Rețeta lui Chef Janni Alexandridis pentru vită Stroganoff de la Meniu de vedetă. Ce să adaugi pentru un plus de savoare
În episodul de astăzi de la Meniu de vedetă, Janni Alexandridis a venit în fața telespectatorilor cu un meniu complet, format dintr-un starter, roşii caramelizate cu burrata, un fel principal, vită Stroganoff şi un desert, mousse de mascarpone cu fructe exotice.
- Cum pregătește Janni Alexandridis vita Stroganoff
- Ce să adaugi pentru un plus de savoare
Ingrediente fel principal - vită Stroganoff
- 300 g muşchi vită
- 100 g unt
- sare
- piper
- 3 cepe
- 20 ciuperci champignon
- 2 linguri făină
- 200 ml supă de vită
- 1 lingură sos Worcestershire
- 1 lingură muştar Dijon
- 1 legătură pătrunjel
- 1 lingură smântână
Pentru început, se pregăteşte carnea, muşchiul de vită; se taie în felii subţiri. Cepele se taie rondele, la fel şi ciupercile. Se adaugă şi 2 căţei de usturoi, tăiaţi mărunt şi pătrunjel.
După ce uleiul de măsline este încins, se prăjeşte carnea de vită, condimentată anterior cu sare şi piper. În acelaşi ulei, se adaugă unt şi se prăjesc ceapa cu usturoiul.
Se caramelizează şi se adaugă ciupercile. Apoi, se adaugă o lingură mare de făină. Peste, se adaugă zeama de vită sau apă şi se lasă la fiert, la foc mic.
Se adaugă o lingură sos Worcestershire, o lingură muștar Dijon şi o lingură smântână, şi se amestecă. La final, se adaugă carnea de vită, piper, şi pentru decor şi gust, pătrunjel. Se poate servi alături de paste, orez, cartofi/piure.
Ingrediente starter - roşii caramelizate cu burrata
- 15 roşii cherry
- cimbru
- zahăr
- sare
- 2 căţei de usturoi
- 1 burrata
- busuioc
- rucola
- oţet balsamic
- ulei de măsline
Într-o tavă pentru cuptor se adaugă roşiile şi peste, 2 căţei de usturoi. Se adaugă cimbru, sare, zahăr brun pentru caramelizare, piper măcinat şi ulei de măsline. Se amestecă şi se adaugă 15-20 minute în cuptorul preîncălzit la 160 grade.
Apoi, pentru sos, se scurge uleiul rezultat din roşiile lăsate la cuptor. Se adaugă peste ulei, busuioc tăiat mărunt, o linguriţă de oţet maturat, piper şi usturoiul lăsat în cuptor anterior, şi se amestecă.
Pentru plating, peste roşii se adaugă rucola, burrata, busuioc şi dressingul, pentru un gust de senzaţie.
Ingrediente desert - mousse de mascarpone cu fructe exotice
- 5 gălbenuşuri
- 500 g mascarpone
- scorţişoară
- 5 linguriţe zahăr
- ananas
- kiwi
- afine/zmeură
- biscuiţi
- coajă de lămâie şi portocală
Se separă 5 ouă într-un bol, se adaugă 5 linguri de zahăr şi se amestecă. Peste, se adaugă, pas cu pas, 500 g mascarpone şi se încorporează până devine cremoasă. Peste, se adaugă scorţişoară, coajă de lămâie şi portocală. Se lasă la frigider 5 minute.
Se folosesc biscuiţi pentru un pat crocant. Se adaugă fructe exotice, ananas şi kiwi, tăiate cubuleţe.
Pentru plating, pe o farfurie, se adaugă un strat de biscuiţi, peste, fructele tăiate anterior, crema şi pentru mai multă culoare, zmeură sau afine.