Ai o stare de frică și neliniște? Ce înseamnă și ce e de făcut
Publicat pe 23.02.2021 la 16:52 Actualizat pe 24.02.2021 la 00:38
Dacă ai avut un episod în care te aflai într-o stare de frică și neliniște inexplicabilă, bătăile inimii au început să fie din ce în ce mai galopante și chiar simțeai că nu mai poți să respiri, cel mai probabil ai suferit un atac de panică.
- Ce să faci dacă ai o stare de frică și neliniște?
- Ce înseamnă dacă treci print-un astfel de episod
Mulți oameni au resimțit o stare de frică și neliniște acută și au bănuit că au suferit un atac de cord sau ceva asemănător. În realitate, în cele mai multe cazuri este vorba despre atacuri de panică. Iată ce înseamnă când treci printr-un astfel de episod, care sunt cauzele și cum se tratează.
Ce înseamnă dacă ai stare de frică și neliniște
Starea de frică și neliniște este însoțită de o trahicardie, puls foarte accelerat și respirație superficială și grăbită. În acele momente poți avea falsa impresie că vei muri. De fapt, suferi un atac de panică și va trebui să mergi la medic,
Un atac de panică este declanșat de anumiți factori. Poate fi vorba despre lucruri care se întâmplă în prezent, în familie sau la serviciu, ori poate fi ceva de pe vremea când erai doar un copil. De multe ori, nu este ceva de care să fii conștient.
Cine poate avea stări de frică și neliniște
Există teorii potrivit cărora cei care suferă de atacuri de panică au o predispoziție în acest sens. Cu toate astea, specialiștii susțin că toți adulții suferă măcar o dată în viață un atac de panică.
Totuși, factorii care ar favoriza apariția unui atac de panică sunt: moștenirea genetică, stresul major, temperamentul mai sensibil la stres sau predispus la emoții negative, anumite afețiuni de natură psihică sau consumul anumitor substanțe.
Ce să faci dacă ai stare de frică și neliniște
Atunci când treci printr-un astfel de episod este important să încerci să știi că va trece, iar atunci când acest lucru se va întâmpla trebuie să ceri ajutor medical. Cu cât mai repede, cu atât mai bine
Fă-ți o programare la medicul psihiatru imediat după cea ai suferit atacul. Până să ajungi la cabinet, este util să faci o listă cu:
- simptomele, când s-au produs prima oară și cât de des le ai
- informațiile personale importante, evenimente traumatizante din trecut și orice eveniment stresant care s-a produs înainte de primul atac de panică
- informațiile medicale, inclusiv alte afecțiuni fizice sau mentale pe care le ai.
- medicamentele pe care le iei, inclusiv vitamine și suplimentele alimentare