Live acum Teleshoping
Prime time
Homepage » Monden » Showbiz intern » Amenzi de peste 150.000 de lei pentru clinica unde se trata Petrică Mâțu Stoian. Direcția de Sănătate Publică transmite comunicatul oficial

Amenzi de peste 150.000 de lei pentru clinica unde se trata Petrică Mâțu Stoian. Direcția de Sănătate Publică transmite comunicatul oficial

De Razvan Paltin.
Publicat pe 17.11.2021 la 15:14 Actualizat pe 17.11.2021 la 15:16

În urma numeroaselor nereguli găsite în clinica unde se trata Petrică Mâțu Stoian, Direcția de Sănătate Publică Caraș Severin a aplicat mai multe amenzi ce ajung la valoarea de peste 150.000 de lei. Printre lucrurile descoperite în unitatea medicală se numără faptul că nu exista autorizație privind internarea pacienților.

Moartea lui Petrică Mâțu Stoian a lăsat multe semne de întrebare

arhiva

În urma morții lui Petrică Mâțu Stoian s-a deschis un caz penal pentru ucidere din culpă, asta deoarece decesul său a lăsat mai multe semne de întrebare. Acum Direcția de Sănătate Publică din Caraș Severin a organizat mai multe controale în clinica unde artistul se tratata și de unde a plecat de urgență la spital.

Amenzi de peste 150.000 pentru clinica unde se trata Petrică Mâțu Stoian

Ca urmare a investigațiilor din unitatea medicală, s-a stabilit că în interior erau mai multe nereguli, potrivit comunicatul oferit de DSP, iar din acest motiv s-a decis aplicarea unei amenzi de peste 150.000 de lei pentru clinica cu pricina.

”În urma evoluției nefavorabile și, în final, a regretabilului deces al domnului Petru Mîțu, survenit la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, sâmbătă, 6 noiembrie 2021, Direcția de Sănătate Publică a Județului Caraș-Severin s-a autosesizat iar directorul executiv al instituției a emis dispoziția 67 din data de 8 noiembrie 2021, prin care s-a stabilit componența unei echipe de control de la nivelul direcției, care include medici specialiști ai Direcției și inspectori sanitari.

Astfel, echipa de control care a verificat circumstanțele conduitei medico-sanitare ale pacientului Petru Mîțu, admis inițial pentru terapie hiperbară în camera hiperbară a Clinicii din județul Caraș-Severin, s-a axat în ce privește acțiunile de control, pe perioada 5 – 12 noiembrie 2021. Suntem acum în măsură să vă prezentăm elemente relevante din raportul de control al comisiei, în limita competențelor DSP Caraș-Severin”, se arată în comunicat.

Întreaga comisie a analizat tot parcursul venirii lui Petrică Mâțu Stoian în unitatea medicală, felul în care s-au desfășurat lucrurile, cum a fost internat, ce alimente a consumat, condițiile de igienă și îndeplinirea tuturor normelor medicale.

”Comisia de control a verificat mai multe aspecte: identificarea traseului pacientului și verificarea condițiilor acordării asistenței medicale pentru pacient; îndeplinirea condițiilor de legalitate ale structurilor medicale implicate; îndeplinirea condițiilor de legalitate în practica medicală a medicilor și personalului care au gestionat starea pacientului, urmând, apoi, concluziile și luarea măsurilor legale.

Controlul s-a desfășurat în două etape: în prima etapă, comisia formată dintr-un medic din cadrul Compartimentului Asistență Medicală și Programe de Sănătate și doi inspectori sanitari din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică s-au deplasat în Comuna Sasca Montană, acolo unde se afla sediul clinicii.

Clinica deține trei autorizații eliberate de DSP Caraș-Severin: una pentru medicina hiperbară – 090/14.12.2020, o autorizație sanitară de funcționare pentru cabinet medicină internă – 038/07.05.2021 și o autorizație sanitară de funcționare pentru punct recoltare probe biologice – 087/03.12.2020”, se mai arată în comunicat.

Nu se aflau medici în unitatea medicală în timpul controlului

S-a stabilit că în urma controalelor nu se aflau medicii în clinică, deși trebuiau să fie la program. Totodată acordul și consultul medicului pentru tratamentul hiperbaric sunt realizate online.

”Deși Clinica funcționează cu un medic specialist în specialitatea psihiatrie care deține atestat de studii complementare în medicina hiperbară eliberat de Ministerul Sănătății, cinci asistenți medicali, un medic primar de medicină de familie și un medic cu specialitatea ORL, la ora și data controlului (10.11.2021, ora 15.55), medicii nu erau prezenți în unitate, deși aceștia trebuia să se afle acolo, conform orarului afișat, între orele 13 și 18.

Trebuie menționat că, la nivelul Clinicii, acordul și consultul medicului pentru tratament hiperbaric sunt realizate online iar supravegherea pe perioada terapiei se face de către medici cu care unitatea a încheiat contracte de prestări servicii. Ședința durează 70 de minute, incluzând compresia și decompresia.

În data de 5 noiembrie 2021, pacientul Petru Mîțu a fost admis pentru tratament de recuperare post Covid-19 și e cazat într-una din clădirile învecinate, reprezentând o facilitate de cazare. Evaluarea și admiterea la tratament au fost efectuate de medicul Matei Mircea Bogdan, medic specialist psihiatru, cu atestat în medicină hiperbară. Comisia de control nu a putut identifica datele la care au avut loc interacțiunile dintre pacientul Petru Mîțu și dr. Matei Mircea Bogdan, premergătoare admiterii la tratament”, arată comunicatul.

Nu s-au găsit documentele medicale solicitate de controlul DSP

”De asemenea, nu s-a putut identifica dacă și ce documente medicale au fost solicitate, în afara unui buletin tomografic realizat în 22.10.2021 la cererea pacientului, care evidențiază modificări ale celor două arii pulmonare. Pacientul este luat în evidență prin intermediul unei ”Foi de Observație Clinică Generală” (FOCG) care este un document-tip pentru unitățile sanitare cu paturi, în timp ce Clinica este autorizată ca și cabinet medical în ambulator. Mai mult, în fișă se menționează și ”data internării” , ca și cum ar fi vorba de o internare în spital iar antetul foii a rămas necompletat. Mai mult, foaia de observație era insuficient completată, fără niciun fel de investigații de laborator, mai ales fără o investigație aferentă tratamentului cu anticoagulante pe care îl urma pacientul.

Sintetizând, potrivit organelor de control, clinica funcționează ca și cum împreună formează o unitate sanitară cu paturi în care pacienții sunt internați iar Centrul de medicină hiperbară nu deține nici structura și nici personalul necesar. Supravegherea pacienților încetează, astfel, după ședințele de terapie hiperbară, eventualele complicații sau urgențe fiind lăsate pe seama Serviciului Județean de Ambulanță/SMURD”, mai prezintă documentul.

Momentul în care Petrică Mțu Stoian e trimis la spital

Documentul mai arată și detalii despre momentul în care Petrică Mâțu Stoian începe să se simtă rău și e transportat la spitalul Oravița, însă nu se menționează cu ce s-a efectuat transportul regretatului artist.

”În data de 06.11.2021, ora 3, pacientul Petru Mîțu este trimis la Spitalul Oravița, cu ”tuse sanguinolentă și cianoză periorală”. Nu se menționează cu ce s-a efectuat transportul. Potrivit constatărilor comisiei de control, la Spitalul Orășenesc Oravița atitudinea terapeutică și tratamentul administrat sunt în acord cu procedurile uzuale”, se mai spune.

Moartea lui Petrică Mâțu Stoian

”De acolo, pacientul Petru Mîțu este trimis la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, unde ajunge la ora 5.50 cu diagnosticul ”alveolită hemoragică”. I se stabilește, apoi, la Reșița, diagnosticul ”edem pulmonar acut mixt/ supradozaj dicumatinic/hemoptizie/status post Covid-19.” Cu toate că, potrivit comisiei de control, atitudinea terapeutică a personalului medical de la SJUR a fost adecvată, funcțiile vitale se prăbușesc și se constată decesul pacientului, la ora 20”, se mai arată în document.

A doua etapă a controlului

În a doua etapă a controlului s-a descoperit că în curtea unității medicale existau două autoturisme de tip ambulanță, însă se pare că acestea nu ar fi folosit-o pentru medicina de urgență, potrivit comunicatul.

”În a doua etapă a controlului, inspectorii sanitari au regăsit sintagma ”spitalizare” în documentele instituției, ceea ce, evident, contravine cu limitele autorizației sanitare deținute. În curtea imobilului existau două autoturisme de tip ambulanță inscripționate cu sigla Fundației Sfânta Irina dar, potrivit notelor de relații ale medicilor din clinică, aceștia nu practică acolo medicina de urgență. Unitatea de cazare are 45 de camere, cu 60 de locuri, în trei corpuri de clădire”.

În ceea ce privește grupurile sanitate, aici s-a descoperit că totul e în regulă, însă personalul de la blocul alimentar nu a putut prezența fișe de aptitudini pentru postul pe care îl au.

”Grupurile sanitare, lenjeria și cazarmamentul erau corespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar, spălate și dezinfectate cu o firmă de specialitate. Personalul de la blocul alimentar nu a putut prezenta fișe de aptitudine sau dovada absolvirii cursurilor de igienă și nici nu a respectat păstrarea probelor de alimente din mâncarea servită, pentru 48 de ore, conform legislației în vigoare. În plus, așa cum s-a văzut deja, Clinica nu respectă obiectul de activitate înscris în autorizația sanitară de funcționare.

În aceste condiții au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale, în valoare de 80.000 de lei: 30.000 de lei pentru nerespectarea de către personalul unității a protocoalelor și procedurilor medicale, 40.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizația sanitară de funcționare și 10.000 de lei pentru nepăstrarea probelor de alimente, conform legislației în vigoare. În același timp, s-au acordat măsuri și termene de remediere a deficiențelor, pe loc sau într-un termen dat, iar la expirarea acestor termene se vor efectua recontroale”, se arată în încheierea comunicatului DSP Caraș Severin.

CITEȘTE ȘI:
În articolul
Amenzi de peste 150.000 de lei pentru clinica unde se trata Petrică Mâțu Stoian. Direcția de Sănătate Publică transmite comunicatul oficial
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Stiri internationale
Doliu în lumea muzicii! S-a stins din viață unul dintre părinții fondatori ai rock and roll-ului / FOTO
  • Lumea muzicii internaționale, în doliu
  • A murit unul dintre părinții fondatori ai rock and roll-ului
Horoscop
Zodia care va fi binecuvântată de Paște. Acești nativi vor avea parte de noroc
  • O zodie va fi binecuvântată de Paște
  • Nativii se vor bucura de această perioadă
Emisiuni TV
Reality show-ul matrimonial Mireasa, ediţie specială de Paşte. Maria Cârneci petrece a doua zi de Paşte în casa Mireasa
  • Reality show-ul matrimonial Mireasa, ediţie specială de Paşte
  • Maria Cârneci petrece a doua zi de Paşte în casa Mireasa
Stiri interne
Ora până la care se ține post negru mâine, în Vinerea Mare. Reprezintă un moment cheie din viaţa Mântuitorului Iisus Hristos
  • Mai mulți credincioși țin post negru în Vinerea Mare
  • Până la ce oră se ține
  • Reprezintă un moment cheie din viaţa Mântuitorului Iisus Hristos
Emisiuni TV
Știrile Antena Stars. Fuego, confesiuni de suflet despre bunica lui. Femeia are aproape 90 de ani: „Este cea mai frumoasă!” / VIDEO
  • Confesiunile de suflet făcute de Fuego despre bunica lui
  • Ce mărturisiri a făcut artistul
Beauty & Lifestyle
10 mesaje pentru Vinerea Mare. Ce se urează în aceasta zi sfântă
  • Mesaje pentru Vinerea Mare
  • Urări în această zi specială
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era avansul pentru casa pe care şi-o doreau în SUA
recomandare pe as.ro
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
Romania TV
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, în culmea fericirii! Familia li se mărește! Bucurie fără margini! Felicitări! 💙
Romania TV
Gabriela Cristea și Tavi, momente teribile în această dimineață, în Italia. Totul s-a întâmplat la ora 5.30. Au fost în mare pericol! ''Mi se pare aberant''
recomandare pe antena3.ro
Horoscop 3 mai 2024. Fecioarele trebuie să pună bani deoparte, Peștii au nevoie să ia o pauză în relație
recomandare pe antena3.ro
Categoria de români care ar putea avea pensiile duble. "Aceste persoane au fost uitate" | Un proiect de lege vrea să modifice legea pensiilor, abia intrată în vigoare
recomandare pe antena3.ro
Situația în care poliția poate să înregistreze cu radarul de pe contrasens. Modalitatea prin care poate fi contestată o amendă de viteză
recomandare pe playtech.ro
Test de atenţie. O pisică s-a pitit printre florile din magazin. Tu o vezi?
recomandare pe playtech.ro
Tocăniță de miel cu gust divin. Ingredientul special pe care îl adaugă în ea gospodinele din Ardeal
recomandare pe redactia.ro
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
recomandare pe redactia.ro
Gianina din Las Fierbinți este însărcinată. Ce se întâmplă cu rolul ei din serialul care a făcut istorie la Pro TV
recomandare pe Ciao.ro
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul tuturor! Antonia eşti o norocoasă!
recomandare pe shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
recomandare pe bzi.ro
Codin Maticiuc a rămas fără telefon în autobuz! „Cumva i-am și simțit!”
recomandare pe bzi.ro
Clipe de coșmar trăite de Ramona Olaru în Egipt! Și-a pierdut pașaportul și a fost victima unui accident rutier
recomandare pe dailybusiness.ro
Anunțul zilei pentru șoferi! Care sunt prețurile de astăzi ale carburanților în România
recomandare pe dailybusiness.ro
Vestea așteptată de toți pensionarii din România! Ce se va întâmpla cu indemnizațiile
recomandare pe Jurnalul.ro
Pensii mai mari pentru foștii CAP-iști și mai puțini ani de muncă pentru mame
recomandare pe a1.ro
Imagini emoționante cu întoarcerea Irinei Fodor din Asia Express. Cum a surprins-o Răzvan Fodor acasă: „După 62 de zile”