Paște 2025. Ce semnificație are ”Învierea Mică”, slujba care are loc în prima zi de sărbătoare
Publicat pe 20.04.2025 la 11:35 Actualizat pe 20.04.2025 la 11:35
Creștinii au participat, noaptea trecută, la slujba de Înviere. Au mers la biserică și au luat lumină, conform tradiției creștine. În prima zi de Paște are loc o a doua Înviere, cunoscută ca și ”Învierea Mică”. Această slujbă are o semnificație importantă.
- Când are loc Învierea Mică
- Această slujbă are o semnificație importantă
Milioane de credincioși din România au participat la slujba de Înviere, în bisericile din țara noastră. Slujba a început la ora 23.30, iar la ora 00.00, preoții au împărțit Lumina Sfântă printre credincioși și au cântat ”Hristos a Înviat”.
Ce semnificație are ”Învierea Mică”
După slujba de Înviere, potrivit tradiției, a doua zi credincioșii revin la biserică., pentru a participa la Învierea Mică, cunoscută și ca A doua Înviere. Aceasta are loc în prima zi de Paște, iar slujba începe, de obicei, în jurul orei 12.00.
Preoții săvârșesc Vecernia zilei de Luni, din Săptămâna Luminată, se citește Sfânta Evanghelie și se împărtășesc coșurile cu preparatele de Paște. Învierea Mică are o semnificație importantă, și anume arătarea lui Iisus Hristos de după Învierea Sa din morţi, în fața ucenicilor săi.
Sfânta Evanghelie se citește în 12 limbi, conform tradiției. Această slujbă are loc în prima zi de Paște, în fiecare an.
Ce tradiții au loc în prima zi de Paște
Prima zi de Paște este legată de câteva tradiții importante. Este prima zi de după Postul Paștelui, după cele 40 de zile în care creștinii nu au mâncat preaprate de origine animală.
Potrivit tradiției, credincioșii care se întorc de la slujba de sfințire a coșurilor cu mâncare trebuie să se spele cu un ou roșu în apă sfințită și să mănânce anafură de la biserică. Acest lucru ajută la noroc și sănătate. Este o zi de odihnă, sărbătoare și rugăciune, în care timpul petrecut cu familia are prioritate.