8 Martie sau Ziua Mamei. Ce semnificație are această sărbatoare în România și în lume
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 05.03.2021 la 11:34
Actualizat pe 05.03.2021 la 11:34
În fiecare an, de 8 Martie, se comemorează femeia, iar persoanelor de sex feminin li se dăruiesc, în general, flori și cadouri, pentru a le răsplăti munca de pe tot parcursul anului. Frumusețea, înțelepciunea și puterea devin cuvintele-cheie care definesc o femeie, iar bărbații sunt nevoiți să recunoască, pe 8 martie, că femeile sunt capabile să facă orice prin dârzenia lor.
- 8 Martie, Ziua Internațională a Femeii. Ce semnificație are sărbătoarea
- De ce românii sărbătoresc Ziua Mamei pe 8 Martie
- Când este, de fapt, Ziua Mamei conform legislației din România
Sărbătoarea de 8 Martie este, totodată, strâns legată de venirea primăverii, așa că femeile primesc de cele mai multe ori, pentru a celebra și venirea noului anotimp, cel a trezirii la viață a naturii.
8 Martie, Ziua Internațională a Femeii. Ce semnificație are sărbătoarea
În întreaga lume, ziua de 8 Martie este cunoscută ca fiind Ziua Femeii. Totodată, această zi are legătură și cu lupta femeilor care s-au zbătut ani de-a rândul pentru a-și câștiga drepturile care le erau încălcate sau nu existau.
În ultimul timp, lucrurile au evoluat, iar de la flori s-a ajuns la dăruirea unor cadouri mult mai costisitoare, precum bijuterii, genți sau parfumuri, dar nu trebuie să uităm esența acestei zi, adică semnificația ei.
Puțini știu însă că această sărbătoare a apărut din dorința femeii de a-i fi egală bărbatului, de a avea drepturi egale cu bărbatul, de a se elimina ideea de inferioritate a femeii în societate. Acum, femeile sunt mult mai prețuite de persoanele de sex opus decât înainte.
De ce românii sărbătoresc Ziua Mamei pe 8 Martie
Ziua Mamei a devenit o sărbătoare națională în mai multe țări, precum Brazilia, Burkina Faso, Camerun, China, Cuba, Georgia, Italia, Israel, Laos, Kazakstan, dar și România.
În țara noastră, la 7 martie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 Martie ca fiind Ziua Mamei, în mod oficial.
De atunci, ziua de 8 Martie a devenit o sărbătoare cu totul și cu totul specială, iar copiii sunt învățați încă de la vârste fragede, de la grădiniță, să își prețuiască mamele în fiecare zi, dar să le fie recunoscători celor care le-au dat viață mai ales în acea zi.
Chiar și preșcolarii confecționează tot felul de cadouri hand-made pentru mamele lor, broșe sau felicitări, prin care celebrează această zi, iar serbările pentru Ziua Mamei sunt nelipsite și pline de cântece prin care se omagiază eforturile unei femei de a crește și educa un copil cu dragoste.
Când este, de fapt, Ziua Mamei conform legislației din România
Mai multe persoane s-au întrebat de-a lungul timpului dacă Ziua Mamei se sărbătorește pe 1 Martie sau pe 8 Martie, cele două sărbători având date destul de apropiate și sărbătorindu-se, de cele mai multe ori, în același mod.
Deși mulți spun că 8 Martie este Ziua Femeii, și nu neapărat Ziua Mamei, un lucru este cert: reprezentantele sexului frumos așteaptă cu sufletul la gură această zi, pentru că ar trebui să fie prețuite, să li se aducă mulțumiri, sau să li se facă diverse cadouri.
Organizația Națiunilor Unite a sărbătorit pentru prima dată această zi, în anul 1975, iar în 1977 Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată oficial printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU.
Această sărbătoare datează din timpul legendelor despre zeii Olimpului, când grecii antici o sărbătoreau pe Rhea, mama tuturor zeilor.
Citește și: Citate despre femei potrivite pentru 8 Martie