De ce este bine să porţi haine noi de Paşte. Ce semnificație ascunsă are, de fapt, această tradiție
Publicat pe 03.04.2023 la 18:00 Actualizat pe 03.04.2023 la 18:00
Paștele se apropie cu pași repezi, astfel că mai este doar o săptămână până la Paștele catolic și două săptămâni până la cel ortodox. Ei bine, în zilele de Paște, toți credincioșii ortodocși ar trebui să fie îmbrăcați cu haine noi. Iată de ce este bine să porţi haine noi de Paşte, dar și ce semnificație ascunsă are, de fapt, această tradiție!
- Motivul pentru care este bine să porți haine noi de Paște
- Ce semnificație ascunsă are această tradiție
De Paște se respectă multe tradiții și superstiții. Potrivit unei tradiții, în această zi este bine să te îmbraci în haine noi. Ce semnificație ascunsă are, de fapt, această tradiție pe care o respectă credincioșii ortodocși!
Motivul pentru care este bine să porți haine noi de Paște
Este foarte important să porți haine noi de Paște, deoarece Iisus Hritos a înviat îmbrăcat în haine albe, noi, care au simbolizat curățirea trupului și a sufletului. În noaptea de Înviere, credincioșii ortodocși merg la biserică, iar ei trebuie să aibă pe ei haine noi.
Îmbrăcămintea nouă se poartă la slujba de Înviere, după care se poartă și a doua zi, în prima zi de Paște. Se merge la familie cu aceste haine noi, iar și ei, la rândul lor, ar trebui să fie îmbrăcați cu haine noi.
Ce înseamnă trecerea pe sub masă, în Vinerea Mare
De asemenea, în Vinerea Mare, credincioșii ortodocși trebuie să treacă pe sub masă. Noi îți vom explica acum ce înseamnă această superstiție și tradiție. În Vinerea Mare, simbolic, credincioşii coboară în mormânt împreună cu Iisus Hristos, pentru ca, mai apoi, să învie împreuna cu El.
Trecere pe sub Sfântul Epitaf în această zi semnifică această coborâre şi ridicare din groapa morţii. Însă, puţini credincioşi cunosc cum se trece corect pe sub sfânta masă. Sfântul Epitaf, Sfântul Aer sau Plasceniţa reprezint o pânză de in sau de mătase, pe care se află imprimată, brodată sau pictată Icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului.
Această trecere pe sub masă cu Sfântul Epitaf se face, mai exact, în genunchi, într-o poziţie în care toţi creştinii vor să arate o maxim devotament faţă de icoana Mântuitorului.
Citește și: Cum să vopsești ouăle curcubeu cu doar câteva bețișoare de urechi. O idee genială pentru masa de Paște