Ce se întâmplă, de fapt, la șapte ani de la moartea lui Szobi Cseh. Mezinul cunoscutului cascador a făcut un apel disperat
Au trecut deja șapte ani de la moartea cunoscutului cascador, Szobi Cseh, așa că Arpad Cseh, mezinul regretatului actor, a vorbit despre ce se întâmplă cu proiectul de suflet al tatălui său, respectiv școala de cascadorie. Arpad este dezamăgit și a vorbit cu durere în suflet despre situația în care se află, fiind nevoit să facă sacrificii enorme pentru această afacere care acum din păcate nu mai dă roade sub nicio formă.
- Arpad Cseh a vorbit despre școala de cascadorie lăsate de tatăl său
- Câte sacrificii a făcut băiatl pentru a nu renunța la instituție
Pe lângă faptul că Szobi Cseh a fost un actor nemaipomenit, dar și un cascador extraordinar, acesta era și un om cu un suflet mare. Pe vremea când era în viață bărbatul a deschis o școala de cascadori pentru copiii instituționalizați, însă din cauza timpurilor în care ne aflăm, cei mici nu mai visează în fel și chip să îmbrățișeze o astfel de meserie.
În acest sens, Arpad Cseh a vorbit pentru Playtech.ro despre cât de greu îi este în prezent să se descurce cu afacerea pe care a preluat-o de la tatăl său a murit și ce sacrificii enorme a făcut totodată.
Ce se întâmplă, de fapt, la șapte ani de la moartea lui Szobi Cseh
Timpurile s-au schimbat fără doar și poate. S-a dus vremea cascadoriilor clasice, astfel că regulile profesiei sunt acum altele și tot altele sunt problemele pe care le are Arpad Cseh din cauza vremurilor care s-au modificat considerabil. În acest sens, mezinul cascadorului a explicat ce se întâmplă, de fapt, la șapte ani de cânt tatăl lui a murit.
Arpad a avut probleme mari în trecut și are și acum din cauza școlii care are în vederea formarea unor cascadori profesionaliști, însă copiii din zilele noastre nu mai văd nici pe departe la fel meseria, așa cum era în urmă cu foarte mulți ani.
„În prezent, nu se poate spune că meseria asta a rămas la fel. Nu mai rişti la fel de mult ca pe vremea tatei. Nu mai e la fel de multă mişcare, motricitate, scene de luptă. Au apărut tehnici noi de filmare, care supun cascadorul la mult mai puţin eforturi decât erau obişnuiţi cei de dinaintea lor. Mai treci prin foc şi astăzi, dar s-au inventat tot felul de geluri ajutătoare. Pe vremea lui Szobi Cseh aveai două saltele şi cam ăsta era tot inventarul. Ei interacţionau cu cai, cu maşini sau mai ştiu eu ce fel de grozăvii aveau de înfruntat. Asta nu înseamnă că nu mai există cascadori. Nu, nici pomeneală. Mai avem cel puţin două mari echipe de cascadori, foarte solicitate pe piaţă. Doar că datele problemei s-au schimbat”, a spus Arpad Cseh.
Arpad a fost cel care și-a dorit să ducă mai departe proiectul de suflet al tatălui său, astfel că a preluat el toată afacerea. Aceasta nu numai că forma viitori cascadori, dar după terminarea cursurilor micuții puteau să meargă și să facă terapii ocupaționale, ateliere de prelucrare a lemnului, dar și multe alte activități.
De asemenea, mezinul familiei afirmă că a trecut pri foarte multe greutăți pentru că trage și a tras mereu pentru această afacere, așa că la un moment dat a fost nevoit să-și vândă mașina pentru a plăti niște cheltuieli privind acest proiect, încercând sî fie cel puțin la fel de puternic și de tare ca tatăl său.
„Tata nu mi-a lăsat această moştenire. Nu mi-a cerut nimic pe tema asta. De altfel, nici nu s-a plâns vreodată de ceva anume în cei doi ani cât s-a luptat cu boala. A ţinut doar pentru el durerea pe care a înfruntat-o. Şi durerea, dar şi problemele întâmpinate în relaţia cu sistemul nostru. El, care a trecut de atâtea ori prin viaţă prin etape grele, cu tot felul de accidentări, niciodată respectând indicaţiile medicale, abandonând ghipsul şi cu o săptămână mai devreme şi cu o capacitate de refacere a trupului ieşită din comun, a crezut atât de mult în şcoala sa specială de cascadori dedicată copiilor instituţionalizaţi sau chiar cu handicap.”, a mai declarat Arpad.