2 februarie 2023, sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox. Care sunt tradițiile de Întâmpinarea Domnului
Publicat pe 01.02.2023 la 17:25 Actualizat pe 01.02.2023 la 17:25
La data de 2 februarie celebrăm Întâmpinarea Domnului sau Stretenia. Astfel, la 40 de zile de la nașterea lui Iisus Hristos, este prăznuită această sărbătoare. Pentru prima dată sărbătorită la Roma, de papa Gelasiu, în anul 494, ea a devenit rapid cunoscută de crestii din întreaga lume.
- 2 februarie 2023, sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox
- Care sunt tradițiile de Întâmpinarea Domnului
Conform tradiției, la data de 3 februarie Mântuitorul Iisus Hristos a fost dus la Templu de către Fecioara Maria și Iosif pentru împlinirea Legii. Astfel, orice bărbat născut trebuia să fie închinat lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naștere.
Pe 2 februarie 2023 sărbătorim Întâmpinarea Domnului
Întâmpinarea Domnului se înfățișează ca o prezentarea a pruncului Iisus Hristos în Templu. Denumirea acestei sărbători se arată în momentul în care Mesia vine în Templul său și-l întâlnește pe Poporul lui Dumnezeu din Vechiul Testament. El este reprezentat de Simeon și Anna.
Această sărbătoare era văzută în trecut precum o celebrare a Maicii Domnului. Până în 1960 ea a fost denumită "Purificarea Mariei".
Ce semnificația are sărbătoarea Întâmpinarea Domnului în 2023
În zilel noastre, Întâmpinarea Domnului, denumită și Stretenia, se sărbătorește la data de 2 februarie. Astfel, mamele își duc nou-născuții la biserică, la patruzeci de zile de la naștere. Aici, copiilor li se face molifta de curățire, apoi sunt închinați la sfintele icoane ale lăcașului sfânt.
Mamele care au născut în perioada acestei sărbători merg la biserică, acolo unde închină pruncul la altar. În lăcașul sfânt, preotul însemnează atât mama, cât și pruncul cu semnul sfintei cruci.
Mai apoi, el pune epitrahilul și mâna dreaptă pe capul femeii, după ce a rostit introducera liturgică formată din binecuvântare. Aceasta înseamnă rugăciuni începătoare și tropar, la care sunt incluse cele cinci molifte din Aghiazmatar.
În cazul celor mici, preotul rostește câteva rugăciuni unde se roagă lui Dumnezeu să-i crească, să-i binecuvânteze și să-i sfințească.
Tradiții romanești de sărbătoare Întâmpinării Domnului
Totuși, ziua de 2 februarie este cunoscută în popor ca fiind Ziua Ursului. Astfel, în această zi, cei mici sunt unși cu grăsime. Se crede că puterea acestui animal este transferată copiilor.
Mai mult decât atât, se spune că dacă este soare în aceasta zi, ursul iese din bârlog și, dacă își vede umbra, se sperie și fuge. Astfel, aceast obicei anunță prelungirea iernii cu încă șase săptămâni. Însă, sacă este înnorat, ursul nu-și poate vedea umbra și rămâne afară. Acest obicei anunță venirea primăverii.
Tot în această zi, cei credincioși merg la slujbă cu colivă și alte preparate, acolo unde preotul le sfințește. Mai apoi, ele sunt împărțite.
În popor, oamenii spuneau că, la data de 2 februarie, bolnavii sunt tratați prin afumare cu păr de urs. Se mai susține că nu este bine să te naști pe 2 februarie sau chiar să faci nuntă în această zi.