto.
Pentru plating, se pune un strat de cremă și un strat de pișcoturi. Peste, se presară cacao și tiramisu este gata de servit.