De ce este bine să păstrezi lumânarea de la Înviere. Când mai poate fi aprinsă
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 16.04.2023 la 23:00
Actualizat pe 16.04.2023 la 23:00
Lumânarea de la slujba de Înviere nu trebuie aruncată sau lăsată oriunde, asta pentru că are o semnificație. De aceea, este bine să o păstrezi, fie pentru a o aprinde în Săptămâna Patimilor, fie pentru momentele dificile. Se spune că lumânarea de la Înviere are puteri miraculoase.
- De ce este bine să păstrezi lumânarea de la Înviere
- Când mai poate fi aprinsă
Lumânarea de la slujba de Înviere are o semnificație aparte și se spune că nu este bine să o arunci, din contră.
Tradiția este de a o păstra, pentru că este considerată o jertfă adusă lui Dumnezeu. Preoții spun că nu este bine nici să o stingi de grinda casei, așa cum se spune în popor, ci să o păstrezi pentru momentele dificile.
De ce este bine să păstrezi lumânarea de Înviere
Lumânarea de la această slujbă are o cu totul altă simbolistică față de restul lumânărilor și nu este bine să aruncată sau pusă la întâmplare, pentru că se spune că are puteri miraculoase.
Una dintre greșelile des întâlnite în rândul creștinilor este de a o stinge imediat după ce au ajuns acasă de grinda locuinței ori să afumi cu ea animalele din curte. Tradiția spune că această lumânare nu trebuie folosită nici pentru a ghici.
Ei bine, se spune că nu este bine să faci asta, ci să o stingi ca de obicei și să aprinzi pe tot parcursul Săptămânii Luminate.
Ce se face cu lumânarea de la Înviere
Se spune că lumânarea de la Înviere are puteri nebănuite și poate proteja familia de necazuri și probleme, de aici și importanța sa. Dacă nu poți să o arzi în următoarele șapte zile, este indicat să o pui la mormintele celor decedați.
La fel de bine este și dacă o păstrezi și o aprinzi în momentele dificile, cu încuviințarea preotului. Se spune că această lumânare poate alunga gândurile rele și tensiunile din familie, dar este indicat să o aprinzi și când unul dintre membri se confruntă cu probleme de sănătate.
Un alt obicei des întâlnit, mai ales în Bucovina, este ca lumânarea de la Înviere să ardă până se stinge în casă, pentru că astfel este protejată și gospodăria.
Citește și: De ce este bine să porţi haine noi de Paşte. Ce semnificație ascunsă are, de fapt, această tradiție