Sâmbăta Mare 2025. Cele mai importante tradiții și superstiții. Ce trebuie să duci la biserică la slujba de Înviere

De Ilinca Lunca.
Publicat pe 19.04.2025 la 14:05
Actualizat pe 19.04.2025 la 14:05
Sâmbăta Mare este ultima zi din Săptămâna Patimilor și are o importantă deosebită pentru creștini. În această zi au loc tradiții și sperstiții străvechi, pe care creștinii le țin în fiecare an. Cum te pregătești corect de noaptea de Înviere.

Tradiții importante în Sâmbăta Mare.
Profimedia
- Ce trebuie să faci înainte să participi la slujba de Înviere
- Tradiții importante în Sâmbăta Mare
Săptămâna Patimilor se termină cu Sâmbăta Mare, ziua care face tranziția dintre moarte și înviere. Este ziua de dinaintea Paștelui și este strâns legată de câteva tradiții importante, ținute din generații în generații.
Cele mai importante tradiții în ziua de Sâmbăta Mare
În Sâmbăta Mare creștinii se pregătesc pentru Paște. Se finalizează ultimele treburi din bucătărie, se prepară cozonacii și pasca, dacă nu au fost pregătite din Joia Mare. Gospodinele gătesc friptura de miel și pregătesc masa de Paște pentru întreaga familie.
De paște nu se spală rufe, nu se lucrează câmpul și nu se fac treburi în casă. Se spune că aceasta este o perioadă de doliu, motiv pentru care astfel de activități pot atrage ghinion în casă și familie.
În această zi este importantă rugăciunea, împăcarea sufletească, pacea interioară și liniștea în familie. Din acest motiv se evită conflictele și se face pace cu cei cu care erai deja într-un conflict. Sâmbăta Mare este ultima zi de post pentru creștini.
Ce trebuie să faci înainte de slujba de Înviere
În această noapte, la ora 23:30, are loc slujba de Înviere în toate bisericile din România. Lumina Sfântă este adusă din Ierusalim și împărțită credincioșilor la ora 00.00, de către preoți. Înainte de slujba de Înviere au loc câteva tradiții.
Se spune că cei care participă la această slujbă trebuie să poarte haine noi. De asemenea, trebuie să ducă la biserică un coș cu alimente, care vor fi sfințite de preot după slujbă, iar mai apoi vor fi împărțite persoanelor nevoiașe.
Citește și: Metoda prin care să cureți ouăle de coajă mai rapid. La ce trebuie să fii atent