19 fructe și legume care NU se țin în frigider. Unde e corect să ții roșiile
Publicat pe 14.09.2023 la 14:51 Actualizat pe 14.09.2023 la 14:51
Există 19 fructe și legume care NU se țin în frigider. Dacă le pui la loc rece nu ve face decât să le mărești procesul de stricare și nu te vei mai putea bucura de ele. Iată unde e corect să ții roșiile sau alte alimente din bucătărie!
- Fructe și legume pe care să nu le ții în frigider
- Unde să le depozitezi
În frigider, o serie de condiții pot influența prospețimea produselor pe care le așezi acolo, mai ales temperatura, cantitatea de apă disponibilă pentru creșterea microorganismelor, umiditatea, producția de gaz etilenă, fluxul de aer și ambalarea. Omul de știință alimentară Brian Chau a descris cum trebuie să se ocupe lumea de frigier pentru a avea parte de produse proaspete mult timp.
Ce fructe și legume NU se țin în frigider
Următoarele legume nu trebuie băgate niciodată în frigider: ceapă, usturoi, roșii, castraveți, vinete, fasole verde, busuioc, spanac și cartofi. Dacă ții aceste legume la rece nu vei face decât să le strici mai repede.
De asemenea, fructele care nu se țin niciodată în frigider sunt următoarele: avocado, banane, lămâi, portocale, mere, pere, kiwi, piersici, prune și pepene. La fel ca și în cazul legumelor, aceste fructe se vor strica mult mai repede și nu le vei mai putea consuma.
Temperaturile extrem de reci pot provoca mucegaiul usturoiului, iar la temperaturi mai scăzute, amidonul de ceapă se transformă mai repede în zahăr, lăsându-l extrem de moale. Roșiile nu trebuie ținute în frigider, ci în sertarul pentru tocătoare, care este conceput pentru a menține produsele mai proaspete.
Fructe și legume pe care e bine să le ții în frigider
Este bine să ții în frigider fructele de pădure, cum ar fi zmeura, afinele, căpșunile. Și grefele se vor depozita mult mai bine la loc răcoros, însă le poți ține și pe dulapul de bucătărie, pentru că vor rezista și la loc mai uscat.
Legumele cu frunze verzi se țin în frigider, cum ar salata verde sau rucola. Pentru a le menține proaspete, acestea ar trebui spălate foarte bine și puse într-un recipient care să aibă capac. De asemenea, conopida, varza sau broccoli se țin și ele la loc rece.
Fructe și legume care NU se depozitează unele lângă altele
Unele fructe și legume eliberează etilenă, un gaz inodor și incolor care se găsește în mod natural în legume și este cunoscut sub numele de „hormonul de coacere a fructelor”. Fructele care eliberează etilenă sunt: bananele, pepenele galben, roșiile și avocado.
Nu ține niciodată aceste fructe lângă alte fructe sau legume, pentru că le vei strica mai repede. Așadar, nu pune roșiile, bananele, avocado sau pepenele galben lângă varză, mere, pere sau salată verde, pentru că nu vei face decât să le mărești procesul de stricare.